Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Hárfa Noémi nem csak a női kézilabdavilág, hanem a magyar sport egyik legnagyobb ígérete is. Pontosabban 22 éves korára már jóval több annál: a decemberi Európa-bajnokságra készülő nemzeti csapat egyik alapembere. A fiatal balátlövő a torna honlapjának adott interjújából kiderül, hogy mennyire tartja nehéznek a válogatott sorsolását, illetve azt is elárulta, hogy melyek a Danyi Gábor és Elek Gábor vezette együttes legfőbb erősségei.

Milyen volt ez az év sportolóként?
Számomra egy pokol volt, amikor hetekig nem csináltunk semmit a koronavírus-járvány miatt. Szerettem volna újra sportolni, a társakkal együtt lenni, gyakorolni. Nehéz volt otthon maradni és egy kis szünetet tartani.

Mi a legnagyobb kihívás csapata, az FTC számára manapság?
Egy csapat akkor működik jól, ha a tagok elég időt töltenek együtt, és van elég idő, hogy kialakuljon a kémia közöttük. Mivel nem költhettünk együtt annyit, amennyit szerettünk volna, ezért ez még hiányzik nálunk. Együtt kell belejönnünk és formába lendülnünk, jobban érezzük egymást a pályán.

Háfra Noémi szerint a csapatmunka nem helyettesíthető tehetséggel Forrás: MKSZ Kovács Anikó

Csak néhány hét és kezdődik az Európa-bajnokság. Miért lesz ez a torna különleges az ön számára?
Ez a kézilabda legnehezebb nemzetközi megmérettetése. Egyrészt,

egy jó eredménnyel megmutathatjuk a világnak, hogy legyőzzük a világjárványt a szó szoros és átvitt értelmében is.

Másrészt a közelgő összejövetel nagyon egyedi lesz, mivel a helyszíneken nem lesz néző. Az elmúlt pár hónapban ezt már valamelyest megszoktuk, de mégis. Kicsit furcsa, és egy olyan játékosnak, mint én, aki szeret a szurkolók előtt játszani, ez soha nem lesz normális. (...) Ugyanakkor örülök, hogy legalább kézilabdázhatunk.

Hollandia, Szerbia, Horvátország - ők lesznek a magyar válogatott ellenfelei a C csoportban. Milyen elvárásokkal lépnek ellenük pályára?
Mindig elég kemény és szoros mérkőzéseket játszottunk a holland csapat ellen. Van egy olyan érzésem, hogy ők tudják, mikor kell valami újat mutatni.

Szeretném, ha végre legyőznénk őket, de rengeteg nagyszerű játékosuk van, szemben velünk, akik inkább csapatként vagyunk jók.

Szerbia meg akarja mutatni a világnak, hogy a legjobbak közé tartoznak. Harci szellemük soha nem engedi leállni őket, ezért te sem állhatsz meg soha ellenük a pályán. A balkáni csapatok ellen mindig nehéz játszani, mégis le kell győznünk a horvátokat.

Ha választhatna, és már ott tartanának, legszívesebben kivel játszaná a döntőt?
Álom lenne számunkra, ha bejutnánk a döntőbe. Lépésről lépésre kell haladnunk. Ugyanakkor, ha eljátszom az ötlettel, Hollandia lenne az egyik választásom, Spanyolország pedig a másik, hiszen őket két évvel ezelőtt a franciaországi Eb-n szinte tökéletes játékkal győztük le őket. Legutóbb a világbajnokságon visszavágtak nekünk, látni akarom, ki a jobb.
Románia is ebbe a kategóriába tartozik, különösen azok után, amik a tavalyi vb-n történtek, amikor az utolsó négy-öt perc kivételével hatalmas meccset játszottunk. Szeretem a kihívásokat, ezért olyan csapatok, mint Norvégia vagy Oroszország ellen is csodálatosak lenne szembenézni.

Háfra Noémire az Európa-bajnokságon is fontos szerep hárul a magyar válogatottban Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Mi a magyar válogatott legfőbb erénye?

Mi egy igazi, nagy betűs csapat vagyunk. A pálya minden részén jól együtt tudunk működni. Ezt a csapatmunkát nem lehet tehetséggel pótolni.

Ön szerint melyik posztok a legerősebbek jelenleg a nemzeti csapatban?
Hihetetlenül fontos lesz Bíró Blanka teljesítménye a kapuban, ugyanúgy, ahogyan a védőink, Tomori Zsuzsanna és Szekeres Klára játéka is. Ha ők hárman a legjobbat nyújtják, a védekezésünk szinte áthatolhatatlan lesz. Amikor Kovacsics Anikó lendületbe jön, senki sem állíthatja meg. Ha csapatunk fejben elhiszi, akkor mindenkit legyőzhetünk.

Hogyan működnek együtt a Danyi Gábor, Elek Gábor szövetségi kapitánypárossal?
Nagyon hasznos, hogy az FTC edzője, Elek Gábor jól ismer minket, és a taktikák is hasonlóak a két helyen. Mivel jó pár játékos a Fradiból jön a válogatottba, ezért ismer minket és könnyedén kezelheti a problémáinkat. Nagyon élvezem a velük végzett munkát. Felosztották a játéktervet, a támadás Elek Gáboré, míg Danyi Gábor, a Győr vezetőedzője irányítja védekezésünket.

Milyen célokkal vágnak neki az Európa-bajnokságnak?
A lehető legtöbb mérkőzést szeretnénk játszani. Nem csak a győzelmekről beszélek, hanem arról is, hogy egészségesek maradjunk az egész torna alatt.

Ha bárki elkapja a vírust, akkor nem tehetünk mást, hazamegyünk.

Azt hiszem, ilyen körülmények között minden játékos feszültebb lesz.

A szezon végén Tokió várja azokat, akik méltók rá. Mit jelent az ön számára az olimpia?
Leírhatatlanul boldog lennék, ha kvalifikálnánk magunkat. A magyar női kézilabdának nagy szüksége van erre az eredményre. Vissza kell tennünk Magyarországot oda, ahova tartozik, a kézilabda élmezőnyébe. Már elkezdtem felkészülni rá, de az első és legfontosabb az olimpiai kvalifikációs torna sikerrel vétele lesz. Jól kell játszanunk, győznünk kell, és utána beszélhetünk Tokióról.

Mit tanult eddig ebben az idényben, és mi vár önre a következő időszakban?
A hosszú kötelezően előírt pihenő megtörte a szezonra való felkészülésemet, pedig gyorsabbnak és erősebbnek éreztem magam, mint valaha. Bár úgy érzem, lassan visszanyerem az energiámat, remélem, hogy ez a rémálom már nem tér vissza. Készen állok mindenre, ami utamba kerül. Már majdnem a szezon felén vagyunk - szerintem a második része lesz a fontosabb. Bízom benne, hogy jobban fog sikerülni.

Az eredeti, angol nyelvű interjút ide kattintva olvashatja el!

Mindent egy helyen az Eb-ről