Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezt az öt középdöntős meccset hiba lenne kihagyni a kézilabda-Eb középdöntőjében

handball Horizontal EUROPEAN CHAMPIONSHIP Mikkel Hansen Nikola Karabatic
France's Nikola Karabatic (L) defends against Denmark's Mikkel Hansen during the match for third place of the Men's 2018 EHF European Handball Championship between France and Denmark on January 28, 2018 in Zagreb. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatott kiesésével mondhatni egy teljesen új Európa-bajnokság kezdődik a csütörtöki napon. A 12 továbbjutó csapat két, hatos csoportban folytatja a középdöntőben, ahonnan csupán a legjobb két-két válogatott juthat majd be a legjobb négy közé. A következő egy hétben számos óriásinak ígérkező meccset játszanak majd Pozsony mellett a népligeti MVM DOME-ban is, így a kézilabdarajongók számára továbbra is kötelező programnak tűnik a meccsek látogatása. Mutatjuk az öt legérdekesebbnek ígérkező találkozót.

Franciaország - Hollandia (január 20. 18:00)

Nagyon úgy néz ki, hogy Hollandia a nőknél 2019-ben szerzett világbajnoki címe után immáron a férfiaknál is versenyképes. Ha a góllövőlistát csoportkörös gólrekorddal, 32 találattal vezető Kay Smits mellett a szintén remekül játszó Luc Steins és Dani Baijens is tovább folytatják erőn felüli teljesítményüket, akkor akár az olimpiai bajnokot is megszorongathatják.

Kay Smits játékára a magyar, az izlandi és a portugál válogatottnak sem volt ellenszere a csoportkörben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban nagyon nehéz dolguk lesz, ugyanis Franciaország ott folytatta Szegeden, ahol Tokióban abbahagyta. A Pick Arénában lejátszott három meccsükön érinthetetlenek voltak egy olyan csoportban, ahol a szinte hazai pályán kézilabdázó horvát és szerb csapatnak sem volt esélye ellenük, Ukrajna ellen pedig még Nikola Karabatic pihentetése is belefért nekik.

Dánia - Horvátország (január 22. szombat 20:30)

A dán válogatott félelmetes teljesítményt nyújtott a Főnix Arénában. Három balkáni csapatot intézett el 9, 11, illetve 10 góllal. Mikkel Hansen úgy dobott 20 gólt, hogy a lehetséges 180-ból alig 53 percet volt a pályán, a 2021-es év felfedezettje, Mathias Gidsel pedig nem hibázott lövést az első körben (12/12). Az a fajta erődemonstráció, amit tartottak, aggasztó lehet még a várhatóan az MVM DOME-ban is nagyobb szurkolósereg előtt pályára lépő horvátok számára is.

Luka Cindric koronavírusos fertőzése miatt csak a második meccsen lépett először pályára, de a Szerbia elleni alkáni rangadónak egyértelműen ő volt a legnagyobb sztárja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Déli szomszédunk egy franciák elleni vereséggel kezdték a tornát, hogy aztán a Szerbia elleni balkáni rangadón euforikus győzelmet aratva kiharcolják a továbbjutást. Hrvoje Horvat együttesétől extra lenne a legjobb négy közé jutás, de egy Dánia elleni meglepetéssikerrel még összejöhet neki. Két kézilabdanemzet háborúját hozhatja a szombat este.

Spanyolország - Norvégia (január 23. vasárnap 20:30)

Mivel a norvégok meglepetésre kikaptak Oroszországtól, ezért a pozsonyi középdöntős csoportjuk mind a négy meccsét meg kell nyerniük, ha nem szeretnének idő előtt búcsúzni. Az épülőfélben lévő lengyel és a koronavírus-sújtotta német válogatottak - várható - legyőzése után következik számukra az igazság pillanata, amikor a címvédő Spanyolországgal vívnak majd egy óriási rangadót.

A veszprémi Rodrigo Corrales óriási bravúrjainak is köszönhetően a spanyol válogatott 15 mérkőzés óta nem kapott ki az Európa-bajnokságokon Forrás: AFP/Franck Fife

Sander Sagosen a litvánok ellen dobott hét góljával már mutatott magáról némi életjelet, és az Eb-ken rekordot jelentő 15 meccses veretlenségi szériában lévő hispánok ellen is a legjobbját kell nyújtania, hogy legyen esélyük. Spanyolország egy fiatalítás közepén van, elég csak az irányító posztra gondolni, ahol Agustín Casado és Ian Tarrafeta révén két ismeretlen nevet próbál Jordi Ribera felépíteni. Az utolsó perces gólok királya, Alex Dujsebajev sincs ott a tornán, így nem magától értetődő a helyük az elődöntőben.

Svédország - Norvégia (január 25. kedd 20:30)

A tavalyi vb-n döntőbe jutó svédek egyetlen gólra voltak a kieséstől a csoportkörben, de végül csak sikerült 27-27-es döntetlenne zárni a Csehország elleni utolsó meccsüket. A skandináv rangadónak óriási tétje lehet a pozsonyi csoport legeslegutolsó mérkőzéseként. A norvégok a fentebb már említett oroszok elleni vereségük miatt komoly hátrányból indulnak a spanyolokkal és a svédekkel szemben.

A Jim Gottfridsson vezette svéd válogatott közel járt a kieséshez az első körben Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A svédek is nulla ponttal vágnak neki a középdöntőnek, így nekik sem fér bele egyetlen újabb botlás sem. Andreas Palicka egyelőre "csak" átlagosan véd, viszont Hampus Wanne mind a kilenc büntetőjét értékesítette, és a szélről is magabiztos volt eddig. Jim Gottfridsson 12 gólja mellett 21 asszisztot is kiosztott, így nem rajta múlt, hogy csapata csak egy meccset tudott nyerni az első körben.

Dánia - Franciaország (január 26. szerda 20:30)

A világ két legjobb csapata - az olimpiai bajnok a világbajnok ellen lép pályára a budapesti MVM DOME-ban. Ez lesz az utolsó meccs a középdöntőben, ami bizton állítjuk, hogy még azon a szinten is emelni fog, amit az azt megelőző napokban láthattunk. Annyira kiemelkedőnek tűnnek a mezőnyből, hogy még az is lehet, ez csak az első párharcuk lesz majd ezen az Európa-bajnokságon, és a január 30-i döntőben még egyszer összecsapnak majd egymással.

Mikkel Hansen és Nikola Karabatic párharcába két újabb fejezet is kerülhet a torna hátralévő részében Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az olimpiai fináléban a franciák Nikola Karabatic védőmunkájával és Vincent Gerard óriási védéseivel a saját javukra billentették a mérleg nyelvét. Kapásból tudunk 10-12 olyan játékost mondani a két csapatból, akik ezúttal eldönthetik a két pont sorsát. Amikor erre a meccsre sor kerül, már mindent tudni fognak: azt, hogy megvan-e nekik a továbbjutás, illetve hogy kik és milyen pozícióban jutnak tovább a pozsonyi csoportból a legjobb négy közé. Ilyen szempontból is egy óriási taktikai csatát hozhat a szerdai párharcuk.

Nézzék meg a középdöntőbe jutott csapatok között felállított erősorrendünket is a következő oldalon!

Mindent egy helyen az Eb-ről