Vágólapra másolva!
Az első forduló két győztese, a magyar és az olasz női kosárlabda-válogatott összecsapása lesz pénteken a C csoport rangadója a női kosárlabda Európa-bajnokságon, Nisben. A mérkőzés kezdési időpontja 18.30. A nyeretlen török és szlovén együttes pedig az életéért küzd – egymás ellen. Az olaszok ellen papíron nem a magyar csapat az esélyes, de a papírt csütörtökön már darabokra szaggatták a magyar lányok. Talán ugyanezt tette egy e-maillel az amerikai Yvonne Turner, aki a negyedik negyedben nyújtott elképesztőt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Nisből.

Nehezen tértünk magunkhoz a szlovénok elleni katarzis után – a drámai elemeket sem nélkülöző csata végjátéka a magyar női kosárlabdázás legszebb történetei közé kerül be. A mentálisan erős magyar csapat úgy verte meg a szlovénokat, hogy az ellenfél a találkozó nagy részében vezetett, hogy a szlovénoknak mindig volt erejük az ellépésre, vagyis amikor a magyar együttes feljött a nyakára, nem rogyott össze, hanem újra és újra elhúzott.

A magyar csapat örül a győzelemnek a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzés után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 14 pontos hátrány ledolgozása félelmetes ezen a szinten, még akkor is, ha egy-egy Európa-bajnokság első napja általában arról szól, hogy születhetnek váratlan eredmények. (Tessék megkérdezni erről az egyik rendezőt, a letteket, akik hazai pályán, Rigában kaptak ki az angoloktól, vagy a másik rendezőt, a szerbeket, akik Sonja Petrovics utolsó pillanatos kosarával nyertek Fehéroroszország ellen.)

Amit a szlovénok elleni összecsapáson Yvonne Turner, Határ Bernadett, Studer Ágnes és Zele Dorina csinált, arra kevés jelzőt lehet találni. Turner a negyedik negyedben egymaga 17 pontot dobott – ez világklasszis produkció –, mert az amerikai játékos lerázta magáról a kötöttségeket (azt nem merem leírni, hogy az előzetesen neki elküldött taktikai e-maileket törölte egy laza mozdulattal), és elkezdett kosárlabdázni.

Yvonne Turner negyedik negyedbeli játékára nincsenek szavak Forrás: FIBA

Spontán akciók, egyéni megoldások, triplák, elképesztő mozdulatok jellemezték a játékát. A győzelem tudatában sem hallgatható el, hogy az első három negyedben látszott, hogy még hozzá kell illeszkednie a csapat játékához, de ez utólag senkit sem érdekel. Turner „igazolása” egy meccs alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy olyan honosítás, amely után senki sem mondhatja, hogy de minek kellett ez.

A soproni Határ Bernadett meccs utáni nyilatkozatában azt mondta, elégedetlen volt a védekezésével. Igen, voltak pillanatok, amikor mi is azok voltunk. De ez a lány – miközben az első félidőben gyomorrontása miatt a függöny mögött könnyítette meg a gyomrát – nemcsak a 21 dobott pontja miatt tett le maradandót az asztalra, hanem azért is, mert – kisebb rosszullét ide vagy oda – eszébe sem jutott, hogy pihenőt kérjen.

A magyar kispad a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Határ duzzad az erőtől, támadójátéka éles és pontos, Szlovénia ellen is hozta a dupla-duplát, miközben olykor tényleg hajmeresztő hibákat követett el. Ha ezeken túl tud lendülni, akkor a magyar női kosárlabda-válogatott centerjátéka tényleg kiemelkedő lehet.

A szekszárdi Studer Ági 21 éves kora ellenére meglepően érett játékot mutatott be. A Studer-Turner páros az 1-es és 2-es poszton Európa-szintű lehet, ezt még persze csiszolni kell. A diósgyőri Zele Dorina a negyedik negyedben egymás után három olyan támadást fejezett be sikeresen, amivel a magyar csapat – ki tudja, hányadszor – visszajött ellenfelére. Bár a kosárlabda csapatjáték, e négy ember nélkül aligha nyertünk volna. De említsük meg a soproni Dubei Debórát is. Neki a felkészülési meccseken nem nagyon ment a játék. A szlovénok ellen sem. De a harmadik negyedben dobott két rettenetesen fontos kosarat. Ezzel tényleg azt akarom mondani, hogy mindenki hozzátette a magáét a sikerhez.

Az olaszok három ponttal 57-54-re verték az éremre is esélyesnek tartott törököket. Az olasz együttes két legnagyobb csillaga Cecila Zandalasini és Giorgia Sottana. Mindketten a török Fenerbahce játékosai. Az ő semlegesítésük lesz a meccs egyik legnagyobb kérdése.

Cecilia Zandalasini, az olaszok egyik nagy csillaga Forrás: Fiba

A törökök elleni meccsen Sottana 16, Zandalasini 13 pontot szórt. Az sem mindegy, hogy a teljesítményük a mérkőzés hajrájára javult fel, vagyis az olaszok nekik köszönhették, hogy át tudták billenteni a Törökország ellen vívott csatát.

A Szlovénia elleni győzelem lélektanilag nagy erőt ad, mentálisan tovább acélozza a magyarokat. Ha a védekezés tovább javul, akkor újabb csodás este elé nézhetünk Nisben.