Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 35-33-ra legyőzte a Lomza Vive Kielce csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének csütörtök esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Nehéz széria közepén van a Veszprém. A magyar csapat 2022-re "átnyúló" csoportkörös mérkőzései külön-külön is hatalmas kihívást jelentenének, hétről hétre egymás után lejátszva pedig majdhogynem lehetetlen küldetésnek bizonyulnak egy még mindig építkező csapat benyomását keltő társaságnak.

A Porto elleni hazai döntetlen és a Barcelona otthonában elszenvedett vereség után a listavezető Kielce érkezett a Veszprém Arénába. A lengyelek remek szezont futnak, kilenc sikerük mellett csupán háromszor kaptak ki, mindannyiszor idegenben. Ez egy apró reményt adhatott a saját közönsége előtt a BL-szezonban még legyőzhetetlen együttesnek.

Rangadót játszott csütörtök este a Telekom Veszprém a BL-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rangadón nem léphetett pályára az influenzás tünetektől sújtott Blaz Blagotinsek, ami nagyon megnehezíthette Momir Ilic dolgát a mieink védekezésének összerakását illetően. A szerb vezetőedző továbbra sem számolhatott a térdsérüléssel bajlódó Dejan Manaskovra sem.

Andreas Wolff óriási védésével és egy látványos kielcei kínai figurával indult a találkozó, de Omar Yahia is hamar beköszönt, ahogyan Dylín Nahi első góljára sem kellett sokat várni. Manaskov sérülése miatt Manuel Strlek maradt az egyetlen vérbeli balszélső a Veszprémben, aki 2-2-re módosította az állást. Igor Karacic és Artsem Karalek is helyet talált a hazai falban.

A csapatkapitány Rasmus Lauge találata után Rodrigo Corrales védett, majd az őrült iramban és remek hangulatban kezdődő rangadón Wolff védte Strlek újabb kísérletét. Kentin Mahé jól futott be irányítóként beállóba, el is jutott hozzá a labda, amivel megszerezte 400. gólját a Veszprém mezében. (4-5)

Sipos Adrián kemény védőmunkája mellett ezúttal támadásban is gólerősen kézilabdázott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alex Dujsebajev belesérült Sipos Adrián kiállítást érő szabálytalanságába, amit a közönség úgy látott, hogy a jobbátlövő csak rájátszott az esetre. Az első tíz percben hét gólt kapott a magyar csapat, de a magas támadásszám miatt ez hat lőttel is párosult. Nahi sajnos a mieink ellen is bebizonyította, hogy csodálatos dolgokra képes a labdával – Corrales felett emelt a kapuba.

Változatosan és szépen támadott mindkét csapat, Sipos Adrián is összeszedett egy nehéz labdát, 9-9-re alakítva az eredményt, majd Nahi ismét Corrales szemei közé bombázta a labdát. A 15. percet követően megérkezett a pályára Lékai Máté és Petar Nenadic is, Lauge kiállítása miatt rögtön nehéz helyzetben kellett bizonyítaniuk. Corrales védései jó alapot adtak a többieknek, és a 20 esztendős Ilic Zoran is hamar megkapta a lehetőséget névrokonától.

Aki hamar élt is vele, és gyönyörű góllal ugrasztotta talpra a Veszprém Aréna közönségét. Nenadic labdaszerzése után Ligetvári Patrik ugrott ki ziccerben és pattintotta el okosan a labdát Wolff lába alatt, amivel az Építők 12-11-re átvette a vezetést. Ezután Haukur Thrastarson szinte másodpercek alatt visszafordította az állást.

Fantasztikus hangulat volt a Veszprém Arénában csütörtök este Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bátran játszó fiatal Ilic az első félidő hajrájára fordulva ismét betalált, majd egy lengyel technikai hiba után jól jutott ki a labda Gasper Marguchoz, aki nem hibázott. (14-13) Kulesh óriási kapufája után Corrales megint a veszprémi klublegendát indította, aki belőtte a ziccerét is. A Veszprém remekül játszott ezekben a percekben, Nenadic is jól szolgálta ki Sipost.

Egy támadással később maga Nenadic fejezte be az akciót, de a Kielce is góllal zárta támadásait. Az első félidő gólparádéja végül 18-16-os Veszprém-vezetéssel zárult. Talant Dujsebajev friss embereket küldött pályára a második félidő elején, a kapuban Mateusz Kornecki védésekkel, elől Branko Vujovic, Michal Olejniczak és Sicko is gólokkal szállt be, így a rivális zsinórban négyszer a kapuba találva fordított.

A Veszprém rossz sorozatát Mahé törte meg sikeres büntetőivel. (20-21) Mahé egyenlítő gólja után a kielcei Arkadiusz Moryto is bebizonyította, hogy tud hétméterest lőni. A 40. perc környékén felváltva dobálták a gólokat a csapatok. A szurkolótábor egészen félelmetes hangulatot teremtett már ekkor az arénába.

Kentin Mahé gólerős játékkal szolgálta ki a veszprémi közönséget Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nenadic volt az, aki a hátára vette a csapatot, de szerb honfitársa, a Corrales helyére a kapuba beálló Vladimir Cupara sem szeretett volna tőle lemaradni, aki kivédte Moryto büntetőjét. Sipos kiállítását elsőre nem tudták gólra váltani a lengyelek, sőt Mahé lefordulása után a Veszprém hárommal elhúzott. (26-23)

Alex Dujsebajev betalált, majd Cupara védte ki a jobbátlövő újabb kísérletét. A túloldalon Sipos tovább folytatta remeklését, amivel az utolsó tíz perc előtt továbbra is a mieinknél volt az előny. A beálló fantasztikus védekezése után Strlek lőhetett indításgólt, amivel 28-24-re elment a Veszprém.

Nahi a kielceiek szempontjából a lehető legjobbkor szólt ismét hozzá hosszú idő után, majd kiállítása után nehéz helyzetbe hozta csapatát. Cupara bravúrja után tomboltak a szurkolók, a hazaiak pedig hét perccel a dudaszó előtt elhúzhattak öt góllal. Ez Marguc szélről értékesített lehetőségével meg is történt. (30-25)

Fantasztikus támadójátékkal győzte le a Kielcét a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alex Dujsebajev újabb gólja, Mahé kihagyott hétméterese és Igor Karacic találata jelezte, hogy ez a meccs még nincs lefutva. Bő öt perc volt hátra, amikor Momir Ilic időt kért, de a következő találatot Nahi szerezte. Nenadic büntetője nyugalmat sugárzott a hátralévő időre, ráadásul a Kielce eladta a labdát.

Yahia gólja azt hittük, hogy minden fontos kérdést eldöntött, de ez a szerep végül Nilssonnak jutott.

A Veszprém óriási meccsen 35-33-ra legyőzte a Kielcét.

Momir Ilic együttese ezzel veretlen maradt hazai pályán a BL-idényben.

A magyar csapat egy hét múlva csütörtökön a Paris Saint-Germain otthonában zárja a csoportkört.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 13. forduló
Telekom Veszprém - Lomza Vive Kielce (lengyel) 35-33 (16-14)
gólszerzők: Mahé, Nenadic 6-6 gól, Sipos, Yahia, Strlek 4-4, Lauge, Marguc 3-3, Z. Ilic, Nilsson 2-2, Ligetvári 1, illetve A. Dujsebajev, Nahi 6-6, Karalek 4, Vujovic, Karacic, Moryto 3-3, Sicko, Olejniczak, Thrastarson 2-2, Kulesh, D. Dujsebajev 1-1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
SC Magdeburg 14 12 2 0 439-384 55 24
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Barcelona 14 11 3 0 473-409 64 22
GY
GY
GY
V
V
3.
Veszprém 14 10 4 0 489-436 53 20
V
GY
GY
GY
V
4.
Montpellier 14 7 7 0 411-396 15 14
GY
GY
V
V
GY
5.
GOG 2010 14 6 7 1 429-445 -16 13
V
V
V
D
GY
6.
Orlen Wisla Plock 14 5 8 1 376-386 -10 11
GY
V
GY
D
GY
7.
Porto 14 4 10 0 409-480 -71 8
V
V
V
GY
V
8.
Celje Pivovarna Lasko 14 0 14 0 400-490 -90 0
V
V
V
V
V