Sima vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot a magyar kéziválogatott következő ellenfele

Miguel Martins portugál kézilabda-válogatott
Budapest, 2022. január 14. Miguel Martins Soares, a portugál (k) és Bjarki Már Elísson, az izlandi válogatott játékosa a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 14-én. Izland 28-24-re győzött. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az izlandi férfi kézilabda-válogatott 28-24-re legyőzte Portugáliát a férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjának péntek esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A magyar válogatott csütörtöki 31-28-as Hollandia elleni veresége után még korai belekezdeni az összenépi matematikába, ami ilyenkor lenni szokott, hiszen a csoportunk másik két együttese, Izland és Portugália első fellépésére péntek estig kellett várni. (Utána sem szívesen tesszük majd a Hungarikumnak tekinthető számolgatást...)

A két együttes teljesen más előjelekkel várhatta az Eb-t, hiszen míg a portugálok kulcsjátékosai közül jó néhányan sérüléssel bajlódnak (Luis Frade, Andre Gomes, Pedro Portela, Diogo Silva, Alexis Borges, Joao Ferraz, Belone Moreira), addig az északiak legjobbjai egytől egyig Gudmundur Gudmundsson rendelkezésére álltak az MVM DOME-ban a nyitányon.

Meglátszott az MVM DOME nézőszámán, hogy pénteken nem volt magyar meccs az arénában Forrás: Szendrei Zoltán

A különböző szektorokban helyet foglaló izlandi szurkolók már fél órával a kezdő sípszó előtt érvényesítették a fölényüket a lelátón. Már ekkor ment a "Hajrá: Magyarok" kérdezz-felelek rigmusnak az északi megfelelője, és a dobosok is bemelegítették hangszerüket. Körülbelül 2500-an várták a kezdő sípszót a csarnokban, ami a "magyaros napokhoz" képest valamivel olcsóbb jegyárak miatt valamelyest csalódást keltő képet festett.

Öt percet kellett várni az első izlandi gólra, amit a korábban a Telekom Veszprémben is megforduló Aron Pálmarsson dobott. A kevés jó befejezéssel induló találkozó első szakaszában egyik csapat sem vállalta fel az amúgy rá jellemző hatalmas rohanást. Sokkal inkább a lassú labdafelhozatal után egy-egy váratlan, gyors ritmusváltásra épülő akciókkal próbálták befejezni a támadásaikat.

Mindkét válogatott ezt annyira változatosan tette, hogy a védekezéseknek nagyon nehéz dolguk volt. A kapusok közül Björgvin Páll Gustavsson és Gustavo Capdeville mégis bemutatott egy-két ziccert. Rui Silva és Pálmarsson varázslatos passzokkal és nagy bombákkal próbáltak ritmust adni csapatuk támadójátékának.

Látványos megmozdulások jellemezték mindkét csapat támadójátékát Forrás: MTI/Kovács Tamás

A két irányító mellett a két szélső, Bjarki Mar Elisson és Antonio Areia lenyűgöző légmunkáját és higgadt befejezéseit csodálhattuk az első húsz percben, ami után Izland egy góllal jobban állt. (8-7) Az első félidő hajrájára fordulva Gustavsson a rá jellemző mozdulattal, felugrásból széles terpeszben előadott védését is bemutatta, az északiak pedig meglépni látszottak.

A Pick Szeged portugál irányítója, Miguel Martins is a pályára került Silva helyére, de első megmozdulása nem sikerült valami jól: megbotlott, eladta a labdát, Izland pedig üres kapus gólt dobott. Nem úgy Victor Iturizza, akinek a beállóból szerzett találatai versenyben tartották a luzitánokat, de a túloldalon Sigvaldi Gudjonssonnak túl könnyű dolga volt, a 14-10-es szünetbeli eredményt Elvar Örn Jonsson alakította ki.

A második félidőben Elisson és Omar Ingi Magnússon góljaival Izland megnyugtatónak tűnő előnyt harcolt ki magának, 20-14-nél először volt hat a két csapat között. A rendkívült koncentrált és feszed védekezés mögött pedig a kapuba idő közben beszálló 21 éves tehetség, Viktor Hallgrímsson is találkozott néhányszor a labdával.

Aron Pálmarsson jól adott ritmust az izlandiak támadójátékának Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az izlandi szurkolók végig nagy elánnal buzdították kedvenceiket, Gudmundur Gudmundsson a 47. percben, 23-17-es előnyben úgy érezte, hogy végleg meg lehet roppantani a portugálokat. Időkérése után mégis az ellenfél dobott kettőt, de Hallgrímsson tett róla, hogy ez csak egy rövid ideig tartó fellángolás legyen.

Hat perccel a vége előtt továbbra is megvolt a hatgólos különbség, így a hajrá a megnyitott portugál védekezés és az általuk pár akcióra elővett hét a hat elleni támadójáték ellenére is nyugalmasra sikerült.

Izland 28-24-es győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot, Portugália pedig vereséggel a háta mögött készülhet a magyar válogatott elleni vasárnap este 18:00-kor kezdődő összecsapására.

A meccs legeredményesebb játékosa az öt góllal záró Sigvaldi Gudjonsson lett.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:
B csoport (Budapest, MVM Dome):
Portugália-Izland 24-28 (10-14)
D csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Arena):
Németország-Fehéroroszország 33-29 (17-18)
Ausztria-Lengyelország 31-36 (14-17)