Vágólapra másolva!
Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a BB1.hu szaklapnak nyilatkozva beszélt a vb-selejtezőkről, a sok vitát kiváltó franciaországi utazásról, valamint a magyar játékosok külföldre igazolásáról is.

A szakvezető azzal kezdte az interjút, hogy gratulált az előző idényben kiemelkedően szereplő csapatoknak, első helyen a női Euroligát első magyar együttesként megnyerő Sopron Basketnek, valamint a férfi bajnok Falcónak, illetve a kupagyőztes Szolnoki Olajbányásznak.

"De az idei Kecskemétnek és a tavalyi Szegednek is. Fontos, hogy vannak kiscsapatok, amelyek színessé teszik a magyar bajnokságot" - idézi a BB1. hu a kapitányt.

Ivkovics Sztojan elégedett a válogatott idei szereplésével Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar férfi kosárlabda válogatottról előljáróban azt mondta, hogy a csapat "ezúttal is elérte a kitűzött célját, tervek szerint menetelünk. Köszönöm a szurkolóknak, akik kitartottak mellettünk."

Az utazási mizériával kezdődő, majd súlyos, 41 pontos vereséggel végződő, utolsó, az olimpiai ezüstérmes franciák elleni vb-selejtező számos találgatásra és kritikára adott okot. Ivkovics leszögezte, az akarással nem volt gond a csapat részéről.

Számomra eddig ez volt az egyik legstresszesebb időszak, az első naptól kezdve a rehabilitációról és a frissítésről szólt minden, nem a kosárlabdáról. Az orvosi stáb hatalmas munkát végzett, senki nem sérült meg, nagyon sok játékosnak az egzisztenciája függ ettől. Ha bárkinek bármi problémája lett volna, akkor elúsztak volna a következő éves szerződések, lehetőségek. Aki ezt nem tudja becsülni, akkor ott elég nagy a probléma."

A csapat egyik legjobbja, Benke Szilárd a bajnok Falcóból a napokban a francia élvonalban szereplő Dunkerque csapatába igazolt. A kapitány szerint helyes döntést hozott, ami mások számára is jó példa lehet.

Hat, vagy hét játékos jár ebben a cipőben. Képzeljük csak el, hogy mi lett volna, ha ők a saját érdekeiket helyezik a címer elé, amire azért régebben már nem egyszer volt példa a nemzeti csapatnál..."

Benke Szilárd a francia élvonalban bizonyíthatja képességeit Fotó: Koncz Márton - Origo

A rendre felmerülő ki mennyit játszik - ezúttal Szabó Zsolt franciaországi pályán töltött percei adták az apropót - kérdésre is megvolt Ivkovics válasza.

"Azért játszott kevesebbet, mert nála pontosan tudjuk, hogy mit tud. Ő már bizonyított korábban – emlékezzünk csak a montenegrói meccsre. Abban a 6-8 percben, amit neki szánunk a válogatottban, abszolút alkalmas játékot nyújt. Lélekben és fejben is nagyon erős kiegészítő emberről van szó, az ő pozíciója bombabiztos. Voltak a fiatalok és a kiegészítők között olyanok, akik megerősítették a helyüket, de olyanok is, akiknek még többet kell edzeni és erősíteni, de ezzel szerintem ők is tisztában vannak.

A bajnkság "elnyújtása" miatt is sokan kritizálták a magyar szövetséget, de a kapitány szerint az MKOSZ mindent megtesz a magyar kosárlabda és a válogatott sikeréért. A hosszúra nyúlt szezon (június 26-án zárult le az ötmeccses finálé) fő "okozója" a bajnok Falco volt, amelyik várakozáson felül szerepelt a Bajnokok Ligájában, ahol továbbjutott a csoportjából. A másik "okozó" pedig maga az MKOSZ, amelyik rendre biztosított egy-egy hét felkészülést a válogatott meccsek előtt.

Magyar kosárlabda-válogatott az utolsó két vb-selejtező előtt is készülhetett együtt néhány napot Kecskeméten Fotó: Koncz Márton - Origo

"A FIBA rendszere most sajátos mederben zajlik, emiatt nem hiszem, hogy bárki bírálhatná az MKOSZ-t. Ez most egy ilyen szituáció volt, például ha Ferencz Csaba nem dob egy utolsó másodperces triplát, akkor most nem is beszélnénk ilyenekről. Tudom, hogy közelegnek a választások a szövetségnél, ezzel egyidejűleg pedig szaporodnak az új nicknevek is. Próbáljon mindenki feltöltődni, mindenkinek jó nyaralást, jó pihenést kívánok!

Én nagyon jól vagyok, az orvosi leleteim extrák, ötször edzek hetente, úgyhogy valószínűleg még legalább öt évig dolgozni fogok. Hajrá magyarok!