Vágólapra másolva!
A részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik legjobban várt meccsén több ezer szerb és horvát szurkoló teremtett feledhetetlen hangulatot Szegeden. Helyszíni riportunkból kiderül, hogy talán minden idők legjobb hangulatú, semleges helyszínen lejátszott Horvátország-Szerbia rangadóját élvezhettük végig szombat este a Pick Arénában.

Valósággal elállt a szavunk, amikor szombaton késő délután először beléptünk a decemberben átadott Pick Arénába. Ha a népligeti MVM DOME-ot csodaarénaként jellemeztük, akkor a szegediek új létesítményére is valami hasonlót kell mondanunk.

A helyi csapat, a Pick Szeged hazánk egyik legjobb és legnépszerűbb klubjának számít, mely múltja és jelene alapján is nagyon megérdemelt már egy ilyen csarnokot.

Eddig egy ősrégi létesítményben kellett fogadnia a világ legjobb klubjait a Bajnokok Ligájában. Az éles végjátékokban akkora hőség tombolt az izgalomtól az Újszegedi Sportcsarnokban, ami már nehezen volt egészségesnek nevezhető.

A Pick Aréna méltó helyszíne volt a szombat esti balkáni rangadónak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Tisza parti együttes egy feledhetetlen, Szeged-Kiel BL-mérkőzéssel avatta fel új otthonát, amelyen természetesen az Origo Sport is ott volt. A vadiúj 8300 fős aréna a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság egyik legkeményebbjének számító C csoportját látja vendégül. Ebben a négyesben szerepel az olimpiai bajnok Franciaország mellett három hazánkkal szomszédos ország, Szerbia, Horvátország és Ukrajna válogatottja is.

Az első fordulót már csütörtökön lejátszották, amikor előbb a szerbek 31-23-ra kiütötték az ukránokat, majd két tradicionális kézilabdanemzet örökrangadóján Franciaország 27-22-re győzte le Horvátországot. A szombati napon pedig jött a várva várt balkáni rangadó, a szerb-horvát meccs, ami ennyire közel a határhoz nem csak a mi, de a két nemzet rajongóinak az érdeklődését is felkeltette.

Már a délután folyamán ellepték Szeged belvárosát a szurkolók, mi inkább horvátokkal találkoztunk az egyik helyi étteremben, de mire elérkezett a várva várt esti meccs, jó néhány szerb is befutott az arénába. Azonban előtte még a francia és az ukrán válogatott játszott egymással, amit a közel kétszektornyi gall drukker legnagyobb örömére az olimpiai bajnok 36-23-ra simán nyert meg.

A lelátón a horvát szurkolók voltak fölényben, de a szerbek is rendre kieresztették a hangjukat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindent elmond Guillaume Gille csapatának magabiztosságáról, hogy a legendás Nikola Karabatic pályára lépésére egyáltalán nem volt szükség, sőt a szövetségi kapitány a meccskeretből is kihagyta a kézilabdázás egyik legnagyobb zsenijét. A két meccs közötti egyórás szünetben tettünk egy rövid sétát a csarnokban, és konstatáltuk, hogy a körítés is abszolút méltó egy Európa-bajnoksághoz.

A csapatok bemutatásához használt zenék közül nekünk inkább a szerb válogatott jatékosainak prezentációja alatt szóló Pendulum számok tetszettek jobban.

Már rögtön a himnuszok alatt igencsak paprikássá vált a hangulat, ugyanis a két szurkolótábor nem sajnálta kifütyülni a másik nemzeti indulóját.

Bár egyik nyelvet sem beszéljük, mi mindkettőnek a dallamát imádjuk, és ezúttal is teljesen magunkkal ragadott bennünket az is, amilyen temperamentummal "ezek a balkáni népek" éneklik a sajátjukat.

A balkáni lőporos hordó leginkább az első percekben állt közel ahhoz, hogy felrobbanjon. Egy Ivan Cupiccsal szemben elkövetett szabalytalanság után rögtön az elején videózniuk kellett a játékvezetőknek, de a vétkes szerb játékos megúszta piros lap nelkül az esetet.

A biztonsági személyzetnek is a 2. percben volt a legkomolyabb dolga, amikor egy félig üres söröspohár a pályán kötött ki.

Ez még egy visszafogottabb reakció, ha azt nézzük, hogy 10 évvel ezelőtt a szerbek hazai pályán kepesek voltak kidobni saját játékosuk, Zarko Sesum szemét egy pénzérmével...

A szegedi Bogdan Radivojevic minden egyes góljánál valósággal megőrült, de ez a fajta fanatizmus nem áll tőle távol Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerencsére erről most szó sem volt, miután eltakarították a folyadékot a pályáról, már folytatódhatott is a találkozó. Az első szerb gólra öt év fél percet kellett várni, Mijajlo Marsenic gólját nem kísérte kisebb hangorkán, mint korábban Cupic szép találatát. A gólt ünneplő szerbek közül két hazánkban jól ismert sportlegenda, Momir Ilic, a Telekom Veszprém vezetőedzője és Zivko Gocic, a Szolnok vízilabdacsapatának vezetőedzője is a lelátóról buzdította csapatát.

A Pick Szeged kiváló jobbszélsője, Bogdan Radivojevic maximálisan kiélvezte a "dupla hazai pálya" előnyét.

A szerb jobbszélső szokásához híven minden egyes gólja után valósággal megőrült - rajta lehetett a leginkább érezni, hogy ez itt tényleg egy kézilabdaháború, ami a Pick Arénában zajlik.

A horvátok pár nappal ezelőtt még coviddal bajlódó világsztárja, Luka Cindric a 13. percben, csapata 4-3-as vezetésénél léphetett pályára először a kontinenstornán. Ezt nem akárhogy tette, minden egyes megmozdulásán látszott, hogy tisztában van vele, hogy a hátára kell venni a tornát nélküle kezdő együttesét, amiben továbbra sem állt Hrvoje Horvat rendelkezésére az előző Eb MVP-je, Domagoj Duvjnak, akinél komoly tünetekkel jár, hogy elkapta a koronavírust.

Luka Cindric volt a legnagyobb sztár a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sajnos a lelátón a délszlávok szinte egyáltalán nem viselték a maszkjukat, aminek akár komoly következményei is lehetnek. Minden esetre a szerb kapuban a "hétköznap" a Veszprémet erősítő Vladimir Cupara is elkezdett egyre gyakrabban találkozni a labdával, így 6-6-nal utolérték ellenfelüket.

Miközben a kapus már büntetőt is védett, Radivojevic és Marsenic remeklésével a vezetést is átvették rövid időre.

Az óriási hangulat és a pályara kitett érzelmek abszolút kárpótolták a szurkolókat és bennünket is az alacsonyabb színvonalért.

A Welcome To The Jungle újabb találó zeneválasztás, ezúttal az első szerb időkéréshez.

Vladimir Cupara eszén ezúttal sem volt könnyű dolog túljárni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legnagyobb zseni egyértelműen Cindric volt a pályán, akinek vezerletével a horvátok a szünetre 11-9-es előnyre tesznek szert. A masodik félidő a rutinos horvát kapus Mate Sunjic bravúrjaival és Ivan Martinovic góljaival kezdődött, így Horvátország hamar három-négygólos előnybe került, amit jól meg is őrzött a meccs végéig.

A szerbek bárhogyan küzdöttek, mar nem tudták utolerni ellenfelüket, akik végül 23-20-ra diadalmaskodtak. A meccs után a veszprémi Cupara nagyon nem volt elégedett a játékvezetéssel:

Már az elejétől nagyon kemény meccs volt, talán támadásban tudtunk volna jobban játszani, de így is kitettük a szívünket a pályára" - mondta a szerbek 27 éves kapusa az Origo Sportnak a rangadó után.

Ivan Martinovic szerint egyszerűen felemelő volt ebben a hangulatban pályára lépni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szeretném megköszönni a szurkolóinknak a fantasztikus hangulatot, amit a csarnokba teremtettek már a legelejétől. Jobban kezdtük a meccset, mint a szerbek, és küzdöttünk a végsőkig, megérdemelt győzelmet arattunk" - ezt már a horvát nemzeti csapat legeredményesebb játékosa, Ivan Martinovic mondta nekünk.

A jobbátlövő - Cupiccal holtversenyben - hat góllal zárta a meccset, amivel a mezőny legeredményesebbje lett. Martinovic ráadásul igencsak fontos pillanatokban volt eredményes, így hatalmas szerepe volt abban, hogy a második félidőben végig elől tudtak maradni és övék lett a siker, amivel életben maradtak továbbjutási reményeik.

Horvát öröm, a szerbek elleni győzelmükkel még maradt esélyük a középdöntőbe jutásra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A horvát-szerb meccs abszolút megfelelt a várakozásainknak, és bár még csak a harmadik napon vagyunk túl, de szinte biztos, hogy az Európa-bajnokság egyik legfantasztikusabb élményét adta nekünk. Semleges helyszínen nem valószínű, hogy korábban játszottak ennyi saját néző előtt egy ilyen komoly téttel bíró összecsapást.

Ami jó hír a semleges szurkolóknak, hogy a kettőből legalább az egyik válogatottat láthatjuk majd a budapesti középdöntőben is, ahová nagy eséllyel még több drukkerük kíséri el azt az együttest, amelyik az utolsó körben kiharcolja a továbbjutást.

Nézze meg a balkáni rangadón készült legjobb képeinket ide kattintva!