Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén a magyar bajnok Sopron Basket idegenben 72-65-re legyőzte a francia Montpellier csapatát, így 2-0-ra megnyerte a két csapat párharcát, és fennállása során ötödik alkalommal jutott be a legrangosabb európai kupasorozat négyesdöntőjébe.

Helyszíni munkatársunk jelenti Montpellier-ből.

A két csapat kedden egy nem túl izgalmas, és mitagadás nem is túl magas színvonalú mérkőzésen csapott össze az egyik csapat második győzelméig tartó párharcban, és akkor az esélyesebb Sopron Basket 60-42-re nyerve igazolta a papírformát, miszerint az Euroliga idein szezonjkának statisztikái alapján felállított erősorrendben a török Fenerbahce mögött őket rangsorolták az első helyre.

Ugyanezen a listán csak hetedik a Basket Lattes Montpellier Agglomeracion (BLMA), amelyik kedden valóban nem játszott jól, ez azonban korántsem jelentette azt, hogy csütörtökön sem fog. Ahogy a soproni csapatkapitány,

Fegyvernekyi Zsófia az első meccs után felhívta rá a figyelmet: hazai pályán a franciák nem csak még harciasabbak lesznek, de biztos, hogy jobban is fognak majd dobni.

A 38%-os mezőnymutatójuknál valóban csak jobbra lehetett számítani.

A Sopron és a BLMA is tíz játékost nevezett a meccsre, azaz számítani lehetett rá, hogy a meghatározó játékosok ezúttal is sokat lesznek majd a pályán. A magyar csapat egyértelműen azzal a céllal érkezett az apró csarnokba, hogy lezárja a párharcot, és lett TTT Rigát két meccsen búcsúztató Fener után másodikként bejussanak az Euroliga Final Fourba.

A Sopron a

Gabby Williams, Briann January, Fegyverneky Zsófia, Jelena Brooks, Határ Bernadett

kezdő ötössel állt fel az első feldobáshoz, és a magyar center annak rendje-módja szerint el is hozta a labdát Elode Naigre elől. Az első kosarat a korábbi helyi kedvenc Gabby Williams dobta ziccerből, amit egy mellettünk ülő elegáns idős hölgy is lelkesen megtapsolt. A magyar bajnok ziccerig kijátszott helyzetekből szerezte a dupláit, míg hazai részről előbb Naigre, majd Romane Barnies keze is elsült távolról.

Ezzel azonban nem lehetett megzavarni a Sopront, Határ biztos kézzel értékesítette a megítélt büntetőket, az első meccsen pedig mindössze 3 pontot szerző Williams ezúttal már három perc elteltével hat pontnál járt.

Gabby Williams nagyszerű játékkal szomorította el a hazai szurkolókat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megint jól védekezett a Sopron, és támadásban is szerencséje volt, Williams kényszerből elengedett utolsó másodperces triplája lejött a gyűrűről, de pont Brooks kezébe esett a labda, aki rögtön vissza is tette azt a gyűrűbe, és máris nyolc ponttal vezetett a magyar csapat (8-16).

Másfél perccel az első negyed vége előtt hosszas videózást követően Januaryra fújtak sportszerűtlen hibát, de Epoupa két jó büntetője után labdát szerzett a Sopron, így nem lett négy-, pláne ötpontos francia akció az esetből.

A következő vendég akcióból pedig Fegyverneky tanári bepassza után Stefanie Dolson is megszerezte első dupláját,

amit mindjárt meg is toldott egy büntetővel is, így tíz perc után 19-12-re vezetett a Sopron Basket.

A második negyed hazai kosárral indult, majd Gabby Williams szerzett pillanatokon belül öt pontot, és már 24-12-re vezetett a Sopron. Az első meccsen a franciák legjobbja volt Mamignan Touré, akinek a beállása kicsit felpezsdítette a hazaiak játékát.

Gáspár Dávid érezte, hogy mikor kell belenyúlnia a meccsbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gáspár Dávid vissza is küldte Fegyvernekyt és Brooksot, azonban egy eladott labda után, 18-24-nél mégis a magyar edzőnek kellett időt kérnie. Jelena Brooks dudaszós kosarával jött vissza a Sopron, de a BLMA érezhetően vérszemet kapott, aminek jó lett volna mielőbb eljét venni. Anna Dabovic duplája után már csak négy volt a soproni előny, úgyhogy

a legjobbkor jött Williams, majd Brooks triplája, és máris ismét tíz pont volt a magyar csapat előnye.

Most azonban nem hagyta magát újra leszakítani a BLMA, és Olivia Epoupa kosaraival tartotta a lépést. Ismét Williams duplája mozdította ki a soproni szekeret, a játékrész Dabovic büntetőjével ért véget. A sopron két negyed után 38-31-re vezetett, Gabby Williams pedig már 18 pontnál járt.

Peters kerülte meg Határt és dobott kosarat a harmadik negyed első támadásából, majd két elrontott magyar támadás után Dabovic is betalált. 2 perc 6 másodperc telt el, mire January büntőtőbl megszerezte az első soproni pontokat a játékrészben. Aztán egy remek blokk után Határ támadásban is eredményes volt, de ettől még sok volt a hiba a soproniak játékában, akiknek a kinti dobásaik sem ültek.

Határ Bernadett ezúttal nem játszott csúcsformában, de így is fontos pontokat szerzett, és védekezésben is hozta a lepattanókat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A védekezés viszont a második negyed kihagyása után ismét rendben volt, így csak tíz pont fölé tornázta ismét az előnyét a magyar bajnok (35-47).

January nem találta a dobásait, Williams viszont továbbra is nagyot ment, és 28 perc után egy újabb triplával már 26 pontnál járt, de hosszú idő után a rengeteg időt pályán töltő Fegyverneky is újra betalált, így a Sopron magabiztos, 56-43-as előnnyel várhatta az utolsó negyedet.

Amiből két perc sem telt el, de a hazaiak már hat pontot szereztek, Gáspár Dávid pedig azonnal időt is kért, hogy véget vessen a támadójátékban látható kapkodásnak. Közel három és fél perc telt el, mire Williams egy betörésből megszerezte az első soproni pontokat (51-58). Peters triplájára January válaszolt két büntetővel, Nevena Jovanovics pedig egy gyönyörű hárompontossal válaszolt, így 5:44-el a vége előtt ismét 9 ponttal vezetett a magyar bajnok (54-63).

Nem akarta feladni a BLMA, és Peters újabb hármasával három és fél perccel a vége előtt megint lőtávolon belülre kerültek. Egy perc elteltével Brooks ziccerével növelte előnyét a Sopron, majd Határ is betalált a palánk alól. A BLMA viszont még mindig nem akarta annyiban hagyni, Touré és Epoupa dupláival 1:33-mal a lefújás előtt visszajöttek 7 pontra, miközben a helyi szpíker folyamatosan tüzelte a közönséget.

Francia időkérés után Naigre vágott be egy triplát, amire Határ 2+1-e volt a válasz, ami le is zárta a meccset, a Sopron hatalmas csatában győzött 72-65-re.

A Sopron Basket 2009, 2018, 2019 és 2021 után története során ötödik alkalommal jutott el a legrangosabb európai kupasorozat négyesdöntőjébe.

A lefújás után az egykori montpellier-i közönségkedvenc, Gabby Williams adott villáminterjút a pályán, amit nagy tapssal fogadott a hazai közönség.

Eredmény, Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés:
BLMA - Sopron Basket 65-72 (12-19, 19-19, 12-18, 22-16)
Sopron Basket: Williams 28, Határ 16, Brooks 10, Dolson 5, Fegyverneky 4, January 6, Jovanovics 3, Czukor, Varga A.

A Sopron Basket 2-0-ra megnyerte a párharcot, és bejutott az Euroliga Final Fourba.