Elek Gábor: Négyen valószínűleg hosszú időn keresztül a köszönésemet sem fogják fogadni

EHF EURO 2020, Group C, Hungary - Croatia EuropeanChampionships HANDBALL, Elek Gábor, magyar női kézilabda válogatott
Coach Gabor Elek of Hungary during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Hungary and Croatia at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 4, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
Elek Gábor, az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a jövő hét második felében hirdeti ki 15 fős utazókeretét.

Az edző a magyar csapat sajtónyilvános edzésén elmondta

, Kovacsics Anikó vállsérülése miatt minél később szeretne keretet szűkíteni,

de jövő vasárnapig le kell adnia a névsort a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

"Elmondtam a csapatnak is, hogy ez nem lesz hálás dolog.

Most itt van 19 mosolygós arc, de közülünk négyen valószínűleg hosszú időn keresztül a köszönésemet sem fogják fogadni. Nekem is megszakad majd a szívem,

de a döntést meg kell hozni, és ki kell jelölni a keretet" - nyilatkozta Elek.

Kovacsics vállában a porc és a szalag is megsérült március 31-én, az Alba Fehérvár elleni győztes bajnoki mérkőzésen. Műtétre nem volt szüksége, és a konzervatív kezeléseknek köszönhetően június elején újrakezdhette a labdás edzéseket.

Elek Gábor nehéz döntések előtt áll Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott,

ha az irányító ott lehet az olimpián, akkor is messze lesz attól, hogy százszázalékos legyen.

Hozzátette, ezen a héten Balatonbogláron főleg a fizikális munkát helyezik előtérbe, de délutánonként a labda is előkerül, és ahogy telik az idő, ez átfordul a labdás gyakorlatok, a taktikai részek és a finomhangolás irányába.

"Hiába járt már olimpián Tomori Zsuzsanna vagy Görbicz Anita,

ennek tudatában a jelszó az alkalmazkodás lesz" - szögezte le Elek.

Hangsúlyozta, a magyar csapat rettentő nehéz csoportba került, ettől függetlenül a továbbjutást kell célként kitűznie, de már ez is nagyon komoly feladat lesz.

"Javítási lehetőség nincs, folyamatosan csak egy esélyünk lesz, és nekünk ezzel mindig élnünk kell" - szögezte le.

A magyar válogatott szombatig edzőtáborozik a Nemzeti Kézilabda Akadémián, a jövő héten Székelyudvarhelyen, a rákövetkező héten pedig Siófokon folytatja a közös munkát. A programban három edzőmeccs szerepel: július 6-án Montenegró, 9-én és 12-én pedig Brazília lesz az ellenfél. Az ötkarikás játékokon a címvédő oroszokkal, a világbajnoki ezüstérmes spanyolokkal, továbbá a franciákkal, a brazilokkal és a svédekkel szerepel azonos csoportban Elek Gábor együttese. A negyeddöntőbe az első négy helyezett kerül.