Vágólapra másolva!
Csak az első negyedet tudta szorossá tenni a PEAC-Pécs a női kosárlabda Magyar Kupa elődöntőjében Miskolcon. A pécsiek az első negyedben szinte végig vezettek, de aztán a 10. perctől kezdve a Sopron elővette kemény védekezését és megerősítette a támadójátékát. Ez pedig pont elég volt ahhoz, hogy a címvédő elsöpörje a Pécset. A második elődöntőben hatalmas meglepetésre a végig sokkal jobban játszó DVTK szinte felmosta a padlót a sokkal esélyesebb Szekszárd együttesével.

A címvédő Sopron Basket a PEAC Pécs ellen játszotta le a női kosárlabda Magyar Kupa első elődöntőjét Miskolcon. A pénteki negyeddöntők során a Sopron nagyon simán nyert a TFSE-MTK ellen, míg a Pécs kiélezett csatában nyert 2 ponttal a Győr ellen. Az elődöntő esélyese a Sopron volt, amely teljes csapattal tudott felállni. Ott volt a sárga-zöld mezes játékosok között az a Stefanie Dolson, aki a héten érkezett meg az Egyesült Államokból, s aki a soproni csapat legújabb igazolása volt. A hatalmas termetű játékos a 2021-es tokiói olimpián a 3x3-as szakágban olimpiai bajnoki címet tudott nyerni.

Keményen és bátran kezdett a Pécs, amely két támadásából 5 pontot ért el és a meccs elején át is vette a vezetést. Amikor 10-5-re vezetett a mecseki csapaf, Gáspár Dávid, a Sopron edzője időt kért. Nagy kérdés volt, hogy meddig bírja erővel a pécsi csapat a saját maga által diktált hatalmas iramot. Mindenesetre már az is meglepő volt, hogy az első negyedben nem tudott jelentősebb előnyt kiépíteni a Sopron és 10 perc után csak két ponttal, 20-18-ra vezetett. Tetszetős volt az esélytelenebbnek tartott pécsi csapat játéka, s nagyon úgy tűnt, hogy kiválóan felkészültek a Sopron játékából.

A soproni Gabby Williams a labdával Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Alaposan megváltozott a játék képe a második negyedre, mert a Sopron pontosabban kosarazott és három perc alatt hat ponttal vezetett. A pécsi dobások pontatlanabbak lettek, mert a soproni csapat védekezése is keményebbre váltott. Wentzel Nóra és Kiss Virág pedig kevés volt ahhoz, hogy megtörjék a lendületbe jövő soproniakat. A túlsó oldalon January hármasa után 33-22 lett az állás, azaz 13-4-es sorozatban volt a címvédő.

A nagyszünetig nem is változott meg a helyzet. A Sopron tartotta a második negyed elején megszerzett előnyét, majd a félidő végére 13 ponttal, 45-32-re vezetett.

A második félidő két soproni triplával indult és ezzel gyakorlatilag minden fontos kérdés el is dőlt ezen a meccsen.

Nevena Jovanovics (sárga mezben) kapja a labdát Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Innentől kezdve tényleg az volt a kérdés, hogy milyen különbséggel nyeri meg ezt a meccset a címvédő. Az utolsó szünetre 68-34-es állást mutatott az eredményjelző. Azaz az első negyedben 18 pontot dobó Pécs a második és harmadik negyedben összesen 16 pontot dobott. A harmadik negyed pedig egészen brutális soproni főlényt hozott, mert ezt a 10 percet 23-2-re nyerte meg a címvédő.

Isztambuli buli

Miközben a pályán a Sopron elsöpörte a PEAC-ot, a címvédőnek fél szemmel Isztambulra is érdemes volt figyelnie. Persze a játékosok aligha tették ezt meg, de biztosak lehetünk abban, hogy volt olyan soproni, aki a Fenerbahce-Schio Euroliga-meccset is nézte. A Sopron Basket ugyanis a második helyen végzett az alapszakaszban a női kosárlabda Euroliga B-csoportjában. Ehhez az eredményhez az kellett, hogy a koronavírus-járvány miatt korábbról elhalasztott Fenerbahce-Schio mérkőzésen hazai győzelem szülessen. A török és az olasz csapat összescsapására szombaton délután került sor Isztambulban. A meccs nem mindennapi eseményeket hozott, mert az első negyedet a törökök 28-2-re nyerte meg, majd ezek után 53-53-nál utolérte az olasz együttes a Fenerbahcét. A végjátékot azonban a hazaiak bírták jobban és végül 82-65-re nyertek. A Fenerbahce sikere azt jelenti, hogy a török együttes a B-csoport első helyén végzett, a Sopron pedig a másodikon. A március elején (pontos időpontja még nincs a negyeddöntőknek) kezdődő rájátszásban a Sopron pályaelőnyben fogadhatja majd az ellenfelét.

Így aztán a negyedik negyed nem volt más, mint puszta formalitás. A Sopron laza edzéssel készülhetett a vasárnapi döntőre, ahol vagy a Szekszárd, vagy a DVTK lesz az ellenfele. Ez az edzés pedig nem volt más, mint a PEAC elleni elődöntő negyedik negyede. Ahol a fiatal magyar játékosok is nagyobb szerepet kaphattak a magyar bajnok és kupagyőztes csapatában. S ami még figyelemreméltó volt, hogy a soproni csapatban a fiatal Kókai Patrícia kivételével az összes benevezett játékos pontot tudott dobni.

Női kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: Sopron Basket - PEAC Pécs 85-47 (20-18, 25-14, 23-2, 17-13).

A másik elődöntő a házigazda DVTK és a szintén Euroligás Szekszárd között elképesztő hangulatban kezdődött és elképesztő volt az is, ahogy a DVTK játszott. Az első negyed után 26-13 volt az állás a hazaiaknak, ezt a második negyed elején továb növelte a Miskolc, amely a 13. percben már 20 ponttal vezetett. 33-13 állt a táblán, az ember nem akart hinni a szemének. A miskolci lányoknak sült a kezük és szinte minden dobásuk célba ért. Amikor 41-19-re vezetett a DVTK, a KSC romokban hevert.

A piros mezes DVTK elképesztően játszott a Szekszárd ellen Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A miskolci szurkolók hevesen ordítottak, amikor - szerintük - a bírók egyes ítéletekkel a Szekszárdot támogatták. Nehezen tápászkodott fel a sokkból a tavalyi bajnoki ezüstérmes, arra minden bizonnyal ők sem számítottak, amit a DVTK ellenük mutatott. Mert arra tényleg senki, de senki nem számított, hogy egy félidő alatt a Szekszárd 54 pontot kap és csak 32-t dob. Márpedig ennyi volt a félidei állás: 54-32 a DVTK javára.

Innentől kezdve az volt a kérdés, hogy ebből az iszonyatos mélységből ki tud-e kapaszkodni a nagy esélyesnek vélt Szekszárd. A válasz hamar kiderült: nem. Amikor a 25. percben a diósgyőri Bernáth Réka bevágott egy triplát, 62-38-ra vezetett a DVTK. A KSC-re egyszerűen nem lehetett ráismerni. Senki sem tudta megmondani, mi történhetett a tolnai csapattal.

Az önkívületben játszó DVTK szinte a földbe döngölte az esélyesebb Szekszárdot Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A harmadik negyed végén elkezdett fáradni a DVTK, de még ez is csak arra volt elég, hogy a Szekszárd 20 ponton belülre érkezzen meg. Viszont azt mindenki tudta, hogy a KSC-t nem lehet leírni. Az utolsó szünetre 66-51-es hazai vezetéssel mentek a csapatok. Elvileg ezt a 15 pontot egy jól játszó KSC le tudta volna dolgozni a negyedik negyedben.

A negyedik negyed Jovanovics révén egy DVTK-triplával indult, majd egy labdaszerzés után sakk-matt helyzetbe hozta a Szekszárdot a Miskolc. Visszaállt a 20 pontos különbség, de már csak 9 perc volt hátra. Ám a Szekszárdot nem lehetett leírni. Szívós munkával, s egy Goree-kosárral 7 perccel a vége előtt 15 pontra csökkentették a hátrányukat. Ezzel azonban minden puskaporát ellőtte a tolnai alakulat, amely döbbenetes meglepetésre simán kikapott az esélytelennek hitt DVTK-tól.

Vasárnap tehát - minden bizonnyal zsúfolt ház előtt - DVTK-Sopron meccset rendeznek a női kosárlabda Magyar Kupában.

Női kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: DVTK-Szekszárd 83-66.