Megvan az olimpiai pólótorna sorsolása

Vízilabda EB (Női) - Szerbia - Magyarország, Duna Aréna, 2020.01.19.
Szilágyi Dorottya és női vízilabda-válogatott gőzerővel készül az olimpiai selejtezőre
Vágólapra másolva!
Vasárnapi este Rotterdamban a férfiak olimpiai selejtezőjének lezárultával kisorsolták a tokiói olimpia férfi és női vízilabda-tornájának csoportbeosztását. Bíró Attila női válogatottja többek között az olimpiai címvédő Egyesült Államokkal és a házigazda Japánnal került egy csoportba, míg a férfiak a délszláv triót elkerülve az olaszokkal és a görögökkel harcolhatnak a csoport első helyéért.

A magyar férfi válogatott a 2020-as Európa-bajnokság megnyerésével egyenes ágon jutott ki az olimpiára, és a második kalapból várhatta a sorsolást, míg a női válogatott a januári trieszti selejtező megnyerésével váltotta meg a tokiói jegyét.

Az olimpiai sorsolást Märcz Tamás csapata a második, míg Bíró Attila együttese a harmadik kalapból várta a sorsolást, így biztos volt, hogy előbbiek az olimpiai címvédő szerbekkel, míg utóbbiak a hollandokkal nem kerülhettek egy csoportba.

A férfiaknál a résztvevő 12 csapatot két hatos csoportba osztották be.

A kalapok beosztása:
1. kalap: Olaszország, Spanyolország. 2. kalap: Szerbia, Magyarország. 3. kalap: Egyesült Államok, Ausztrália. 4. kalap: Dél-Afrika, Kazahsztán. 5. kalap: Montenegro, Görögország (a selejtező 1. és 2. helyezettje). 6. kalap: Horvátország (a selejtező 3. helyezettje), Japán

Az olimpiai torna csoportbeosztása:
A csoport:
Dél-Afrika, Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Görögország, Japán, Olaszország
B csoport: Ausztrália, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Kazahsztán, Montenegro
A csoportokból az 1-4. helyzettek jutnak be a negyeddöntőbe, ahol keresztebe játszanak a másik csoport első négy helyezettjével. Amennyiben Dél-Afrika visszalép a tornától, úgy a helyüket a rotterdami selejtező negyedik helyén végző Oroszország veheti át.

Az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert az MVLSZ budapesti stúdiójában elmondta, hogy nem tulajdonít különösebb jelentőséget a sorsolásnak, hiszen a lényegi kérdések úgyis az egyenes kieséses szakaszban dőlnek el.

A nőknél ezúttal nem nyolc, hanem tíz csapatot sorsoltak két ötös csoportba. A magyar válogatott az előző két olimpián egyaránt az amerikai, a spanyol és a kínai válogatottal került össze, közülük kettővel ezúttal is találkoznak a mieink.

A kalapok beosztása:
1.kalap: Egyesült Államok, Spanyolország. 2. kalap: Oroszország, Ausztrália. 3. kalap: Magyarország, Hollandia. 4. kalap: Kanada, Kína. 5. kalap: Dél-Afrika, Japán

Az olimpiai torna csoportbeosztása:
A csoport:
Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia, Spanyolország, Kanada
B csoport: Oroszország, Kína, MAGYARORSZÁG, Egyesült Államok, Japán
A csoportokból az 1-4. helyzettek jutnak be a negyeddöntőbe, ahol keresztebe játszanak a másik csoport első négy helyezettjével. Amennyiben Dél-Afrika visszalép a tornától, úgy a helyüket a trieszti selejtező negyedik helyén végző Görögország veheti át.

A női válogatott kapusa, Gangl Edina a Magyar Vízilabda Szövetség budapesti stúdiójában elmondta, hogy elégedett a sorsolással, mert így biztos, hogy a negyeddöntőben elkerülhetjük a már-már legyőzhetetlen amerikai csapatot, míg a másik csoportban nincs olyan csapat, amelyiket ne tudná legyőzni a magyar válogatott.