Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háfra Noémi különleges dologban volt a csoportkör legjobbja a női kézi-Eb-n

Háfra Noémi magyar női kézilabda válogatott
Noemi Hafra of Hungary during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Netherland and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 8, 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
Ugyan a magyar válogatott számára csak szombaton folytatódik a női kézilabda Európa-bajnokság, számos együttes már csütörtökön megkezdi szereplését a torna ezen szakaszában. A csoportkör után összeállítottunk egy rövid erősorrendet, valamint megnéztük, melyik mutatókban voltak a mieink a legjobbak között.

A magyar női kézilabda-válogatott egy győzelemmel és két vereséggel zárta a csoportkört, aminek köszönhetően bejutott a középdöntőbe. Danyi Gábor és Elek Gábor csapata Hovátországtól és Hollandiától kikapott, így pont nélkül kezdi meg a torna következő szakaszát. A Szerbia elleni magabiztos győzelem viszont azt jelenti, hogy a mieink további három mérkőzésen bizonyíthatnak.

Szőllősi-Zácsik Szandra a magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt a csoportkörben Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A magyar csapat legeredményesebb játékosa a 16 gólos Szőllősi-Zácsik Szandra volt, aki a szerbek legyőzéséből tíz góllal vette ki a részét. Őt követi Klujber Katrin, aki nyolc értékesített büntetőjének is köszönhetően 14 találattal a második legeredményesebb kézilabdázónk volt a csoportkörben.

A góllövőlistát holtversenyben a cseh Marketa Jerabková és a norvég Nora Mörk vezeti.

Közülük csak a hosszú sérülése után ismét kiváló formában játszó Mörk növelheti tovább góljainak a számát, ugyanis Csehország mindhárom mérkőzését elveszítette, így kiesett.

Nálunk a legtöbb gólpasszt az irányító Kovacsics Anikó osztotta ki, szám szerint 11-et, amivel a hatodik helyen áll a vonatkozó rangsorban. Ebben a román Cristina Neagu (18), a spanyol Nerea Pena (16) és a norvég Stine Oftedal (15) állnak a legjobban.

Az előző Európa-bajnokság álomcsapatába is beválasztott Háfra Noémié volt a leggyorsabb lövés a torna első szakaszában. A 22 éves balátlövő 129 kilométer per órás bombagólt dobott Hollandia kapujába, amivel Neaguval holtversenyben vezeti ezt a listát.

ERŐSORREND

12 válogatott folytathatja a középdöntőben. A mezőny nagyon kiegyenlítettnek tűnik, talán csak két együttes jár a többiek előtt. Nem lennénk meglepve, ha ők ketten százszázalékos teljesítménnyel menetelnének el a döntőig. Viszont mögöttük még nagy harc lehet a négy közé jutásért.

A norvég válogatott megállíthatatlannak tűnik az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Bo Amstrup

Íme az erősorrendünk (minden válogatotthoz egy-egy rövid gondolattal):
12. Montenegró - Kim Rasmussen nehéz feladatot oldott meg a halálcsoportból való továbbjutással, de Milena Raicevic irányítójátéka nagyon hiányzik nekik.
11. Románia - Vajon Neagu képes lesz-e egyedül mérkőzést nyerni a magyar-holland-horvát hármas ellen?
10. Németország - Évtizedes távlatokban gondolkodva - hozzánk hasonlóan - bennük is hatalmas potenciál van, de még ők sem tudtak stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani ezen a tornán.
9. Magyarország - A legjobb és a legrosszabb arcát is megmutatta a válogatott, nyilván az előbbi kellene ahhoz, hogy a németeket és a románokat is legyőzzük.
8. Spanyolország - Carmen Martín fantasztikus teljesítménye elég volt a vb-ezüstérmes továbbjutásához, még a hiányzó Alexandrina Barbosa nélkül is képesek eredményesek lenni.
7. Horvátország - Fantasztikus teljesítmény, hogy négy pontot hoznak a középdöntőbe, mégsem lenne meglepetés, ha ennek ellenére nagyon visszaesnének, és egy pontot sem tudnának hozzátenni ehhez.
6. Hollandia - Világbajnokhoz méltóan sikerült megoldani a továbbjutást a mieink ellen, aminek köszönhetően két ponttal kezdhetik a hajszát az elődöntőbe jutásért. Ha Lois Abbingh formája javul, akkor ez meg is lesz nekik.
5. Svédország - A 2-5. helyre tettünk négy csapatot is az I-es csoportból, akik a négy közé jutásért nagy csatában lehetnek egymással. A svédeknek ebben a harcban csak Isabelle Gulldén zseniálitása hozhatja vissza a spanyolok ellen elveszített pontot.
4. Dánia - A félelmetes Sandra Toft, Althea Reinhardt kapuspáros őszi formájára nagy szükség lesz a rivális franciák megelőzéséhez.
3. Franciaország - A szokásos kevés gólos győzelmekkel (24-23, 27-17, 23-20) nyerték meg a halálcsoportot, Amandine Leynaud parádés a kapuban, valamint Grace Zaadi és Estelle Nze Minko formája is biztatóbb, mint a legutóbbi vb-kudarc alkalmával.
2. Oroszország - Hiába nincs Vjahirjeva, Szen, Frolova és Mihajlicsenko sem, mégis hihetetlenül erős csapat képét festi az orosz válogatott. Egyedül Ambros Martín védelmét látjuk képesnek arra, hogy felvegyék a harcot a félelmetes norvég támadójátékkal.
1. Norvégia - Több volt, mint meggyőző az a teljesítmény, amivel Norvégia átrobogott első három ellenfelén. Nem tudunk gyenge pontot mondani a skandinávok játékával kapcsolatban. Az ennyire magabiztos csapatokat szokták a döntőben meglepetésre legyőzni, lásd a 2014-es férfi Eb-n a dán válogatott.

A magyar női kézilabda-válogatott szombaton 16:00-kor, Németország ellen folytatja az Európa-bajnokságot. A németek után kedden 20:30-tól Románia, szerdán 20:30-tól pedig Norvégia ellen lép pályára Danyi Gábor és Elek Gábor csapata.

Mindent egy helyen az Eb-ről