Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 36-29-re legyőzte az ukrán Motor Zaporozzsija csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének csütörtök esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Amennyire jól kezdte a nyáron Momir Ilic kinevezésével új útra lépő Veszprém a BL-t, november közepére legalább akkora hullámvölgybe került. Az Építők olyan bravúrgyőzelmeken van eddig túl hazai pályán, mint amilyen a Barcelona, a PSG és a Flensburg elleni sikerek. A mérleg másik másik oldalán a legutóbbi két idegenbeli vereség, a Dinamo Bukarest és a Motor elleni váratlan kudarcok vannak.

Azonban mivel a Barca kétszer is kikapott a Kielcétől, ezért amennyiben a magyar csapat vissza tudott volna vágni a Motornak a múlt heti eredményért, akkor a román és ukrán együttes elleni vereségek dacára is fellépett volna a tabella második helyére. Ha a Kielcét nem zökkenti majd ki a januári Európa-bajnoki szünet, akkor a többi csapat már csak ezért a pozícióért fog tudni harcolni. Igaz, ez ugyanúgy automatikus negyeddöntőbe jutást ér majd.

Lékai Máté jól játszott a Motor elleni BL-mérkőzésen Fotó: Polyák Attila - Origo

A Veszprém keretéből a sérült Dean Manaskovon kívül Dörnyei Borisz maradt ki a keretből, egy héttel ezelőtt Petar Nenadic nem volt ott a pályán. A szerb irányító ezúttal a kispadon kezdte a találkozót, az első támadásnál az egyre jobb formába lendülő Lékai Máté volt fent a legfontosabb poszton. Rodrigo Corrales bravúrja után ő lőtt előbb kapufát, majd szép gólt.

Ez a találat már egyenlítés volt, ugyanis a kettő között Viachaslau Bokhan szerezte a meccs első gólját. A második vendég találat is a fehérorosz beálló nevéhez fűződött. Lékai ezután jól szolgálta ki az induló Andreas Nilssont, aki nem hibázott. Ligetvári kínai figurából szerzett góljával a Veszprém 3-2-nél vezetett először a múlt heti meccset is figyelembe véve.

Először ez az állapot nem tartott sokáig, egy büntetőből és egy üres kapura lőtt góllal a Motor fordított, de a fordulatokban gazdag első bő tíz perc végén Gasper Marguc a szélről mégis a Veszprémet juttatta előnybe. (6-5) A járvány miatt körülbelül a lelátó egyharmada volt megtelve szurkolókkal, de ők is igyekeztek maximálisan buzdítani a csapatukat. Amikor 8-7-re a Motor visszavette a vezetést, jött a "Mindent bele rigmus" a maszkok alól.

Gasper Marguc fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elő csütörtök este Fotó: Polyák Attila - Origo

A nemrég pályára kerülő Rasmus Lauge ezt rögtön góllal hálálta meg. Momir Ilic a 17. percben, 9-8-as hátrányban időt kért, a Veszprém pedig kiharcolt egy hétméterest, amit Marguc varázslatos mozdulattal lőtt Gennadiy Komok feje felett a hálóba. Nilsson harmadik gólja újabb fordulatot hozott a meccs alakulásába, a veszprémi védekezés pedig többször is passzívba kényszerítette az ukrán támadásokat.

Nenadic első gólja talpról fantasztikusra sikerült, amelyet követően Gintaras Savukynas, a vendégek vezetőedzője kért időt. (11-9) A hazai védőfal hivatalosan is összeállt, a remekül játszó Nilsson, illetve Nenadic két üres kapus góljával 14-9-re elhúzott az Építők. A szerb klasszis a 600. gólját lőtte a Veszprém csapatában.

Corrales védései után gyorsan sikerült végig vinni helyzetig a labdát, Nenadic remekül találta meg az éppen legjobb helyzetben lévő csapattársát. A Veszprém sorozatban nyolc gólt dobott, mielőtt Barys Pukhouski megszakította volna a Motor tízperces gól nélküli időszakát. A remek védekezés a szünetre 18-13-as hazai vezetést eredményezett.

Andreas Nilsson nem csak támadásban, de hármas védőként is szépen helyt állt Fotó: Polyák Attila - Origo

Lauge valami félelmetesen nagy gólokkal indította a második játékrészt. A mieink csapatkapitánya előbb az alapvonalra kifelé repülve lőtte ki a hosszú felső sarkot, majd elemi erővel bombázott Komok kapujába. Közben a Motor is eredményes tudott lenni a támadásaiból, Bokhan továbbra is csapata legjobbja volt. (20-16)

Míg a hazaiaknál Marguc pillanatai következtek, a másik oldalon Bokhan mellett Luka Sebetic talált utat a kapuba. (23-19) Lékai tőle szokatlan helyen, az ellenfél védőfalába befutva kapott jó passzt, és értékesítette a helyzetet. A Veszprém jól tartotta az első félidő második felében kiharcolt öt gól körüli előnyét, Ligetvári és Kentin Mahé is betalált.

A 45. percben Lékai maradt lent egy számára balul sikerült ütközést követően, de a többiek lendületét ez egyáltalán nem vette el. Marguc, Corrales és Lauge továbbra is a hátukon vitték a csapatot, így az utolsó tíz percben már nem forgott veszélyben a győzelem. (32-24)

Könnyed sikert hozott a csütörtöki Motor elleni mérkőzés Fotó: Polyák Attila - Origo

Még az elsősorban a védekezésért felelős Sipos Adrián is gólt tudott szerezni a végén, teljesé téve a szurkolók örömét. Sőt, a pályára kerülő 19 éves Lukács Péter is gólt dobott az utolsó percben.

A Veszprém 36-29-re legyőzte a Motort.

Momir Ilic együttese sikerének köszönhetően feljött a tabella második helyére.

A Veszprém legközelebb egy hét múlva csütörtökön a román Dinamo Bukarestet fogadja szintén hazai pályán, a Veszprém Arénában.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 8. forduló
Telekom Veszprém - Motor Zaporozzsija 36-29 (18-13)
gólszerzők: Marguc 9 gól, Lauge 5, Nilsson, Strlek 4-4, Nenadic, Ligetvári, 3-3, Mahé, Lékai 2-2, Yahia, Lukács, Blagotinsek, Sipos 1-1, illetve Bokhan 8, Pukhouski 5, Kozakevych, Horiha, Vasilev 3-3, Malasinskas, Sebetic 2-2, Denysov, Turchenko, Dontsov 1-1

A mérkőzésen készült legjobb képeinket IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
SC Magdeburg 14 12 2 0 439-384 55 24
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Barcelona 14 11 3 0 473-409 64 22
GY
GY
GY
V
V
3.
Veszprém 14 10 4 0 489-436 53 20
V
GY
GY
GY
V
4.
Montpellier 14 7 7 0 411-396 15 14
GY
GY
V
V
GY
5.
GOG 2010 14 6 7 1 429-445 -16 13
V
V
V
D
GY
6.
Orlen Wisla Plock 14 5 8 1 376-386 -10 11
GY
V
GY
D
GY
7.
Porto 14 4 10 0 409-480 -71 8
V
V
V
GY
V
8.
Celje Pivovarna Lasko 14 0 14 0 400-490 -90 0
V
V
V
V
V