Vágólapra másolva!
Döbbenetes végjátékot produkálva a magyar női kosárlabda-válogatott a föld alól kaparta ki a győzelmet a már 14 ponttal is vezető Szlovénia ellen Nisben a női kosárlabda Eb nyitófordulójában. Magyarország-Szlovénia 88-84. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Nisből.

Amint az várható volt, nem vetette szét az érdeklődés a nisi sportcsarnokot a női kosárlabda Eb C-csoportjának Magyarország-Szlovénia nyitómérkőzése előtt.

Percekkel a kezdés előtt az összes nézőt egy szektorba terelték, hogy a tévéközvetítésben jobban mutasson az ábra.

Agyrém, amit Szerbia a női kosár Eb-rendezés kapcsán művel

Szinte teljesen üres csarnok előtt játszunk a szlovénokkal Nisben.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy a magyar csapat számára rögtön az első meccs sorsdöntővé lépett elő a csoportban. A szlovén válogatott papíron gyengébb, mint a magyar, a világranglista 63. helyén állnak, míg a magyarok az 50. helyet foglalják el. Mindez azonban kissé megtévesztő, mert a szlovénok remek Euroligás-játékosokkal rendelkeznek. Masszív, egységes csapatuk van, ők is pontosan tudták, hogy számukra is nagyon fontos a magyarok elleni meccs. A csoportban az olaszok és a törökök is erősebbnek tűnnek, négyből három együttes megy az egyenes kieséses szakaszba, nagyon nem volt tehát mindegy, milyen eredmény születik az első összecsapáson.

Studer, Turner, Raksányi, Varga Zs., Határ - ez volt a magyar csapat kezdő ötöse.

A magyarok hatalmas lendülettel kezdtek, az első három támadásunk kosárral fejeződött be, de minderre a szlovénoknak is volt válaszuk. A 4. percben vezetett először a szlovén együttes, majd fokozatosan húzott el, Teja Oblak triplájával az 5. percben 9-14 volt az állás. Határ a második faultja után pihenőt kapott, Horti érkezett a helyére. Védekezésben nem tudtuk felvenni a szlovénok ritmusát, sok faultot kapott a magyar válogatott. Oblak és Evans jól dobtak, ketten együtt már 12 pontnál tartottak, 13-20-as állásnál Székely Norbertnek időt kellett kérnie.

Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában Szlovénia ellen játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rengeteg szabálytalanság miatt széttöredezett a játék, mi is büntetőkből zárkóztunk fel 19-22-re, azaz 1 perccel a negyed vége előtt 3 ponttal vezettek a szlovének. Ekkor Határ dobott be egy ziccert és egy büntetőt, 22-23-nál mi vezethettük a negyed utolsó támadását, de ekkor Dubeire támadót fújtak, így az első szünet 25-22-es szlovén vezetéssel kezdődött.

A második negyed elején sokáig nem változott az állás, viszont a magyar csapat három támadásában is eladta a labdát, vagy támadót fújtak ellenünk.

Varga Zsófia (b), a magyar és Eva Lisec, a szlovén válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Várható volt, hogy ennek meglesz a böjtje, mert a szlovén csapat ébredt és 29-22-re elhúzott. Raksányi dobta a mieink első kosarát a második negyedben. Teja Oblak támadásban szétszedett bennünket, majd egészen elképesztő magyar hibák jöttek sorozatban. 10-2 volt az eladott labdák száma, amely ezen a szinten 15 perc alatt egészen hihetetlen volt. Meg az is, hogy egy alapvonali bedobást átdobtunk a túlsó térfélre és ebből kaptunk kosarat. De az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy a gyomorpanaszokkal küzdő Határ Bernadettnek el kellett hagynia a pályát és a függöny mögé kellett szaladnia.

Studer Ágnes (b), a magyar és Nika Baric, a szlovén válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben, a szerbiai Nisben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 16. percben már 11 ponttal, 35-24-re vezettek a szlovénok, akik csodálatosan megéltek a mi hibáinkból. 24-35 után a magyar válogatott egy 8-0-s rohanással újra visszajött három pontra (32-35.) Turner majd Zele erőszakosságának köszönhetően utóbbi duplájával 36-38 - már csak 72 másodperc volt hátra az első félidőből. Zele ekkor nem tudott bedobni két büntetőt, pedig ha bemegy, egyenlő lett volna az állás.

Tipikus torna eleji meccs volt ez rengeteg hibával, de egyáltalán nem érezte az ember, hogy megnyerhetetlen. Nem indult jól a második félidő, mert Raksányi ellen sportszerűtlent fújtak, Szlovénia megint elment 8 ponttal. Majd pillanatok alatt 13 lett a különbség, köszönhetően a gyenge védekezésnek és a szlovénok elég jó dobóformájának. A 38-51 az eddigi legnagyobb különbség volt a meccsen, Székely Norbertnek időt kellett kérnie, mert a mérkőzés is könnyen elmehetett ekkor.

Dubei Debóra (b), a magyar és Zala Friskovec, a szlovén válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hosszú szünet után Határ révén dobtunk pontot, a magyar center ekkor már 12-nél járt. Hátul a palánk alatt akadtak nehézségek, de ekkor Határ volt az egyetlen, aki megpróbálta víz felett tartani a csapatot. Szlovánia fokozatosan növelte előnyét, a 25. percben már 14 ponttal, 56-42-re vezetett.

Szlovénia számára nagyon kellemessé tettük a meccset azzal, hogy az ellenfél 10-12 ponttal vezetni tudott. Ha nincs Határ és Studer, még nagyobb lett volna a baj, ők ketten tartották a frontot. A 29. percben még mindig 10 ponttal vezetett a délszláv csapat, egyre nehezebb helyzetbe kerültünk tehát. Studer hármasa visszahozott valami reményt, de az utolsó szünetben is 10 ponttal vezetett a kék mezes szlovén csapat.

Az 59 dobott magyar pontból Studer és Határ 34-et ért el, a többiek - ahogy mondani szoktuk - a fasorban sem voltak. Ekkor. Mert a negyedik negyedre minden megváltozott.

Nis, 2019. június 27. Yvonne Turner (b), a magyar és Shante Evans, a szlovén válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Óriási változásnak kellett volna tehát bekövetkeznie a negyedik negyedbe ahhoz, hogy a meccset a magunk javára fordítsuk. Nem indult rosszul a dolog, mert Zele három duplájával 65-69 lett az állás. Ezekben a percekben tehát a védekezésben is jól játszott a magyar válogatott, megvoltak a labdaszerzések, sikerült egy 6-0-s futással kezdeni a negyedik negyedet. Szlovéniának újra időt kellett kérnie, mert ott lihegtünk a nyakukon. Studer ekkor megkapta a negyedik személyijét, ez nagyon nem jött jól. Dubei a sarokból dobott duplát, majd Zele ziccerben mehetett, de utolérték és szerelték. Egyszerűen elképesztő balszerencse volt mindez. Kettő pontra jöhettünk volna fel.

Mi volt erre Szlovénia válasza? Jakovina hárompontosa. És ez lehetett az a pillanat, amely lélektanilag a földbe döngölhette a magyar csapatot. De nem tette! Ugyan megint kaptunk egy kosarat, megint elmentek a szlovénok 9 ponttal (67-76.) De itt sem adtuk fel. 5 perccel a vége előtt megint feljöttünk 4 pontra - ki tudja hányadszor már, de ott volt az esély a fordításra.

Raksányi Krisztina (b), a magyar és Shante Evans, a szlovén válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Határ ekkor kissé elbambult védekezésben a palánk alatt, már azt hittük, hogy nála lesz a labda, de odaadta az ellenfélnek. A védőlepattanókat nem szedtük jól, kaptunk egy hármast. Nem is hittük ezt el. 74-81, 3.30 volt hátra. A 4 személyivel rendelkező Studert ekkor hozta vissza a kapitány.

78-81-nél léptünk be az utolsó három percbe. A szlovénoknak már megvolt az 5 csapathiba, tehát minden fault után dobhattunk. Határ két büntetője közül egy ment be, 79-81. Majd Turner beköszönt egy hármassal, 82-83, hihetetlen mi zajlott a pályán. A szlovénok megzavarodtak, elvesztették a labdát. És akkor Turner újra nyomott egy triplát. 85-83 ide, micsoda fordulat! Ezt megelőuzően 7-5-re vezettünk legutóbb valamikor a meccs elején.

1.19 volt hátra. Határ leszedett egy lepattanót, Turner cselezett, 8 másodperccel a vége előtt odavertek neki. Be kellett dobni. És bement mind a kettő. 87-83, megvolt a meccs. Már csak a végeredmény volt kérdéses, ez is megszületett, 88-84 ide. Egy fantasztikus 29-15-re megnyert negyedik negyedet és egy elképesztő végjátékot követően nyertünk tehát az Európa-bajnokságon Szlovénia ellen.

C csoport, 1. forduló: Magyarország-Szlovénia 88-84 (22-25, 14-14, 23-30, 29-15)
Pontszerzők: Turner 23, Határ 21, Studer 17, Zele 8, Dubei 7, Horti 4, Varga 4, Lelik 2, Raksányi 2, illetve Oblak 21, Evans 18, Lisec 13, Prezelj 13, Baric 7, Friskovec 7, Jakovona 5

A csoport másik meccsén: Olaszország-Törökország 57-54 (10-17, 16-8, 10-12, 21-17)
Legjobb dobók: Sottana 16, Zandalasini 13, illetve Cakir 13, Koksal 11, Bilgic 10, Stokes 10