Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott idegenben 30-28-ra legyőzte Szlovákiát az Európa-bajnoki selejtezősorozat vasárnap esti mérkőzésén.

Jól sikerült Golovin Vlagyimir bemutatkozása a nemzeti csapat kispadján. Portugália a 40. percig ugyan jól tartotta magát szerdán, a végén a magyar válogatott 34-24-es győzelmet aratott az 1. fordulóban. Az új szövetségi kapitány együttesével ezúttal Szlovákiában, Topolcsányban vendégeskedett.

Történt két csere a mieinknél az érdi találkozóhoz képest: Janurik Kinga és Schatzl Nadine helyénre Szikora Melinda és Fodor Csenge került be a meccskeretbe. A hazaiak legjobb játékosai az NB I-ben kézilabdáznak, Simona Szarková a tavalyi szezon meglepetését szolgáltató Mosonmagyaróvár egyik legjobbaja volt, idén Siófokon pattogtatja a labdát. Barbora Lancz, Bízik Réka és Bízik Boglárka, illetve Hudák Anette szintén megfordult már a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Lukács Viktória a 2. perc végén szerezte meg a mérkőzés első gólját. A magyar szélső indításból volt eredményes. Nem úgy Háfra Noémi, aki egy óriási bombát zúdított az ellenfél kapujába. Két perccel később Nikoleta Trunkova vezérletével már a szlovákoknál volt az előny. (3-2)

A magyar játékosok két különböző kapust is fejbe lőttek az első hat és fél percben, előbb Vámos Petra találta el Adriana Medvedovát, majd Bordás Réka okozott kellemetlen pillanatokat Sona Furgalákovának. Ekkor már 4-2-re vezetett a rivális, de jött Háfra és Márton Gréta.

Bízik Réka három góljára csak Vámostól jött egy válasz, így 7-5-re ismét elmentek a hazaiak. Kácsor Gréta a portugálok ellen jól játszott, most szűk negyedóra után került pályára az aktívan, de sok hibával játszó Háfra helyén. Klujber Katrin kihagyott hétméterese után Lukács szerzett szemfüles gólt. Közben Szikora Melinda elkezdett egyre jobban védeni.

Golovin Vlagyimir második mérkőzése a magyar válogatott kisőadján hasonlóan alakult, mint az első Fotó: Koncz Márton - Origo

Golovin Vlagyimir 8-7-es hátrányban kért először időt. Ez meg is tette hatását, Klujber szépen lőtte vissza a rövidre a labdát. A túloldalon Szarková előbb nagy gólt lőtt, majd kiharcolt egy kiállítást. Ennek ellenére a következő találat mégis Kácsor nevéhez fűződött. Bízik Réka pedig már a negyedik gólját lőtte. (11-10)

Mindkét csapat sok hibával játszott, ami a gyengébb képességű játékosokból álló ellenfélnek kedvezett. Az első félidő hajrájában Szarková vette hátára a szlovákokat, a mieinknél pedig Tóth Eszter talált helyet a védőfalban. (12-12) Szarková és Trunková gondoskodott arról, hogy ők mehessenek 14-13-as előnyben a szünetre.

Bordás góljával indult a második játékrész, a túloldalon is egy beálló, Trunková volt eredményes. Háfra egyenlítő gólja után Lukács rontott el egy ziccert, de 17-16-nál az ő találatával vette vissza a magyar csapat hosszú idő után a vezetést. A mindkét oldalon jól teljesítő kapusok közül a 40. perc körül Szikorának jött ki jobban a lépés, ami döntő jelentőségű volt.

A 21 éves Vámos Petra vette hátára a csapatot a 40. perc körül (a kép a portugálok elleni meccsen készült) Fotó: Koncz Márton - Origo

17-17 után a következő négy gólt a mieink dobták, a 21 éves Vámos lendületes játékával felvállalta a vezérszerepet támadásban. Amikor nem a kaput vette célba, akkor Háfrának adott gólpasszt. (18-22) Trunková lőtt gólt ismét, de ekkor már látszott, hogy a szlovákok nem fogják tudni megfordítani a tendenciát.

A magyar csapat Lukács és Vámos remek tíz percével, illetve Klujber és Kovács Anett találataival 26-21-es vezetés birtokában kezdhette meg a hajrát. Lancz bombáival kapaszkodtak a szlovákok, Szarková pedig mínusz háromra hozta őket vissza, amikor már csak öt perc volt hátra.

Kácsor három gólt is szerzett a végjátékban, ami Szarková és Trunková minden erőfeszítése ellenére is elégnek bizonyult.

A magyar válogatott 30-28-ra legyőzte Szlovákiát.

Golovin Vlagyimir így két sikerrel mutatkozott be a nemzeti csapat szövetségi kapitányaként.

- nyilatkozta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a mérkőzést közvetítő M4 Sporton.
Hozzátette, a második félidő első 15-18 percében nagyon keményen dolgoztak játékosai, a hátralévő időben viszont ismét érthetetlenül sokat kapkodtak.

"Meg kell tanulnunk megbecsülni a labdát és menedzselni az időt, tudni kell, hogy mikor van vége a meccsnek" - szögezte le az edző. Hozzáfűzte, örül, hogy két meccsen négy pontot szerzett csapata, de mivel nagyon tanulságos volt mindkét találkozó, tanulni kell belőlük.

"Ki kell javítanunk a hibákat, és erre sajnos nincs sok időnk" - utalt a december 1-jén kezdődő világbajnokságra Golovin.

Női kézilabda Európa-bajnoki selejtező, 5. csoport 1. forduló
Szlovákia - Magyarország 28-30 (14-13)
a magyar gólszerzők: Lukács 6, Vámos 5, Kácsor, Háfra 4-4, Kovács A., Márton 3-3, Klujber 2, Tóth E., Tóvizi, Bordás 1-1

Mindent egy helyen az Eb-ről