Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Franciaország a dán válogatottal, az Európa-bajnok Norvégia pedig a házigazda spanyolokkal játszik a női kézilabda-világbajnokság péntek esti elődöntőiben. A két sztárcsapat közül talán előbbinek lesz nehezebb dolga.

Franciaország - Dánia (17:30)

A stílusok csatáját hozhatja a pénteki első elődöntő. A franciák saját bevallásuk szerint sem bánják, hogy a játékuk egyáltalán nem látványos, és inkább a masszív védekezésre épít, mint a dinamikus, kreatív támadójátékra, ami pont a dánok legfőbb erénye.

Az edzőlegenda Olivier Krumholz 1998 óta három esztendőt leszámítva ül a francia csapat kispadján, és 2016 óta tartó második regnálása során még a 2003-as világbajnok generációnál is eredményesebb dinasztiát épített fel napjainkra.

A francia válogatott legfőbb erénye a védekezése Forrás: Jozo Cabraja / IHF

2017-ben megszerezték második vb-címüket, majd egy évre rá hazai pályán Európa-bajnokok lettek. 2021-ben a tokiói olimpián pedig aranyéremre váltották riói ezüstérmüket. Krumbholz öt évvel ezelőtti visszatérése óta hét világeseményt játszottak le, és csupán a 2019-es világbajnokságon nem szereztek érmet.

A már említett masszív védekezés alapembereinek a korábban Győrben is megforduló Beatrice Edwige, illetve Grace Zaadi és Allison Pineau számítanak. A rendkívül sok megállító faluttal dolgozó hatos faluk mögött pedig a Győri Audi ETO jelenlegi kapusa, Laura Glauser, vagy éppen Cleopatre Darleux a vébén eddig feledtetni tudják a nemzeti csapatból visszavonuló Amandine Leynaud hiányát.

Támadásban a franciák olyanok, mint a jó krimi: csak a legvégén tudjuk meg, hogy ki lesz a gyilkos, avagy a gólszerző. 11 olyan játékosuk van, aki minimum tíz gólt dobott eddig, viszont senki sem talált 22-nél többször a kapuba. Viszonyításképp a svéd Nathalie Hagman 71 találattal lesz a világbajnokság gólkirálynője.

A győriek világsztárja, Estelle Nze Minko a torna végjátékára tartogatja legjobb formáját Forrás: Jozo Cabraja / IHF

Akkor mégis kire kell figyelnie a dánoknak? Grace Zaadi a gyengébb rosztovi ősz után a mostani világeseményen ismét elkezdett a korábban Metzben látott formájához közel játszani. A győri Estelle Nze Minko megmozdulásai továbbra is élményszámba mennek, lépéshosszait pedig még a hármasugrók is megirigyelnék. Beállóban a 21. születésnapja felé közeledő Pauletta Foppát eddig jól tudta tehermentesíteni Krumbholz, hét meccsen alig két és fél órát kellett a pályán töltenie a fiatal játékosnak.

Dánia ellen már az ő aktivizálására is szükségük lesz a franciáknak, ugyanis a tokiói olimpiáról épphogy lemaradó együttes olyan egységesnek és erősnek tűnik, amit nagyon régóta nem láttunk tőlük. Jesper Jensent a tavalyi számukra hazai Európa-bajnokság előtt nevezték ki szövetségi kapitánynak, és a kontinenstornán egyből bejuttatta hazája csapatát a legjobb négy közé.

Tavaly meglepetésre elveszítették a Norvégia elleni elődöntő után a Horvátország elleni bronzmeccsüket is. Ezúttal könnyen lehet, hogy meglephetik a világot és 2013-as bronzérmük után ismét felállhatnak a dobogóra. A vb-címez a világ két legerősebb válogatottját kellene legyőzniük két napon belül.

Anne Mette Hansen vezérletével Dánia eddig nagyszerűen menetel Forrás: Jozo Cabraja / IHF

Ahogyan nyáron a futballisták Christian Eriksen szívrohama után, úgy most a női kézisek irányítójuk, Mia Rej első meccsükön elszenvedett súlyos sérülése okozta sokk után jutottak el a torna végjátékába. Az irányító kiesése után az inkább átlövő Mie Höjlund lépett be középre és indítja a támadásokat, amiket igencsak sokféleképp tudnak befejezni.

A Görbicz Anita visszavonulása óta a győriek csapatkapitányává váló Anne Mette Hansen szintén kulcsember, 21 gólja mellett már 31 gólpasszt is kiosztott, a fontos pillanatokban legtöbbször ő hozza meg a döntést. A csapat másik balátlövője, Kristina Jörgensen szintén ugyanezért van a pályán, amikor Hansen pihen, így a fontos dolgok ezen a poszton történnek a csapat támadásaiban.

A szélről Laerke Nolsöe, beállóból pedig Kathrine Heindahl játékát lehet még kiemelni eddig, valamint annak az Althea Reinhardtnak a teljesítményét kapusposzton, aki nagyjából felezi a játékperceket a 45 %-os hatékonységgal védő Sandra Tofttal a gólvonal előtt, és eddig a lövések 56 %-át megfogta a tornán. A németek elleni csoportdöntőn 23 védéssel zárva demoralizálta a legjobb nyolc között a házigazdával szemben kieső riválisát.

Norvégia - Spanyolország (20:30)

Ahhoz képest, hogy a Hollandia elleni középdöntős élet-halál mérkőzés első 15 percében még nagyon messzinek tűnt a skandinávok vb-győzelme, most leginkább rájuk fogadnánk a négy válogatott közül. Négy nappal ezelőtt Thorir Hergeirsson együttese nyugodt tudott maradni akkor, amikor a címvédő ellen győzelmi kényszerben pályára lépve 11-5-ös hátrányba kerültek.

A norvég válogatott és fiatal játékosa, Henny Reistad is egyre felszabadultabb formában játszik a világbajnokságon Forrás: IHF

Ott még úgy tűnt, hogy súlyos jelentősége lesz a Svédország ellen az utolsó másodpercekben elbukott győzelemnek. Azonban Hergeirsson lecserélte a kapuban Katrine Lundét Silje Solbergre, valamint pályára küldte Henny Reistadot. Előbbi óriási védéseivel, utóbbi félelmet nem ismerő támadójátékával felrázta a norvégokat, és az őrült meccsen 37-34-re legyőzték és kiejtették Hollandiát.

Az északiak a negyeddöntőben az őket a tokiói olimpián az elődöntőben kiejtő orosz csapatot könnyedén verték. Igaz, Anna Vjahirjeva és Daria Dmitrieva ideiglenes visszavonulása miatt ez a csapat nem ugyanaz, mint amelyik Rio után a japán fővárosban ismét szertefoszlatta Stine Oftedalék ötkarikás aranyéremről szőtt álmait.

Norvégia általában középen korábbi és jelenlegi győri sztárjaival kezdi meg a mérkőzést, Oftedal irányít, Veronica Kristiansen balátlövőben, Kari Brattset beállóban alapember. A jobbátlövő Nora Mörk pedig Hagman gólfesztiválja miatt nem fog sorozatban hatodik világeseményén is gólkirálynői címet ünnepelni, cserébe egyre javuló formájának köszönhetően (Hollandia ellen nyolc, az oroszok ellen kilenc gól) Norvégiát 1999, 2011 és 2013 után története negyedik vb-címéhez segítheti.

Nora Mörk ugyan ezúttal nem lesz gólkirálynő, de 2013 után ismét világbajnoki címhez segítheti Norvégiát Forrás: Jozo Cabraja / IHF

Nem mehetünk el szó nélkül Camilla Herrem teljesítménye mellett sem, aki 2008 óta minden világversenyen ott volt a norvég nemzeti csapatban. Ő az a balszélső, aki egyéniségével és élményszámba menő trükkös lövéseivel mindig képes valami váratlant nyújtani - posztján ez teszi a valaha volt egyik legjobb kézilabdázóvá.

A norvég támadósortól csak ritkán látunk olyan leblokkolást, mint amilyet a két évvel ezelőtti világbajnokság elődöntőjében tapasztalhattunk. Viszont akkor pont az a spanyol válogatott győzte le őket 28-22-re, amelyik most hazai körülmények között lép pályára esélyesebb riválisukkal szemben.

Így, hogy nincsen Nerea Pena, még nagyobb szerep hárul Alexandrina Barbosa egy az egy elleni képességeire, Carmen Martín megalkuvást nem tűrő harcosságára és félelem nélküli szélsőjátékára, illetve a 42 éves, szezon végén visszaonuló Silvia Navarro bravúrjaira. Mellettük olyan fiatal harcosok veszik fel a versenyt a norvégokkal, mint amilyen Carmen Campos vagy Paula Arcos.

A spanyol fiatalok eddig szépen felnőttek a hazai vébé jelentette feladathoz Forrás: Jozo Cabraja / IHF

A spanyolok eddig éltek a könnyű ág adta lehetőséggel, amihez képest alapesetben Norvégia egy más szintet képvisel. Argentína, Kína, Ausztria, Japán, Horvátország, Brazília és Németország - mindegyik ellenfelét magabiztosan verte eddig José Ignacio Prades együttese. Még a két évvel ezelőttinél is nagyobb bravúr lenne, ha most is sikerrel járnának.

Női kézilabda-világbajnokság, elődöntők (Granollers):
Dánia-Franciaország 17.30
Norvégia-Spanyolország 20.30