Vágólapra másolva!
A Sopron Basket a keddi magabiztos hazai győzelem után csütörtök este ismét megütközik a francia Basket Lattes Montpellier Agglomération (BLMA) csapatával, és egy újabb sikerrel le is zárná az Euroliga Final Fourba jutásért zajló, két nyert meccsig tartó párharcot. Nem lesz könnyű menet, különösne a fárasztó utazást követően, de a kedden látottak alapján idegenben is Gáspár Dávid csapata tűnik esélyesnek.

Kedden igazából másfél negyed jó játéka is elég volt ahhoz, hogy a Sopron megnyugtató különbséggel verje 60-42-re a francia bajnokság előző kiírásának ezüstérmesét. A Határ Bernadett és Jelena Brooks 16-16 pontja által repített magyar bajnok a 20-10 megnyert második negyed mellett igazából csak rövid periódusokban játszott igazán jól, akkor azonban mindig vagy hozzá tudott tenni az előnyéhez vagy vissza tudta verni a franciák felzárkózási kísérleteit.

A BLMA kevés pontja jól mutatja, hogy szinte végig kiválóan működött a soproni védekezés, bár, mint arra a találkozó után a francia csapat másodedzője, Ahmed Mbombo Njoya rámutatott, rengeteg ziccert hagytak ki, és megannyi jó dobóhelyzetben hibáztak.

Gabby Williams (3) védekezik a soproni palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A lefújás után a hazaiak csapatkapitánya, a találkozón majd' 30 percet pályán töltő Fegyverneky Zsófia is felhívta rá a figyelmet, hogy hazai pályán minden francia csapat lényegesen veszélyesebb, mint idegenben. Rendszerint sokkal jobban dobnak, és szinte minden esetben komoly biztatást kapnak a nézőtérről, ami megsokszorozza a harci kedvüket. Az a soproni meccsen is látszott, hogy képesek magukat belelovalni a meccsbe,

amíg szoros volt az állás, addig minden pontot, lepattanót, labdaszerzést úgy ünnepeltek a kispadon ülők, mintha már a meccset nyerték volna meg.

Visszatérve a soproni csapatra, Gáspár Dávidot tudjuk idézni, aki az első meccset követően kiemelte, hogy okvetlen csökkenteni kell a hibák számát, mert 19 eladott labdával szinte biztos, hogy nem lehet győzni Montpellier-ben, miközben át kell menteni a kedden este látott jó védekezést, ami egyértelműen „a győzelem kulcsa" lehet.

Nem lesz azonban könnyű dolga a Sopron Basketnek, az a Napnál is világosabb. És nem csak a kedden látottnál szinte biztosan jobban játszó francia csapat miatt, hanem az időközben fellépő, a csapatokon, és a FIBA-n (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) is kívülálló okok miatt. Az ukrajnai háború kitörését követően a szervezet kizárta további küzdelmekből az orosz csapatokat,

így a végső győzelemre egyaránt esélyes Dinamo Kurszkot és a Jekatyerinburgot is,

ami azzal járt, hogy át kellett alakítani a negyeddöntők párosításait. A Sopron így az USK Praha helyett kapta a franciákat, akik meg a török Fenerbahcét „cserélték le" a magyar bajnokra.

A március 8-i első meccs fix volt, azonban a Montpellier csarnoka foglalt volt a 11-ére kiírt második találkozóra, így azt el kellett mozgatni. A csapatok végül abban állapodtak meg, hogy 10-én mérkőznek meg a dél-francia városban, ami mindkét együttes játékosait próbára teszik. A BLMA 9-én reggel indult haza, míg a Sopron Müncheni átszállással szerdán késő este érkezett meg Marseille-be, ahonnan még egy kiadós buszozás várt a csapatra, így végül éjjel 1 után foglalhatták el a szobáikat Fegyvernekyék.

Feltétlenül említést érdemel, hogy a vendéglátó csapat saját gyönyörű buszát küldte a 150 kilométerre lévő marseille-i repülőtérre, amelynek fedélzetén kis vacsoracsomagok (croissant-nal, ásványvízzel és narancslével), valamint az üléssorok között akkora lábterek, hogy a 208 centi magas Határ Bernadett is kényelmesen kinyújthatta a lábait. A 2019-20-as idényben éppen a Montpellier csapatában játszó Gabby Williams révén pedig még tolmácsa is volt a magyar csapatnak.

Kényelmesen utazva tehette meg a csapat az utolsó 150 kilométert Forrás: Origo

Csütörtökön kora délután egy átmozgató dobóedzéssel ébresztették az izmokat a lányok, akik közül a kezdő ötös tagjai kedden Williams, Brooks, January és Fegyverneky is közel 30 percet, vagy akár többet volt parkatten a roppant fizikális, azaz sok erőt felemésztő meccsen.

Nagyon fontos lesz, hogy csütörtök este azok a játékosok is hozzá tudjanak tenni a soproniak eredményességéhez, akik kedden kevésbé voltak hatékonyak, levéve ezzel a terhet a legjobbak válláról.

Nagy szükség lesz a két amerikai légiós, Gabby Williams, és 3x3-as csapattal olimpiai bajnok Stefanie Dolson pontjaira.

Előbbi már többször megmutatta a klasszisát Sopronban, utóbbi pedig nem véletlenül tért haza aranyéremmel Tokióból, és a helyzetei már kedden is megvoltak, ezúttal azonban be is kell azokat dobni. És a fiatal magyar játékosoknak, mint Czukor Dalma, vagy Varga Aliz ugyancsak nem szabad megijedniük, játszottak ők már éppen elég Euroliga-meccset ahhoz, hogy kellő önbizalommal lépjenek pályára, és vállalják el a dobásokat, ha a helyzet úgy hozza.

Fegyverneky Zsófia (4) jó játékára ugyanúgy szükség lesz, mint a többiek pontjaira Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha a Sopron Basket győzni tud a Montpellier otthonában, akkor 2009, 2018, 2019 és 2021 után ötödik alkalommal juthat be a legrangosabb európai kupasorozat négyesdöntőjébe. Ha netán nem tud nyerni a magyar csapat, akkor március 16-án Sopronban kerül sor a mindent eldöntő harmadik meccsre. Ahogy Fegyverneky Zsófia fogalmazott a keddi meccs után:

„Nem kérdés, hogy győzni akarunk a második meccsen is. Bízom benne, hogy még egy nagy élménnyel, egy Final Four-szerepléssel is meg tudjuk örvendeztetni a szurkolóinkat."

De miért is cáfolna rá a csapat a FIBA negyeddöntő előtti számításaira, melyek szerint az aktuális erősorrendben csak a török sztárcsapat, a Fenerbahce előzi meg a magyar bajnokot.