Vágólapra másolva!
Bár csak a második mérkőzését játssza a magyar női kosárlabda-válogatott a 2023-as Európa-bajnokságra zajló selejtezőben, máris sorsdöntő meccs előtt áll a csapat. A Spanyolország ellen odahaza elszenvedett 66-62-es vereség után a csoport másik két tagja, Románia és Izland ellen ugyanis nem lehet hibázni, ha életben akarjuk tartani a továbbjutási reményeket. A mérkőzés vasárnap este 21.00-kor kezdődik Hafnarfjördurban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Reykjavíkból.

A késő őszre, vagy inkább kora télre jellemző időjárás fogadta a magyar csapatot Izlandon, amikor Székely Norbert együttese pénteken délután leszállt a keflaviki repülőtéren. Akkor még istenes volt az idő,

de ami szombaton érkezett az izlandi fővárosba, az meghökkentette a kevésbé harcedzett, a skandináv viszonyokhoz kevésbé szokott magyarokat.

A kétfokos hidegben tomboló szél, a szakadó eső Izland csúnyábbik arcát mutatta. Megértem, ha valakinek ez az első benyomása, akkor nem feltétlen szeret bele a szigetországba, amely amúgy a világ egyik legszebb helye. Mondhatnónk, a kutyáját sem engedi ki az ember ilyen időben.

Izland egyik legújabb turistalátványossága, a reykjaviki Sky Lagoon Forrás: Skylagoon.com

Ehhez képest szombaton délután zsúfolt ház volt Reykjavík legújabb csodafürdőjében, a Sky Lagoon elnevezésű szabadtéri létesítményben. A 42 fokos vízben az ember azért is gyorsan alámerült, mert a hátunkat csapdosó jeges szél és eső nem volt éppen kellemes. A helyieket azonban ez nem zavarta, mert vidám nevetéssel könyököltek rá a kőpadra, hogy az alattuk háborgó tengert, akarom mondani, Atlanti-óceánt nézegessék.

A Sky Lagoon szép időben a világ egyik legkülönlegesebb szabadtéri geotermikus fürdője,

amely vetekszik Izland másik hasonló neveztességével, a Kék Lagúnával. Utóbbi a fővárostól kissé távolabb, a repülőtér közelében helyezkedik el.

Egy rettenetes sportélmény Hafnarfjördurból

1995. május 15-én a magyar férfi kézilabda-válogatott 25-24-es vereséget szenvedett az akkor még sehol sem jegyzett Tunéziától a férfi kézilabda-világbajnokságon. Ezen a meccsen a továbbjutás múlt, s a találkozót Hafnarfjördurban rendezték meg, ott, ahol a magyar női kosárlabda-válogatott vasárnap este játszik. Az a vereség elsodorta Kaló Sándor szövetségi kapitányt és alapjaiban határozta meg az egykori világválogatott Kovács Péter sorsát, aki 40 évesen vállalta a szereplést ezen a vb-n. Sokan azt mondják, hogy Kovács azért nem lehetett a későbbiekben a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, mert szerepe volt a hatalmas izlandi blamában 1995-ben.

Na, de ennyit a turisztikai érdekességekről, elvégre nem üdülni jöttünk Izlandra, hanem komoly Európa-bajnoki selejtezőt játszani. Az izlandi csapat a sorsoláskor a negyedik kalapból került ide, de nem ajánlom, hogy egy kézlegyintéssel intézzük el őket. Erre több indok is van. Az első, hogy - bármilyen hihetetlen -

a magyar csapat kapott már ki itt Eb-selejtezőn.

2016. február 24-én az izlandi csapat 87-77-re nyert Magyarország ellen. Akkor még Stefan Svitek volt a szövetségi kapitány, akkor még Krivacsevics Tijana volt a magyar csapat legjobbja, aki 24 pontot dobott. Akkor azt hittük, hogy mindennek vége, mert ez volt a selejtező negyedik meccse, de az utolsón idegenben legyőztük a szlovákokat és kijutottunk az Európa-bajnokságra.

A 2016. február 24-én lejátszott Izland-Magyarország női kosárlabda Eb-selejtező egyik jelenete, a kép jobb oldalán piros mezben Határ Bernadett Forrás: FIBA

A másik ok, ami miatt jó lesz vigyázni az izlandiakkal, az az északi csapat csütörtöki 6 pontos veresége Románia ellen. Ez az eredmény igencsak meglepő - mármint az, hogy csak 6 ponttal kapott ki Izland Bukarestben.

A skandináv csapat 12 triplát szórt be a román fővárosban (31 próbálkozásból), mi Szekszárdon 18/1-es rettenetes mutatóval végeztünk a triplákat tekintve.

Utóbbi statisztikai adat még egy serdülő meccsen sem fogadható el, nemhogy ezen a szinten. Nem véletlen, hogy a szombati edzés során Székely Norbert szövetségi kapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy az izlandiak egészen biztosan megpróbálnak majd szétdobni bennünket a triplavonalon túlról is.

A magyar csapat Raksányi Krisztina nélkül utazott el Izlandra. Normális esetben nem kellene tartani ettől a meccstől, mert a mi válogatottunk összes játékosa jobb képességű, mint az izlandié. Amire mégis érdemes még odafigyelni, az

a skandináv sportolói mentalitás,

amely más sportágakban is sok keserű percet szerzett már a magyaroknak. Amikor pénteken az amszterdami repülőtér várójában az izlandi válogatott a Village People együttes YMCA számára önfeledt és spontán táncolásba kezdett, sokan csak legyintettek, hogy már megint a magamutogatás egyik különleges formájával állunk szemben.

Az a rossz hírem van, hogy ez nem az volt.

Az izlandi (és általában az északi) sportolókban benne van az a fajta könnyedség, amely a magyarokra kevésbé jellemző.

Ettől persze még nem kell összecsinálni magunkat, csupán maximális koncentrációval kell végigjátszani ezt a meccset. Amely azért is sorsdöntő, mert a 10 selejtezőcsoportból a négy legjobb második megy tovább. Mivel ebben a csoportban a spanyolok minden bizonnyal elviszik az első helyet, nagyon nem mindegy, hogy mi lesz az izlandi-magyar meccs végeredménye.

Az izlandi csapat játékosai többnyire a hazai bajnokságban játszanak, de van olyan kosarasuk, aki Romániában és olyan is, aki Dániában légióskodik. Izland még sosem járt női kosárlabda Európa-bajnokságon, a magyarok legutóbb 2019-ben szerepeltek ezen a tornán, akkor a hetedik helyen végeztek.

Az Izland-Magyarország női kosárlabda Eb-selejtező vasárnap este 21 órakor kezdődik.