Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket nagyon magabiztosan -ra nyerte meg hazai pályán az Atomerőmű KSC Szekszárd elleni rangadót a női kosárlabda-bajnokság szerdai rangadóján, és 14 mérkőzés után is hibátlan a bajnokságban.

Az elmúlt évek két legjobb magyar csapata - a közelmúltban két bajnok és három Magyar Kupa-döntőt vívtak egymással - csapott az üres Novomatic Arénában.

A címvédő Sopron csapatában újra ott volta koronavírus miatt hónapokat kihagyó center, Határ Bernadett, míg a vendégeknél az az Erica McCall is bevethető volt, aki kedden 69 nap után tudott újra a társakkal edzeni. A szekszárdiaknál további jó hír volt az elmúlt napokban, hogy Studer Ágnes és Bálint Réka is meghosszabbította szerződését.

Az Atomerőmű 15 bajnoki után 13-2-es mérleggel második a hasonlóan álló UNI Győr mögött, míg a bajnok 13-0-s mérleggel futott neki a rangadónak.

A meccs első kosarát a magyar válogatott hátvéd, Goree Cyesha szerezte, amire Williams válaszolt egy triplával, majd jött Goree újabb duplája. Studer Ágnes sorra szedték össze a személyi hibákat a hazaiak, azonban 6-3-as szekszárdi vezetés után egy 8-2-es rohammal fordított a Sopron (a pontok felét Jovanovic szerezte). 11-8-as soproni vezetés után Studer egy 2+1-el egyenlített, amire Milovanovics egy nagyon szép, egy lábról hátrafelé ugorva dobott tempóval válaszolt. Jó tempóban, látványos megoldásokkal játszottak a csapatok, és viszonylag kevés hibával. Az első negyedet a támadó lepattanók terén picivel jobb Sopron nyerte (21-18).

Jelena Brooks (alias Milovanovic) is hozzátette a magáét a soproniak jó játékához Forrás: Fiba Euroleague

A második negyed négy gyors ponttal nyitotta a Sopron, a szekszárdiakat irányító Zseljko Dokics időt is kért, és főleg arra hívta fel a figyelmet, hogy ne hagyják, hogy Határ Bernadett kedvére szedje a lepattanókat. Az első negyed utolsó előtti percében beálló center már négy lepattanónál tartott alig öt perc játék után.

A vendégek támadójátéka nem működött úgy, ahogy azt megszokhatták, miközben a címvédőnél nem látszott, hogy akadozna a gépezet, sőt Milovanovics kosarával a második játékrész közepén már tíz ponttal vezett a Sopron (31-21). A tolnaiak csak szórványos kosarakkal tudtak válaszolni az olajozottan működő hazai gépezet pontjaira, és Varga Aliz két duplája után Djokicsnak újra időt kellett kérnie, mert már 15 ponttal vezetett a Sopron (38-23). A nagyszünetre pedig még tetemesebb előnnyel mehettek a hazaiak, miután Briann January még egy triplát is beszórt a sarokból (44-25).

Gabby Williams és a szekszárdiak foghatták a fejüket a szünetben Forrás: Youtube

Félidőben a hazai oldalon January, míg a vendégek részéről Studer Ágnes volt a legeredményesebb egyaránt 10 ponttal.

A nagyszünet után a Szekszárd láthatóan próbált gyorsabban játszani, és határozottabban védekezni, ezért állt be Teodoreán Alexandra és McCall is, a negyed felénél azonban megint csak öt pontnál tartottak Studerék, és ismét Djokics volt az, akinek időt kellett kérnie, amikor húsz pont fölé nőtt a különbség (51-29).

A középső kétszer tíz percben a Sopron összesen 20 pontot engedélyezett a Szekszárdnak,

miközben sokkal pontosabban támadtak, így a vendégeknek így esélyük sem nyílt csökkenteni a tetemesre hízott különbséget.

Az utolsó negyed Studer triplájával kezdődött, amire Gáspár Dávid azonnal időt kért, hogy felhívja játékosai figyelmét arra, hogy fontos a győzelem aránya is, nem csupán a ténye. Látszott a vendégeken is, hogy nem mindegy számukra mennyivel kapnak ki, de ez ezen a meccsen még arra sem volt elég, hogy tartsák a húszpontos különbséget, mert 75-45-nél már közte harminc volt.

A Sopron Basket magabiztosan nyerte a rangadót, és 14 mérkőzést követően is veretlen a bajnokságban.

Eredmény:
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd 79-56 (21-18, 23-7, 16-13, 19-18)
legjobb dobók: Milovanovics 18, January 14, Jovanovics 12, Fegyverneky 11, ill. Studer 15, Goree 8, Williams 8, Szabó Fanni 8.

Mindent egy helyen az Eb-ről