Vágólapra másolva!
Csütörtök délután egy kis ízelítőt kaphattunk abból, hogy mi vár a magyar férfi kézilabda-válogatottra és a nekik szurkoló nézőkre a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon. Nagyszabású megnyitóünnepség keretében átadták a népligeti Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot, ami a kontinenstorna fő helyszíne lesz. Fantasztikus legendák, látványos showműsor és jó hangulatú gálamérkőzés - minden korosztály megtalálhatta a saját magának legmegfelelőbb programot a népligeti arénában.

"Egy nagyon szép beszéddel készültem mára, amit többször is elpróbáltam otthon a tükör előtt. De amikor megláttam ezt a csarnokot kívülről, minden erre vonatkozó tervem szertefoszlott. Ilyen csodát még nem láttam" - ezt nem akárki, hanem Éles József, a magyar kézilabda egyik legnagyobb ikonja mondta Európa hetedik legnagyobb sportlétesítményéről.

Nem csak mi magunk, de a veszprémi legenda is teljesen elképedt a csarnok méreteit látva:

Éles József nem találta a szavakat, annyira lenyűgözte őt a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok Fotó: Koncz Márton - Origo

Az aréna magassága 40,5 méter, a tetőszerkezete pedig a római Colosseuméval megegyező. A modern kori gladiátorok létesítménye a világ egyik, ha nem a legkorszerűbb csarnokaként várja, hogy 2022. január 13. és 30. között mire mennek egymással a kézilabdázók az Európa-bajnokságon.

A maximálisan akadálymentesített csarnokban 8 mozgólépcső, 14 lift, illetve a már-már a Harry Potter varázslóiskolájának, a Roxfortéhoz hasonlító lépcsőrendszer által nem kell tartaniuk a szurkolóknak attól, hogy nem jutnak el időben a helyükre.

"Csak a felső karéjon több szék van, mint amennyi a Papp László Sportarénában"

- ezt már Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke mondta, ami igencsak jól reprezentálja a népligeti aréna méreteit. A sportvezető elárulta, hogy 2018-ban Glasgowban nyertük el Szlovákiával közösen a rendezés jogát. Erre az eseményre Szeged is új csarnokot kapott, valamint a debreceni Főnix Arénát is felújították. Északi szomszédunk Pozsonnyal és Kassával "szállt be" a sportág legnagyobb ünnepének megrendezésébe.

Varázslatos képet fest kívülről is a népligeti aréna Fotó: Koncz Márton - Origo

"2018-ban még bele sem mertem gondolni, hogy mit jelent majd egy ekkora eseményt megrendezni. Ez Európa legmodernebb arénája, ami nem csak Magyarországot, de az európai sportközösséget is többé teszi" - mondta Kocsis Máté.

Kökény Beatrix az 1995-ös világbajnokságon maga is pályára léphetett hazai pályán.

- emlékezett vissza a korábbi világklasszis játékos arra a Norvégia ellen 22-21-re megnyert mérkőzésre, amelyen a tudósítások szerint 1200-an voltak, de elmondása szerint még a csilláron is lógtak a szurkolók.

"Gyönyörű élmény volt, az a világverseny életem legfontosabbja volt. Az ezüstéremnek köszönhetően visszakerültünk a térképre, kijutottunk az 1996-os olimpiára, ami egy pluszt is adott, a családomat" - utalt elérzékenyülve a Fradi legendája a férjével, Imre Gézával való megismerkedésére.

Kökény Beatrix és Kovács Péter csak kettő azon legendák közül, akik ott voltak csütörtökön a Főpróbán Fotó: Koncz Márton - Origo

"A magyar női kézilabdázás nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik segítettek, dolgoztak ezen a csodálatos arénán.

Az egyik szemem sír, mert soha nem játszottam hazai közönség előtt ilyen csarnokban, a másik viszont nevet, mert bízom benne, hogy az álmok valóra válnak, és egy érem formájában képet is öltenek"

- bizakodott Kökény.

Az érem valóban egy álom valóra válása lenne a magyar válogatott számára, hiszen Európa-bajnokságokon eddig az 1998-ban elért 6. helyezés a legjobb eredményünk. Ugyanakkor a nemzeti csapatnál bő két évvel ezelőtt elkezdődött szisztematikus munka kiteljesedésével, a hazai pálya minden előnyével a 2020-as Eb-9. pozíció és a 2021-es vb-5. hely után sikerülhet a csoda.

Tényleg csoda lenne, mert a két évvel ezelőtt átalakított lebonyolítási rend minden egyes rossz meccset kegyetlenül megbüntet.

A 24 csapatból a csoportkörben kapásból kiesik 12 csapat, majd a középdöntőből már csak 2-2 válogatott jut be a legjobb négy közé. Mindenekelőtt Hollandia, Portugália és Izland közül kellene kettőt megelőzni - lehetőleg maximális pontszámmal, ugyanis a torna középső szakaszában olyan ellenfelek jöhetnek majd, mint Dánia, Szlovénia, Horvátország és Franciaország. És akkor ezután még egy meccset kellene nyerni az utolsó kettőből az éremhez...

Ez a trófea lesz a tét a 2022-es, részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon Fotó: Koncz Márton - Origo

Pontosan ilyen lehetetlen feladatokat oldott meg pályafutása során Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója, aki gyermekként maga is kézilabdázott. "Faludi Mihály testnevelő tanárom lehívott, de végül az uszoda és a magyar vízilabdasport eredményessége megragadott. Hármas ikreim kézilabdáztak, a koordináció fejlődése miatt is hihetetlen előnyökkel szolgál, ami később bármilyen sportágban képes kamatozni."

Élvezzük, ha egy kézimeccset láthatunk. Remélem, hogy ezeket az ötleteket, amiket a kézilabda megvalósított, azt a vízilabdában is meg tudjuk majd valósítani" - méltatta a hazánkban a labdarúgás mögött az elmúlt időszakban egyértelműen második legnépszerűbb sportággá feljövő labdajátékot a Pólósok pólósa.

"Ez a csarnok önmagáért beszél. Stílus, mérték, tartalom.

A Duna Arénában úgy érezték magukat a sportolók, mint ha olimpián lennének. Ez is egy olyan csarnok, ami olimpiai helyszín lehet. Merjünk álmodni, nagyok lenni, mert van mire büszkének lenni" - hasonlította össze Faragó Tamás a 2017-es budapesti vizes világbajnokság helyszínével a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot.

Csütörtökön felavatták a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot Fotó: Koncz Márton - Origo

A multifunkcionális jelző nem túlzás, hiszen amellett, hogy 26 különböző sportág lesz majd űzhető benne, a teljesen behúzható alsó lelátórész miatt nagyméretű koncertek, kiállítások, konferenciák részére is hasznos tud lenni.

"Mindig nagy élmény Magyarországra jönni, de a mai nap az egy nagyon különleges alkalom" - mondta Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség elnöke. "Egy nagy és vonzó létesítmény átadását ünnepeljük. Az élmények, az érzelmek, a lelkesedés különleges jelentőséggel bír. Az MKSZ már sok éve dolgozik azon, hogy építse a sportágat és új embereket hozzon be. Mi európai szinten is igyekszünk, hogy minél több embert bevonjunk."

Kocsis Máté MKSZ-elnök kiemelte, hogy az elmúlt hét évben 450 létesítmény újult meg itthon - már nincs olyan 30 kilométeres kör Magyarország területén, ahol ne történt volna beruházás a sportcsarnokok terén, de a határon túli akadémiák is elkezdtek kiépülni.

A kézilabdás élményparkot minden korosztály nagyon élvezte Fotó: Koncz Márton - Origo

Korábban strandkézi-világbajnokságot, női junior Eb-t és vb-t is rendeztünk, illetve a női Bajnokok Ligája négyes döntőjének is a 2014-es kezdetektől Budapest ad otthont. A 2020-as években pedig három felnőtt világeseményt is hazánk szervez majd meg. A jövő évi férfi Eb mellett a 2024-es Eb és a 2027-es vb kapcsán is lehet majd a Népligetbe jönni szurkolni.

Miután Mikler Roland, a magyar válogatott csapatkapitánya szimbolikusan átvette az Európa-bajnokság hivatalos labdáját az EHF elnökétől, megkezdődött a "bulis" része a programnak.

Minden korosztály számára jó szórakozási lehetőségek voltak.

A legkisebbek számára öt népszerű magyar kabala, Tricky, Csúszka, a Pick Szeged bikája, a Fradi Sas és az MTK libája, Gedon feltűnése okozott nagy örömöt egy-egy közös fotóra.

Az élményparkban mindenki lemérhette, hogy milyen erőset tud dobni, milyen gyorsan tud futni, milyenek a reflexei, vagy éppen hogyan tudja a gép által kapura irányított lövéseket védeni. A Punnany Massif-koncert időtartamában és látványában már-már a tengerentúlon a Super Bowl félidejében látható Halftime Showra emlékeztetett bennünket. Ez már a gálameccsekre volt hivatott hangolni azt a körülbelül 4-5 ezer embert, aki kilátogatott az arénába.

A Punnany Massif koncertje színesítette a kézilabdás programokat Fotó: Koncz Márton - Origo

Azonban előtte még egy nagyon fontos eseményre került sor.

A Kézilabdás Hírességek Csarnokába beavatták az első legendákat.

Ez a kezdeményezés tavaly a Kézisek kézise néven itt az Origo Sporton is futott (meg a Nemzeti Sportban és a Magyar Nemzetben is), amelynek részeként egy nívós szakembergárda által kiválasztott tíz-tíz, illetve egy-egy közönség által kiválasztott női és férfi ikon került be a "hall of fame"-be.

A magyar Kézilabdázás Hírességek Csarnokának tagjai

Nők: Gódorné Nagy Marianna, Görbicz Anita, Sterbinszky Amália, Kökény Beatrix, Radulovics Bojana, Pálinger Katalin, Farkas Ágnes, Elekné Rothermel Anna, Csíkné Horváth Klára, Siti Beáta, Kulcsár Anita

Férfiak: Kovács Péter, Nagy László, Varga István, Pérez Carlos, Bartalos Béla, Éles József, Marosi István, Marosi László, Kovács László, Fenyő András, Iváncsik Mihály

Ezeknek a legendáknak a nagy része nem csak hogy közöttünk volt csütörtök este (sajnos néhányan már az égi kézilabdapályákon dobálják a gólokat), de pályára is léptek. A legendás női játékosok egy rendhagyó büntetőpárbajban vettek részt. A kapusok az Eb kabalafigurája, Tricky, illetve a Fradi Sas voltak. Nehezítésként a rosszabbik kezükkel kellett dobnia Görbicz Anitáéknak.

Legendás játékosokat avattak be a Kézilabdás Hírességek Csarnokába Fotó: Koncz Márton - Origo

Meglepő módon az ezredforduló sirecsapatának kapusa, Farkas Andrea lőtte az első gólt Tricky-nek. A szarvast Siti Beáta a lehető legkellemetlenebb helyen találta el. A döntő játékot végül Simics Judit nyerte Farkas Ágnessel szemben.

A férfi all star-mérkőzésen nem tudtuk eldönteni, hogy kinek szurkoljunk.

Magyarország ellenfele ugyanis Hungary volt. Megannyi emlékezetes pillanat jutott az eszünkbe minden egyes játékosról, aki vagy a piros, vagy a zöld mezeseknél pályára lépett. A jó hangulatú bemelegítés után Nagy László dobta az első gólt, de a pirosak hamar egyenlítettek.

Carlos Pérez még mindig emberfeletti magasságokba képes felugrani Fotó: Koncz Márton - Origo

Carlos Pérez bemutatta a rá jellemző, páros lábról való felugrásos lövését, Iváncsik Gergő és Pásztor István a szélről lőtt trükkös gólokat, Pásztor egy szép kínai figurát hozott össze a MOB sportolói bizottságában a sportágat képviselő Harsányi Gergellyel, Ilyés Ferenc remek átlövéssel bombázta ki a felső sarkot, Schuch Timuzsin pedig a rá jellemző keménységgel vetette bele magát a csatába.

Összesen 2816 válogatott fellépéssel büszkélkedhettek a zöld és a piros csapat pályára lépő klasszisai.

Fazekas Nándor egy-egy bravúrja után a "Nándi Nándi" - rigmus is felhangzott a leáltóról, amit a kapuslegenda meg is köszönt a legnagyobb rajongójának. Iváncsik Tamás a dudaszó pillanatában egyenlített, kialakítva a 18-18-as végeredményt.

Fazekas Nándort minden magyar sportrajongó kedveli Fotó: Koncz Márton - Origo

Fele királyságunkat is odaadnánk, ha a 2000-es években a karácsonyi ünnepek környékén megrendezett kézilabdagálákat is feltámasztanák a népligeti aréna segítségével. Minden esetre a mostani gálamérkőzés szünetében azokat a jelenlegi magyar válogatott kézilabdázókat is köszöntötték, akik az Európa-bajnokságon nagy örömet okozhatnak majd nekünk.

"Szenzációsan vagyok, de azért januárban ennél több embert várok. Ami biztos, hogy nagyszerű élmény vár ránk" - mondta Bánhidi Bence, aki az előző Eb-n a torna álomcsapatában is helyet kapott.

Jó hangulatban zajlott a legendák gálamérkőzése Fotó: Koncz Márton - Origo

"Edzeni, aludni, pihenni, ökörködni, vagyis amit amúgy is szoktunk csinálni" - ezt már Lékai Máté, a nemzeti csapat irányítója mondta. "Várjuk, hogy kezdődjön a torna, ez a legrosszabb, amikor közel vagy hozzá, de még nem kezdődött el. Aki az Eb-n játszik, az a BL-ben és az EL-ben lép pályára hétről hétre. Mindenki ugyanannyira lesz fáradt, mint mi, ennek se előnye, se hátránya nem lesz."

- bizakodott Mikler Roland, a válogatott csapatkapitánya.

A magyar férfi kézliabda-válogatott nagyon sok örömet szerezhet nekünk januárban Fotó: Koncz Márton - Origo

Ligetvári Patrik egy kicsit lazábbra vette az interjút: "Előbb a diós, aztán a mákos bejlit nyomom le, majd a meccseket, reméljük minél több sikerrel."

Az este díjátadóval zárult, reméljük, hogy 2022. január 30-án a magyar férfi kézilabda-válogatott is egy hasonló ceremóniára lesz hivatalos.