Vágólapra másolva!
A török női kosárlabda-válogatott az elmúlt két olimpián és két világbajnokságon is ott lehetett. Az idei Európa-bajnokság előtt a szakemberek a torna egyik éremesélyesét látták bennük, miközben a magyar csapatot a FIBA a 15. helyre sorolta be a 16 csapatos mezőnyben. Ezzel a török csapattal játszik vasárnap edzőmeccset a magyar, mert Székely Norbert együttese már a legjobb nyolc között van, a törökök pedig mennek a levesbe, akarom mondani, haza.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Nisből.

Egészen furcsa helyzetbe navigálta magát a magyar női kosárlabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon. A csapat vasárnap 16 órától a törökök ellen játszik tét nélküli mérkőzést. Hétfőn elutazik Belgrádba. Kedden sem játszik, viszont akkor kiderül, hogy ki lesz az ellenfele a csütörtöki negyeddöntőben, amely már a négy közé jutásért és az olimpiai selejtezőért zajlik. Mert szerdán újból szünnap lesz az Eb-n.

Mindezt annak köszönhetjük, hogy az olaszok és a szlovének legyőzésével csoportelsők lettünk.

Ritka tehát egy ilyen helyzet az amúgy agyonzsúfolt sportesemények tengerében - nem véletlen, hogy Székely Norbert vezető edző és stábja hosszú időt töltött az újratervezéssel. Ezzel ugyanis - reálisan - senki sem számolt - mármint azzal, hogy két nap után elsőként jutunk a nyolc közé.

Egyetlen csapat mondhatja ezt el magáról: Magyarország.

Yvonne Turner támadja az olasz válogatottat, mellette Határ Bernadett segít Forrás: FIBA

Még a torna nagy favoritjainak számító franciák, spanyolok és oroszok sem. Utóbbiak mondjuk épp a kiesés szélén állnak, ha ez bekövetkezik, akkor ők sem lesznek ott a 2020 februárjában rendezendő olimpiai selejtezőn.

Ahogyan törökök sem - ők már biztosan kihagyják a 2020-as tokiói játékokat.

Azok a törökök, akik 2016-ban Rióban a 6. helyen végeztek, a negyeddöntőben csak két ponttal kaptak ki a spanyoloktól. Azok a törökök, akik az Eb előtt két amerikait versenyeztettek, hogy melyikük legyen a honosított játékosuk. Hollingsworth vagy Stokes. Rosszul pörgették a kereket, számukra véget ért az Eb.

Bár az elmúlt két napban magam is többször leírtam, hogy

a törökök elleni mérkőzés tét nélküli, valójában mégsem az.

Egyrészt egy Eb-n egyetlen meccs sem lehet tét nélküli, másrészt sokkal jobban illik erre a szituációra az ajándékba kapott lehetőség kifejezés. Székely Norbert most másféle rotációval küldheti fel az együttest, szerepet kaphatnak azok a játékosok - Kiss Virág, Horváth Bernadett, Pusztai Petra - akik még nem léptek pályára az Eb-n.

Yvonne Turner a törökök ellen valószínűleg kevesebbet játszik majd Forrás: FIBA

Kevesebb játékpercre számíthat Yvonne Turner, Studer Ágnes és Raksányi Krisztina - ők hárman a két eddig lejátszott mérkőzésen több mint 60 percet töltöttek a pályán.

Ugyanakkor a magyar csapatnak nagyon kell vigyáznia arra, hogy a két nap alatt kivívott tekintélyén ne essen csorba. Nagy kérdés, hogy a török csapat hogy viszonyul ehhez a meccshez. Lehet, hogy a becsületükért küzdenek, lehet, hogy magasról tojnak az egészre. Részükről mindkét megoldás elképzelhető.

Érdemes egy kicsit megnézni, mi a helyzet az A és a B csoportban (az ott szereplő csapatok Rigában játszanak), mert a magyar válogatott ebből a két négyesből kap ellenfelet csütörtökön a belgrádi negyeddöntőben.

A mieink majd vagy az A csoport 2., vagy a B csoport 3. helyén végző csapattal játszanak a négy közé jutásért.

Az A csoportban a torna nagy favoritjának számító Spanyolország két győzelemmel áll, de matematikailag még nem nyerte meg azt a négyest. A spanyolok a lettekkel játszanak, ha nyernek, csoportelsőként mennek a nyolc közé. A lett, ukrán, brit négyesből most az ukránok állnak a legrosszabbul, de ha nyernek a britek ellen, minden a feje tetejére áll.

A B csoportban a másik nagy favorit, a francia csapat két győzelemmel áll, de a spanyolokhoz hasonlóan még ők sem nyerték meg a csoportot. Vasárnap a francia-svéd meccsen megtehetik ezt, de a svédeket (az ex-soproni Amanda Zahui együttesét) nem szabad leírni.

Az olaszok elleni magyar védekezés nagyszerűen működött Forrás: FIBA

A csehek viszonylag kényelmes helyzetben vannak, Montenegró viszont a kiesés szélén táncol. Nekünk semmiképp se lenne kellemetlen, ha a nyolcaddöntőben Csehország-Nagy Britannia meccset rendeznének, és ennek a továbbjutójával mérkőzhetne meg a magyar válogatott.

Vasárnap estére mindenesetre sokkal okosabbak leszünk.