Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga soproni buborékjában a Sopron Basket 70-59-re legyőzte a francia Landes csapatát, amivel százszázalékos teljesítménnyel zárta a minitornát.

Miután szerdán a Sopron Basket, csütörtökön pedig a Landes is legyőzte a Bourgest, ezért a két csapat egy döntőnek is beillő mérkőzést játszott a Novomatic Arénában.

ELSŐ NEGYED

A rutinos Fegyverneki Zsófia kosarával kezdődött a soproni buborék utolsó mérkőzésén. A franciák hamar megfordították az eredményt, de nem tartott sokáig a Landes öröme. A hazaiak két gyors triplával ismét visszavették a vezetést: Jelena Brooks és Briann January voltak eredményesek. A jó iramú első negyedben innentől a magyar csapatnál volt az előny, Céline Dumerc és Marie-Eve Paget tartották ekkor a lépést a mieinkkel.

Fegyverneki Zsófia szerezte a mérkőzés első kosarát Forrás: FIBA Euroleague

Megan Walker és Gabrielle Williams pontjaival 15-12 után ellépett a Sopron. Az utolsó percre tízpontos előnybe került Gáspár Dávid együttese, amiből a dudaszóig hatot meg is tudott tartani. (22-16)

MÁSODIK NEGYED

Miranda Ayim hárompontosával a Landes szerezte az első pontokat a játékrészben. Egy perc elteltével Jelena Brooks révén egy duplával a Sopron is feliratkozott az eredményjelzőre. (26-23) Walker kétpontosára újabb egy percet kellett várni, majd Brooks két büntetőjével, valamint Williams triplájával ismét megindult a Sopron. A vendégek edzője 31-23-nál időt kért.

Julie Barennes taktika utasításai nem hoztak eredményt a Landes számára. Tina Krajisnik hárompontosa és Williams két sikeres büntetője után a Sopron 35-23-as előnybe került. A Landes rossz szériáját Ana Suarez Utrero törte meg. Krajisnik újabb kosarával visszaállította a tizenkét pontos különbséget.

Jól dobta a hárompontosokat a magyar csapat Forrás: FIBA Euroleague

A nagyszünet előtti utolsó három percben Aby Gaye kétpontosaival elkezdett felzárkózni a Landes, ez Gáspár Dávid egy időkéréssel igyekezett megakasztani. Brooks és Johnson összjátékával megőrizte tíz pont körüli előnyét a magyar bajnok. A mezőny legeredményesebb játékosa, Williams egy hárompontossal tette biztossá a vezetést. 42-31 lett az első félidő eredménye.

Harmadik negyed

Brooks révén a hazaiak szerezték az első pontokat. (44-31) Valeriane Ayayi kétpontosai és büntetői közelebb hozták a franciákat - az ellenfél játékosa nyolc pontot dobott ekkor, amivel három perc alatt 46-39-re jött fel a Landes.

Ezután Ayim pillanatai következtek, Gáspár Dávid 46-43-nál kényszerült időt kérni. Ez megtette hatását, a 0-8-as szériát Krajisnik törte meg. Ayayi kosaraival 48-47-re mégis fel tudott jönni a Landes. Három perccel a negyed vége előtt Johnson nem hagyta, hogy a franciák megfordítsák a meccset, kétpontosával elől tartotta a Sopront.

A rutinos Céline Dumerc (labdával) sem tudott segíteni a Landes csapatán Forrás: FIBA Euroleague

January két perc huszonhárom másodperccel a negyed vége előtt dobta a játékrész utolsó pontját. Az 52-49-es ereményről ebben a negyedben már nem tudtak elmozdulni a csapatok.

Negyedik negyedk

Nem úgy az utolsó negyedben, ahol előbb Ayayi dobott egy duplát, majd Williams ismét egy triplával jelentkezett. (55-51) Aby Gaye kétpontosára Johnson tudott válaszolni, a Sopron tartotta a vezetést.

A negyed közepén Fegyverneki, majd Brooks újabb hárompontosokat szerzett, és öt perccel a mérkőzés vége előtt 63-55-ös előnybe került. A Landes időkérése után a Sopron szlovén kosarasa, Krajisnik révén a mieink ismét tíz pontos vezetésre tettek szert (65-55)

Három perccel a vége előtt a magyar csapat elkezdte lassítani a játékot, a hajrában Fegyverneki, January és Brooks rutinja kifizetődő volt. (68-59) Az utolsó percre fordulva Julie Barennes még egy utolsó nagy rohamra buzdította együttesét, hiába. Ayim kihagyta a dobását, ezt követően nem maradt elég ideje az ellenfélnek a felzárkózásra.

A Sopron Basket 70-59-re legyőzte a Basket Landes csapatát, amivel százszázalékos teljesítménnyel zárta a hetet.

Női kosárlabda Euroliga, alapszakasz, D csoport, 1. forduló:
Sopron Basket–Basket Landes 70-59 (22-16, 20-15, 10-18, 18-10)
A magyar csapat dobói: Willams 18, Brooks 18, Fegyverneky 8, Krajisnik 8, January 7, Walker 7, Johnson 4