Vágólapra másolva!
A holland kézilabda-válogatott 34-30-ra legyőzte Montenegrót a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság budapesti középdöntőjének szombat délutáni mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A népligeti MVM DOME-ot az Ecseri úti metróállomás felől megközelítve valamivel több autó parkolt a szurkolói zóna mellett, mint két nappal ezelőtt. Ez alapján pláne reménykedtünk, hogy a hétvége ténye valamelyest megdobja a semleges, azaz a magyar szurkolók érdeklődését is a középdöntő ezen napjára.

A montenegrói szurkolók nagyszerű hangulatot teremtettek a népligeti arénába Forrás: Szendrei Zoltán

Montenegróból csapatuk eddigi nagyszerű teljesítményének köszönhetően három szektornyian érkeztek a Hollandia elleni összecsapásra, és az ő hangjuktól zengett a Colosseum. A balkáni emberek orgánuma Szeged után ismét lenyűgözött bennünket, hogy alig 500-600-an is hogy be tudják tölteni szurkolásukkal a népligeti aréna nem kicsi légterét.

A Sterbik Árpád által is inspirált Nebojsa Simic ott folytatta remeklését a montenegróiak kapujában, ahol a szlovének és a horvátok ellen abbahagyta. Kb. öt látványos, labdába beleugrós védésének köszönhetően az első 20 percben előnybe is kerültek a torna másik meglepetéscsapatával szemben. Amint a 29 éves kapus teljesítménye és előtte a védekezés színvonala visszaesett, Hollandia rögtön fordított is.

Nebojsa Simic eddigi teljesítménye alapján az all star csapatba való bekerülésre is jó eséllyel pályázik Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Eb csoportkörét gólrekorddal záró Kay Smits hétszer is betalált az első játékrészben, így a hollandok a koronavírusos fertőzések miatt behívott ötödik számú kapusuk Thijs Van Leeuwen néhány védésétől kísérve 18-16-os előnybe kerültek a szünetre.

A második játékrész elején Smits és Tommie Falke találataival két-háromgólos holland vezetés látszott konszolidálódni, de a 44. percben Montenegró mégis támadhatott az egyenlítésért. Nem jártak sikerrel, Van Leeuwen védett, a narancs mezesek pedig éltek is a rendre ziccereket hárító kapusuk adta nyugalommal.

Kay Smits újabb lépést tett a gólkirályi cím felé Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Luc Steins ezúttal kevesebb alkalommal szólt hozzá, de annál jobb pillanatokban. Az utolsó percek már nem hoztak sok izgalmat, Hollandia 34-30-ra legyőzte Montenegrót.

A találkozó legeredmnényesebb játékosa a kliencgólos Smits lett, aki már 45 találattal vezeti a góllövőlistát. Mikkel Hansen legyen a talpán, aki megelőzi... A hollandok ötödik számú kapusa, Van Leeuwen 14 védéssel és 42 %-os hatékonysággal zárt, amivel Simicen is túltett. A montenegróiaknál Branko Vujovic és Radojica Cepic dobták a legtöbb gólt, hatot-hatot.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Montenegró-Hollandia 30-34 (16-18)
később:
Franciaország-Izland 18.00
Dánia-Horvátország 20.30