Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott november 1-jén, hétfőn megkezdte felkészülését a jövő januári magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra. Gulyás István szövetségi kapitány 21 játékost hívott meg az első összetartásra, köztük a légiósokat is. A csapat szerdán délután Érden tartott edzést.

A mieink házigazdaként várják a 2022. január 13. és 30. között sorra kerülő Európa-bajnokságot, melyre az edzések mellett felkészülési mérkőzéssel is hangolnak. Ezek közül az elsőre november 5-én pénteken (17:15-től) kerül sor Érden, az ellenfél az ugyancsak Eb-résztvevő Bosznia-Hercegovina csapata lesz, amelyik korántsem lebecsülendő ellenfél, hiszen olyan, a Bajnokok Ligájában szereplő csapatokból is érkeznek játékosok, mint a Flensburg, a Meskov Breszt és a PPD Zagreb.

A mieinknél mindenki egészségesen kezdte meg a közös munkát, és Gulyás István szövetségi kapitány szerint megfelelő állapotban, és jó hangulatban érkeztek meg a játékosok az összetartásra.

"A célunk ebben a néhány napban leginkább az, hogy megpróbáljuk feleleveníteni a már ismert dolgokat mind támadásban, mind védekezésben, és, hogy két edzőmérkőzéssel lezárjuk ezt a hetet. Igyekszünk visszahozni azokat az emlékeket, amelyekkel a legutóbbi világversenyeken bizonyítani tudtunk, és amelyekre büszkék vagyunk, illetve amelyekre a srácok is büszkék."

A magyar férfi kézilabda-válogatott megkezdte a felkészülést a januári Európa-bajnokságra Fotó: Koncz Márton - Origo

A kapitány az Origo kérdésére azt is elmondta, hogy a csapat játékának alapjai nem fognak változni. "Támadásban és védekezésben is megvannak a biztos pontok, amelyeket most egy kicsit fel kell frissíteni. Persze mindig vannak nüanszok, amiket be lehet építeni a játékba, de elsősorban azokra az elemekre támaszkodunk, amivel elkezdtük a közös munkát.

Szinte biztos - ha a járványhelyzet engedi, akkor egészen biztos -, hogy telt ház előtt játszhatja csoportmeccseit a magyar válogatott az új budapesti multifunkciós sportcsarnokban. A játékosoknak és a szurkolóknak is ez lesz az első hazai rendezésű férfi kézilabda világverseny, a kapitány mégsem hajlandó semmiféle nyomásról beszélni.

Az említett, húszezer főt befogadó csarnok még épül, és bár úgy volt, hogy a csapat megejthet egy bejárást, az ezen a héten már biztosan nem fog megtörténni. "A következő decemberi összetartáson azonban már lesz erre egy hivatalos nap, akkor már meg fogjuk tudni nézni a csarnokot" - mondta a kapitány.

Mindenki tudja, milyen fontos hetek, hónapok állnak a csapat előtt Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar csapat két felkészülési mérkőzést játszik Bosznia-Hercegovina ellen, ezek közül az első, november 5-i találkozó lesz nyilvános. Az ellenfél kiválasztásáról Gulyás István így nyilatkozott.

"Beszélgetünk rendszeresen a kollégákkal, hogy kivel lenne jó játszani, de ez nagyon sok mindentől függ. Eleve mindenki szeretne otthon játszani, másoknak már van lekötött meccsük. Volt szó a németekről, és még sok másik csapatról, de nekünk is fontos szempont volt, hogy itthon játszhassunk."

Azt még nem tudni, hogy a bosnyákok milyen kerettel érkeznek, de a kapitány szerint nem is ez a fontos, hanem az, hogy a saját játékunkat finomítsuk, miközben a héten megkezdődik a csoportellenfelek, azaz Hollandia, Portugália és Izland feltérképezése is.

"Nagyjából ismerjük őket, a portugálokról és Izlandról jóval több felvételünk van, míg a hollandok ezen a héten játszanak két felkészülési mérkőzést, ami kiváló, friss forrás lesz számunkra, hogy kicsit jobban megismerjük őket."

A holland irányító, átlövő, Luc Steins hétről hétre komoly szerephez jut a világ egyik legjobb csapatában, a Paris Saint-Germainben Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

A csapat elé kitűzött célokról egyelőre nem kívánt nyilatkozni Gulyás István, mondván, előbb a szövetség részéről határozzák azt meg, aztán rajtuk a sor.

"Ahogy minden világverseny előtt mondtuk, ha eljön az idő, mi is meg fogjuk határozni a célokat a csapattal. De ezek a játékosok nagyon jól be tudják lőni maguknak a célokat, ami ezúttal is egy jó irány lehet."

A Bajnokok Ligájában remeklő, hat forduló után a negyedik helyen álló Pick Szeged rutinos kapusa, Mikler Roland úgy látja, hogy ő és klubtársai (Bánhidi Bence és Bodó Richárd) is kitűnő állapotban érkeztek az összetartásra, köszönhetően többek között az elmaradt hétvégi bajnokinak is köszönhetően.

"Utoljára csütörtökön volt edzésünk, utána kaptunk pár nap pihenőt, ami nagyon jó jött a lábaknak, a testnek, de a fejnek is. Hétfőtől aztán rendesen belecsaptunk a lecsóba, és ezt az öt-hat napot próbáljuk a lehető legtöbb munkával kihasználni."

Mikler Roland számára is különleges élmény lesz a hazai Eb Fotó: Koncz Márton - Origo

Mikler Roland elmondta, alig két hónappal az Eb kezdete előtt már érzik a torna a közeledtét, hiába a sűrű klubprogram.

"Már októberben is éreztük, ami még nem volt hivatalos EHF összetartás, ez viszont már az, méghozzá az Eb jegyében, és maximálisan érezzük már. A gondolataink már ott forognak, hogy hű, ha majd belépünk az új csarnokba, ami már nem is lesz olyan sokára, egy-máfél hónap múlva már tesztelhetjük a pályát, sétálgathatunk rajta, beszippanthatjuk a csarnok illatát. Van még nyolc-tíz nagyon fontos meccsünk a klubunkkal az Eb-ig, de fél szemmel azért már ide sandítunk."

A számos Eb-t és vb-t megjárt Mikler nem tagadja, a hazai rendezésű torna lesz válogatott karrierje csúcsa.

"Ez nem is kérdés! Nagyon-nagyon szerencsés helyzetben vagyunk. Főleg azok a fiatal játékosok, akik már pályafutásuk elején megtapasztalhatják, hogy milyen érzés húszezer ember előtt játszani, ráadásul mindenki mögöttünk lesz, velünk lesz, és a mi sikereinkért fog szurkolni, küzdeni.

Ahogy az elmúlt időszakban is teher és nyomás nélkül játszottunk, és úgy jött ki a csapatból a legjobb teljesítmény, úgy most is így kell játszanunk. Magunkba kell szívni a rengeteg pozitív energiát, aminek egy extra löketet kell adnia. Nincs rajtunk igazi eredménykényszer, nem úgy, mint a klubjainkban. Nem kell most még esélyekről meg célokról beszélni. Lehet, közhelyesen hangzik, de lépésről lépésre kell haladni, megnyerni az első meccset, a másodikat és így tovább, aztán majd meglátjuk hova tud eljutni ez a csapat.

A szegedi csapatban Miguel Martins személyében van portugál játékos, akivel már megkezdődött az "Eb-felkészülés" az öltözőben.

Az edzői stáb is egy hullámhosszon van: jobbra Nagy László, középen háttal Chema Rodríguez Fotó: Koncz Márton - Origo

"Persze, már megy a vérszívás. Szerinte a csoportmeccsünknek ők az esélyeseik, de én pont ezt szeretem, mondtam is neki, hogy ilyen magasról lehet nagyot esni. Azt azért érezni, hogy ők is készülnek, és nekünk is kell, mert nagyon jó a portugál csapat."

Mikler Rolandra és a szegedi játékosokra december 9-én vár még egy csarnokavató: a THW Kiel elleni BL-rangadón veszi birtokba új otthonát, a nyolcezer nézőt befogadó Pick Arénát a magyar bajnokcsapat.

Az ugyancsak BL-szereplő, sőt a Szegedet a Tisza-parton le is győző norvég Elverum egyik legjobbja a magyar átlövő, Máthé Dominik, aki nagyon örül, hogy újra a válogatottban lehet, és végre magyar szólhat a csapattársaihoz.

"Nagyon vártam már ezt a hetet, hogy végre kiszakadjak a norvég életből. Rengeteg meccsünk volt, nagyon sokat játszottunk idegenben, nagyon fárasztó volt. Mondjuk, itt is kemények az edzések, napi két gyakorlással készülünk, szóval ez sem könnyű, és lesz még a két meccs is.

Az edzőmérkőzésekről szólva a fiatal átlövő elmondta, azok célja, hogy újra összecsiszolódjon a csapat, és megtegye az első lépéseket a sikeres Eb-szereplés felé. "Itthon játszhatunk, végre szurkolók előtt, ezt szeretnénk kihasználni, és győzni akarunk" - szögezte le Máthé Dominik, aki azt is elmondta, hogy éppen az épülő aréna közelében van lakásuk, így esténként gyönyörködhet a kivilágított létesítményben.

Máthé Dominik egyelőre csak az Eb-re koncentrál, Párizs még várhat Fotó: Koncz Márton - Origo

"Kívülről is eszméletlenül néz ki, belülről pedig biztos még nagyobb. Elképesztő lesz, amikor teli lesznek a lelátók, minden meccsen húszezer drukker, nagyon várjuk. Messze van még, de én már nagyon sokat gondolok az Eb-re."

Máthé Dominik jövő nyártól két évre az átalakuló francia sztárcsapat, a Paris Saint-Germain játékosa lesz, ami óriási lépés lesz a karrierjében. Nem titkolja, hogy az is sokszor eszébe jut, de mint mondja, a januári Eb-t egyelőre semmi nem tudja elhomályosítani. "Magyar vagyok, és szeretnénk kihasználni és élvezni, hogy itthon játszhatunk, ami az elődeinknek, így a példaképemnek, Nagy Lászlónak sem adatott meg. Szeretnénk kihasználni minden napot, minden percet, amit itthon játszatunk."

A reményekről és az esélyekről szólva elmondta, hogy nem könnyű azokat megfogalmazni. "Érmet szeretnénk, persze, de ezzel szinte minden ellenfelünk így van. Már a csoport is nagyon kemény lesz, a hollandok jönnek fel, Izlandot senkinek nem kell bemutatni, és a portugálok is nagyon jók, a középdöntőben pedig, ha továbbjutunk, akkor még erősebb ellenfelekkel játszunk.

A bajnoki ezüstérmes, BL-szereplő Telekom Veszprémben védekezés mellett támadásban is egyre több szerepet kapó átlövő, Ligetvári Patrik elmondta, a válogatottban még nincs minden szerep leosztva, így egyelőre nem tudja megmondani, hogy az Eb-n is többször láthatjuk-e támadásban.

Csoportbeosztás:
A-csoport (Helyszín: Főnix Csarnok, Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Helyszín: Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok): Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C-csoport (Helyszín: Szegedi Új Aréna): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Helyszín: Steel Aréna, Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A magyar válogatott Eb-programja:
Január 13.: Magyarország - Hollandia (20:30)
Január 16.: Magyarország - Portugália (20:30)
Január 18.: Magyarország - Izland (20:30)

A csoportokból az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol az A-B-C és a D-E-F csoportok továbbjutói találkoznak egymással Budapesten, illetve Pozsonyban. Innen az első két helyezett jut az elődöntőbe (január 28., Budapest), a két mérkőzés győztese pedig a döntőbe (január 30., Budapest).

Jegyekkel kapcsolatos információk és további részletek a http://www.watchgamesseemore.hu/jegyek oldalon találhatóak.