Vágólapra másolva!
A ljubljanai divízió I/A jégkorong-világbajnokság negyedik napján a magyar válogatott 5-1-re kikapott a házigazda Szlovéniától, így még nem tudta kiharcolni a feljutást az elit vb-re.

Sean Simpson együttese két győzelemmel kezdte a ljubljanai világbajnokságot. A magyar csapat 5-1-re kiütötte Dél-Koreát, majd Litvániát öldöklő csatában verte meg 2-1-re. A harmadik mérkőzést a hozzá hasonlóan százszázalékos, házigazda Szlovénia ellen kellett játszani, amely a papírforma alapján esélyesebbnek számított.

Azzal, hogy péntek délután Dél-Korea kikapott Litvániától, eldőlt, hogy a magyarok számára pontszerzésre volt szükség a szlovénok ellen, ahhoz, hogy már most feljussanak az elit mezőnybe.

Nem kezdődött jól az eddigi legnehezebbnek ígérkező mérkőzés, a szlovénok már 30 másodperccel a kezdés után vezettek, miután Jeglic egy kapu mögül visszatett korongot bombázott a kapuba. Lendületben maradt a hazai együttes, Rajnának több nagy védést is be kellett mutatnia, a magyar csapat nagy nyomás alatt játszott.

A 15. percben aztán kiegyenlített Sean Simpson csapata egy nagyszerű támadás után.

Nagy passzolt Terbócshoz, ő középre játszott, az érkező Erdély pedig könnyedén lőtt a bal alsóba.

Remekül visszatért a meccsbe a magyar válogatott, az első harmad után maradt az 1-1.

Erdély Csanád egyenlített az első harmadban Forrás: Vörös Dávid/MJSZ

A második harmad első komoly helyzete Sofron előtt adódott, aki egymás után kétszer is lőhetett, de a szlovén kapus, Kroselj mindkét alkalommal hatalmasat védett.

Hiába kezdte jobban a játékrészt a magyar csapat, a szlovén válogatott két hibát is villámgyorsan megbüntetett két góllal.

A 4. percben egy eladott koronggal Sabolic vezett gyors kontrát, majd Rajna védése után a kapuba lőtt, aztán Pance szerzett pakkot és belőtte a harmadik hazai gólt.

A harmadban mindkét oldalon akadtak még helyzetek, de újabb gól már nem esett, az utolsó játékrész előtt 3-1-re vezettek a szlovénok.

A második harmadban két gólt szerzett a szlovén válogatott Forrás: Vörös Dávid/MJSZ

Erdély korábbi kiállítása miatt emberhátrányban kezdte a záró etapot a magyar válogatott, de kihúzta kapott gól nélkül ezt az időszakot.

A 6. percben Kulmala belőtte a második gólt, de a bírók visszavonták a találatot, mert egy időben hat magyar játékos volt a jégen,

és még emberhátrányba is került Sean Simpson csapata.

A 11. percben emberhátrányban került ziccerbe Hári, de Sebők passza után Kroselj védte a lövését. Három perccel később egy nagy hiba után Kuralt egyedül vihette a korongot Rajnára ziccerben, de a magyar kapus remekül védett.

Az utolsó percekre összeesett a magyar csapat és újabb két gólt kapott. Előbb Sabolic emelt fel fonákkal a bal felsőbe egy kapu mögül visszatett pakkot, majd Ograjensek passza Macaulay korcsolyájáról pattant be a gólvonal mögé.

A szlovénok 5-1-re legyőzték a magyar csapatot Forrás: Vörös Dávid/MJSZ

A folytatásban újabb gól már nem esett, Szlovénia 5-1-es győzelemmel érvényesítette a papírformát és három meccs után feljutott az elitsorozatba.

A vereség ellenére a magyar csapat akár már szombaton továbbjut, ha Románia nem nyer alapjátékidőben Litvánia ellen, egyébként biztosan a vasárnapi pontszerzés érne elit vb-s szereplést. Sean Simpson együttese már csak akkor nem juthat fel, ha Románia szombaton és vasárnap is nyer, míg Dél-Korea nem győzi le alapjátékidőben Szlovéniát. (Amennyiben az ázsiai együttes nyerne a házigazda ellen, abban az esetben maradna el a magyar feljutás, ha Romániától négygólos vagy annál nagyobb különbségnél kapna ki a magyar válogatott.)

Eredmény:
Szlovénia-Magyarország 5-1 (1-1, 2-0, 2-0)
gól: Jeglic (1.), Sabolic (27., 58.), Pance (27.), Ograjencek (58.), illetve Erdély (16.)