Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő állapotok uralkodnak a világ egyik legerősebb női kézilabdacsapatánál, a román CSM Bucurestinél.

A Prosport című román sportújság cikke szerint annak ellenére, hogy a 2016-ban Bajnokok Ligája-győztes klub nagyjából 3 millió eurós (kb. 1,1 milliárd Ft) éves költségvetésből gazdálkodik, falusi csapatokat idéző állapotok között kell pályára lépniük a sztároknak.

A beszámoló szerint a játékosoknak kell hazavinniük kimosni a szerelésüket, és miután a klubnak nincs sajtófőnöke, sportigazgatója, erőnléti edzője, pláne sportpszichológusa, minden feladatot Adrian Vasile edző intéz egy személyben.

Adrian Vasile (a 8-as mezben látható Christina Neagu mellett) edző és mindenes is a román sztárcsapatnál Forrás: CSM Bucuresti

A szakember ezek mellett gondoskodik a csarnok takarításáról is, ami ráadásul nem a klub saját létesítménye, edzésekre és mérkőzésekre a Sportminisztérium tulajdonában lévő Sala Polivalentát bérli, ahol télen rendszeresen fogadja nagyon hideg a játékosokat. A cikk szerint a klub felső vezetésében senki nem beszél angolul, beleértve a 2000-es sydney-i olimpián 5000 méteres síkfutásban olimpiai bajnok Szabó Gabriellát is.

A román sztárcsapat szereplésén azért meglátszanak az áldatlan állapotok: a világbajnokokat, mint a holland kapus, Tess Wester, honfitársa, a Győrben is megforduló vb-ezüst- és -bronzérmes Yvette Broch, vagy az olimpiai aranyon kívül már mindent megnyerő norvég Emilie Arntzen felvonultató csapat 7 győzelemmel, 1 döntetlennel és 6 vereséggel csak ötödik lett a nyolc csapatos csoportban. A negyeddöntőbe jutásért az orosz CSZKA Moszkvával kell majd játszaniuk, és nem a románok számítanak esélyesnek.

A csapatnak a következő szezonra alig-alig alakul a kerete. Egyelőre nincs kapusuk, miután Wester mellett Jelena Grubisics is távozik, a norvég Marie Davidsen pedig csak harmadikszámú opció volt, azaz rá nem lehet építeni.