Vágólapra másolva!
A Tatabányán elszenvedett 30-28-as vereség után a magyar női kézilabda-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn idegenben vágott vissza, és 30-27-re legyőzte a spanyol válogatottat. A találkozó legjobbja a számtalan bravúrt bemutató magyar kapus, Szikora Melinda volt.

Kiküldött munkatársunk jelenti Santanderből:

Nem sok idejük maradt a magyar lányoknak, hogy feldolgozzák a szerdai tatabányai 30-28-as vereséget. De, hogy dolgoztak rajta, az egészen biztos. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, valamint a megkérdezett játékosok, így Szöllős-Zácsik Szandra és Planéta Szimonetta is amondó volt, tisztában vannak vele, hogy azt a meccset sokkal inkább ők vesztették el, mintsem a spanyolok nyerték meg, akik jóformán egyszer, igaz a legjobbkor, a meccs utolsó tíz percében vezettek csak.

"Ha valamit akarunk szombaton, akkor szükség lesz olyan jó egyéni teljesítményekre, mint, amiket támadásban és védekezésben is láttunk. A célunk, hogy ami működött szerdán, az működjön szombaton is, és hozzátegyük azt a pluszt, hogy ezúttal nyerni is tudunk - mondta a szövetségi kapitány az Origónak még a pénteki utazás során.

A magyar csapat szombaton délelőtt még tartott egy átmozgató, taktikai jellegű edzést, majd kora este megérkezett a 2004-ben átadott, jóllakott cetre emlékeztető, sőt valóban a nagy tengeri emlőst megformázó santanderi El Sardinero sportcsarnokba.

Ez a cet szája, hátul még farokúszója is van Forrás: Origo

Pénteki felvezető cikkünkben utaltunk rá, hogy Santander kézilabdaváros, hiszen az 1990-es évek első felében nemcsak kétszeres spanyol bajnok volt a helyi Teka Santander, hanem 1994-ben a Bajnokok Ligáját is megnyerte, mások mellett a korábbi magyar szövetségi kapitánnyal, Talant Dujsebajevvel a soraiban. Ma elsőosztályú férfi és harmadosztályú női csapata van, azaz a sportág továbbra is népszerű a városban, ami bizonyságot is nyert: egy órával a kezdés előtt kígyózó sorokban vártak a helyi drukkerek a bejutásra, és végül egész szépen meg is töltötték a hatezres csarnokot. Melynek lelátóján nem volt nehéz kiszúrni a magyar zászlót!

Jobbra a magyar csapat, a lányok mögött a magyar zászló Forrás: Origo

Magyar támadással kezdődött a meccs, és a Vámos Petra által kiharcolt hetesből Klujber Katrin szerezte meg a meccs első gólját, majd a szélről érkező egyenlítés után ismét a Fradi átlövője volt eredményes. Szikora védése után Lukács hibázott a szélről tulajdonképpen ziccerből, amit Lara González "bosszult" meg. Szerencsére jött Vámos, aki remek betöréssel újból megszerezte a magyar előnyt, míg a harmadik spanyol gól után Bordás Réka talált be egy szép figura végén.

Lara Gonzálezt azonban nem tudtuk tartani: a beállós előbb akcióból talált be, majd labdaszerzések után kétszer is üres kapura volt eredményes, és először vezettek a spanyolok (6-5). Ráadásul Castellanos kapus Schatzl lövését is védte, azaz hét perc alatt mindkét biztos kezű szélsőnknek fogott egy lövést. Szerencsére Szöllős-Zácsik átlövésére és Bordás hatosról küldött labdájával ő sem tudott mit kezdeni. A mi kapunknál előbb a felső lécen landolt egy ejtés, majd Szikorát lőtte fejbe a spanyolok balszélsője. Casareo révén megint a spanyoloknál volt az előny, ez is könnyű gól volt egy jó blokkot követően, ahogy Echeverria is ziccerből növelhette kétgólosra a hazai előnyt (8-6).

Szikora Melinda fontos pillanatokban hárított ziccereket Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 12. percben Bordást küldték ki szándékos láb miatt, de az első spanyol akciót sikerült kivédekeznünk, majd Golovin Vlagyimir időt kért. Egy rossz lövéssel zártuk a támadást, szerencsére azonban Szikora ziccert védett, majd Lukács másodszor már nem hibázott a szélről. Ahogy Schatzl sem Alicia Fernández gólja után. A következő spanyol támadásnál éppen a győri szélsőt küldték két percre, amit gyorsan ki is használt a hazai csapat (10-8). A spanyolok megint bevetették a magas mozgó zavarójukat, de Szöllősi-Zácsikot nem tudták vele megzavarni. Gutiérrez lőtt be egy hetest, így megint kettővel mentek a spanyolok. Előbb mi, majd ők támadtak passzívig,

a spanyol akció végén azonban Szikora védett ziccert, majd Klujber vágott be egy hetest Silvia Navarrónak.

A spanyolok azonban nem engedtek a kétgólos előnyből, most Arcos állította vissza a közte kettőt, majd Szöllősi-Zácsik lövését védte Castellanos. A spanyolok támadójátéka sem volt azért tökéletes, egy hibájuk után Klujber hozta fel már sokadjára egy gólra a mienket. A 23. percben 12-11-nél Szikora rúgott ki lazán egy felső sarokba tartó hetest, de megintcsak nem tudtunk egyenlíteni, mert eladtuk a labdát, Alicia Fernandez pedig ismét betalált átlövésből. A 26. percben előbb Castellanos, majd Szikora mutatott be egy-egy bravúrt, hogy aztán Bordás harcoljon ki hetest, amit Klujber ismét csak belőtt,

a 28. perc elején pedig Szöllősi-Zácsik erőszakosságának köszönhetően végre-valahára sikerült egyenlítenünk!

Időt kértek a spanyolok, és góllal tértek vissza a pályára, míg magyar részről előbb Kuczora lövését blokkolták, majd Klujber ziccerét fogta Castellanos, amiből megint leindítottak bennünket.

Szöllősi-Zácsik Szandra ezúttal is gólerősen játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szöllősi-Zácsik egyenlített ismét, ahogy az újabb spanyol gólra is tőle jött a válasz. Az utolsó másodpercekben még Szikora fogott egy spanyol lövést, így 15-15-ös döntetlennel mentek szünetre a csapatok.

Szikora védése ellenére mégis spanyol góllal indult a második félidő, majd egy-egy technikai hiba után ismét Szöllősi-Zácsik talált be. Szikora most a beálló ziccerét fogta meg, de hiába, miután oldalt ment ki a labda, maradt a spanyoloknál, akik éltek is a szerencséjükkel. A másik kapunál Klujber tartotta a lépést Szöllős-Zácsikkal, lehetetlen helyzetből lőve a hatodik gólját (18-18).

Klujber Katrin hetesből és akcióból is többször eredményes volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szegény Szikora ismét fejjel védett egy ziccert, a spanyol közönség pedig nagyon sportszerűen megtapsolta a rövid ápolás után talpra álló és a kapuba visszatérő magyar játékost. Utána viszont már Jennifer Gutiérreznek tapsolhattak.

Ezt követően viszont olyan történt, amire nagyon régen volt példa: Szöllősi-Zácsik és Vámos góljával átvettük a vezetést (19-20), igaz, nem sokáig örülhettünk, mert egyenlítettek a spanyolok, Kovács Anett gólja után azonban már ismét nekik kellett futniuk az eredmény után. Golovin Vlagyimir a szünetben mindkét szélső posztra friss erőt küldött harcba, Kovács mellett Fodor Csenge is lehetőséget kapott, ahogy Kácsor Gréta is. Kovács második góljával pedig először a meccsen mi vezettünk két góllal (20-22), a spanyolok pedig rögtön időt is kértek. Nem segített rajtuk, mert a jól mozgó fal mögül érkező lövést védte Szikora, elől pedig Kácsor is betalált.

Hosszú idő után Gutiérrez révén lőttek újra gólt a spanyolok. Passzív után Klujber kényszerlövését védte a spanyol kapus, de ők meg elkapkodták a támadásukat. Magyar idő kérés után Márton Gréta harcolt ki hetest, Klujber lövését azonban ezúttal már védte Castellanos.

De sebaj, mondhattuk, mert emberelőnyben voltunk, és másodjára már lövésig engedték Mártont, aki nem is hibázott.

És, ha Kovács Anna egy labdaszerzés után betalál üres kapuba, akkor négy góllal is vezethettünk volna az utolsó negyedóra elején, így maradt a 24-21 ide.

A többi csere mellett Kácsor Gréta (labdával) is jól szállt be a mérkőzésbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kácsor aztán megoldotta a közte négyet, majd Szikora véde már a sokadik ziccert. Futott a szekér Tóvizi is betalált, a spanyolok pedig kapufát lőttek ziccerbe. Nekünk állt meccs, de vigyázni kellett, hogy ne essünk a Tatabányán elkövetett hibába, és ne engedjük vissza a víz alól a Harcosoknak nevezett spanyolokat. Jött is az újabb spanyol időkérés 21-27-nél, ami után ugyan gólt lőttek a spanyolok, de ekkor már tíz perc sem volt hátra. Ismét megnyitották a védekezésüket, és egy passzívba fulladó támadásunk után egy hetessel még közelebb lopakodtak. A fiatal sorunkat megerősítendő vissza is jött Szöllősi-Zácsik, és mindjárt kiosztott egy gólpasszt Tóvizinek. A spanyolok rá is állították Ainhoa Hernándezt, ekkor azonban Vámos talált be. A kapuban Szikora klasszisára nehéz volt szavakat találni, újabb ziccervédése után Golovin mester is időt kért, majd Szöllősi-Zácsik lőtt nagy gólt (24-29).

Három perccel a vége előtt a spanyolok még feljöttek mínusz négyre, de Klujber hetest harcolt ki, amit Planéta belőtt. Hernández gólja az 59. perc eljén már nem igazán számított.

A magyar csapat bravúros győzelme azt jelenti, hogy összevetésben jobb a spanyoloknál, igy jó eséllyel a csoport élén végzünk, ha hozzuk az utolsó két, Portugália és Szlovákia elleni meccsünket.

Eredmény, Eb-selejtező, 5. csoport, 4. forduló:
Spanyolország - Magyarország 27-30 (15-15)
a magyar csapat gólszerzői: Klujber 7, Szöllős-Zácsik 8, Bordás 3, Lukács, Schatzl, Vámos 3, Kovács Anett 2, Kácsor 2, Márton, Tóvizi 2, Planéta

A magyar válogatott további programja a tavaszi Eb-selejtezőkön:
5. forduló
2022. április 21.: Portugália-Magyarország
6. forduló
2022. április 24.: Magyarország-Szlovákia

A csoport eddigi eredményei:
Magyarország-Portugália 34-24 (17-15)
Spanyolország-Szlovákia 33-28 817-11)
Portugália-Spanyolország 22-23 (11-14)
Szlovákia-Magyarország 28-30 (14-13)
Portugália-Szlovákia 24-21 (13-10)

A csoport állása: 1. Magyarország 6 p (+13), j2. Spanyolország 6 p (+5), 3. Portugália 2 p (3 mérkőzés), 4. Szlovákia 0 p (3 mérkőzés)

A 2022-es északmacedón-montenegrói-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra a csoport első két helyezettje jut ki. A torna biztos résztvevője a címvédő Norvégia, valamint a rendező országok.

(Forrás: MKSZ)