Vágólapra másolva!
Laza edzőmeccs kerekedett Sopronban a női kosárlabda NB I szuperrangadójából. A tavalyi bajnok Sopron Basket 82-48-ra kiütötte az ezüstérmes Szekszárdot. A vendég tolnaiak különösen a második negyedben nem bírtak a Sopronnal, amely az első perctől az utolsóig nagy koncentrációval küzdött a rangadón. A Sopron ezzel továbbra is 100 százalékos a magyar bajnokságban.

Abszolút ellenkező előjelekkel várta a női kosárlabda-bajnokság rangadóját a házigazda Sopron és a vendég Szekszárd.

Utóbbi szerdán 17 pontos hátrányt ledolgozva ütötte ki lengyel ellenfelét az Európa Kupából, és jutott a sorozat első negyeddöntőjébe.

A Sopron viszont két ponttal elvesztette a hazai pályán vívott Euroliga-mérkőzését a spanyol Salamanca ellen. A hazai bajnokságban a Szekszárd három vereséggel érkezett Sopronba, a hazaiak ebben a szezonban magyar csapattól még nem szenvedtek vereséget. A rangadó kérdése az volt, hogy a Sopronra nehezedő óriási nyomás (fizikai és mentális) hogyan mutatkozik meg ezen a találkozón.

A meccs első kosarát az a Turner dobta, aki a Salamanca ellen egyetlen pontot sem szerzett, most viszont egy hármassal nyitott.

A Szekszárd borzalmasan kezdte a mérkőzést,

hat percig pontot sem dobott, ekkor a Sopron már 11-0-ra vezetett. Határ Bernadettnek volt két olyan védőmozdulata, amely élményszámba ment, miként az is, amikor Turnertől kapott egy álomlabdát. A KSC tehát Bishop triplájával kezdte a pontok gyűjtését, de Turnernek erre is volt egy tripla-válasza (14-5.)

A soproni Yvonne Turnert (fehér mezben) az első félidőben képtelen volt tartani a KSC Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogy közeledett az első negyed vége, úgy jött fel egyre jobban a tavalyi bajnokság második helyezettje. A fiatal soproni Czukor Dalma szép triplát hintett a sarokból, erre egy szekszárdi dupla volt a válasz, az első tíz perc 20-14-es soproni vezetéssel zárult.

Amelyet Crvendakics hármasával 23-14-re növelt a Sopron. Bár sok volt a hiba mindkét oldalon, a hazaiak védekezése olykor kíméletlenül megfojtotta a KSC támadójátékát.

Olyan brutálisan, hogy a Szekszárd a második negyedben 7 és fél percen keresztül egyetlen pontot sem dobott, miközben a Sopron egy 14-0-s futást csinált.

A házigazda szebbnél szebb kosarakkal szórakoztatott, Turner pincérdobása tényleg káprázatos volt, miközben a KSC képtelen volt fogást találni ellenfelén. Ennek az lett a vége, hogy a nagyszünetre a Szekszárd a 20 dobott pontot sem érte el, a Sopron 37-18-ra vezetett, a hazai csapat pedig a második negyedet 17-4-re nyerte meg. A hazai közönség már ekkor rágyújtott az „indul a busz” nótára, pedig egy teljes félidő még hátravolt.

A fehér mezes Sopron Basket az első félidőben a játék minden elemében felülmúlta a Szekszárdot Fotó: Szabó Gábor - Origo

A második félidőt keményebben kezdte a KSC, de három és fél perc alatt öt csapatszemélyit gyűjtöttek. A Sopron kiváló védekezése tovább folytatódott, a 24. percben már 45-20 volt az állás. Bishop szép hármassal jelezte, hogy a vendégcsapat is a pályán van, de a Sopronnak mindenre volt válasza. Ha kellett, triplával (Crvendakics, Turner), ha kellett, duplával (Dubei) feleltek. A 26. percben 55-28-as, azaz 27 pontos soproni vezetésnél a szekszárdi edző, Zseljko Djokics időt kért.

A miniszünet után jobban kezdett játszani a Szekszárd, de ez sem volt elég arra, hogy a vendégek 20 ponton belülre kerüljenek. Viszont ez a negyed jóval szorosabb soproni győzelmet hozott,

a 23-19-es harmadik tíz percben a KSC tehát több pontot dobott, mint az első két negyedben összesen.

Dubei Debóra dob büntetőt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az edzőmeccsé alakult rangadó negyedik negyedében az volt a kérdés, mikor éri el a 30 pontos különbséget a hazai együttes? A 34. percben már 68-40 volt az állás. Ember nem volt a csarnokban, aki a meccs előtt erre fogadott volna, különös tekintettel a szekszárdiak remek hétközi nemzetközi kupameccsét látva.

A 36. percben Turner kosarával 72-41, zúgott a „mennyi? harminc!” kiáltás a hazai szurkolók részéről.

A meccset Dubei Debóra hármasa zárta le, a vége 82-48, azaz 34 pontos soproni siker született a szuperrangadónak kikiáltott mérkőzésen.

A KSC Szekszárd ebben az idényben a legrosszabb teljesítményét vezette elő Sopronban. A magyar játékosok közül sem Studer Ágnes, sem Bálint Réka nem dobott pontot, a tolnaiaknál Bishop és Dojkics vitte a prímet. A soproni oldalon a 20 pontos Turner lett a pontkirálynő, de Dubei 12 és Határ 9 pontja is sokat tett bele a közösbe.

A Sopron egy pillanatig nem könnyelműsködött, a meccs viszont laza felkészülési találkozóvá vált a szerdai Kurszk elleni Euroliga-összecsapás előtt, amelyet idegenben játszanak le a soproniak.

Női kosárlabda NB I: Sopron Basket - KSC Szekszárd 82-48 (20-14, 17-4, 23-19, 22-11.)
A Sopron legjobb dobói: Turner 20, Crvendakics 13, Dubei és Jovanovics 12-12.
A Szekszárd legjobb dobói: Bishop 19, Dojkics 13.

Roberto Iniguez, a Sopron edzője: Voltak nehéz pillanataink az elmúlt hetekben, de ez a lényeg, hogy hiszünk magunkban, a munkában és megyünk előre.

Fontos, hogy megmutassák magukat, legyen önbizalmuk! Koncentráltan, jól játszottak. Nagyon fontos számunkra, hogy tudjuk, számíthatunk rájuk!

Zeljko Dokic, a Szekszárd mestere: Gratulálok a Sopronnak! Jól, szépen kosárlabdáztak. Turner nem játszott jól a Salamanca ellen, de ma ő is megmutatta, mekkora játékos. Extrán, motiváltan játszott védekezésben és támadásban egyaránt. Extra pluszt adott a csapatának, mely bennünk nem volt meg. Úgy érzem, dekoncentráltan jöttünk ma Sopronba.

A Kurszk és a Jekatyerinburg után szerintem a legerősebb keretük van Európában. Kívánom nekik, hogy nyerjenek meg az utolsó három Euroliga mérkőzésükből legalább kettőt, jussanak be a rájátszásba, és a FINAL4-ba is. Jól dolgoznak, és kell ez a magyar kosárlabdának!

Dubei Debóra, a Sopron játékosa: Egy nagyon fontos mérkőzést nyertünk meg! Számunkra a csütörtöki mérkőzés egy fájó pont, és szerettük volna azt feledtetni. Ez sikerült, jó úton haladunk! Fontos meccseink jönnek továbbra is! Még több munkával szeretnénk a közeljövőben teljesíteni és még több ilyen telejsítményt nyújtani, mint a mai!

Abby Bishop,a KSC játékosa: A Sopron nagyon jól játszott! Semmi esélyt nem adott számunkra. Nagyon jó csapat a Sopron, ki lehet itt kapni, de csalódás a mai játék, az eredmény. Vissza kell menni Szekszárdra és dolgozni tovább.

A nyilatkozatokat a Sopron Basket honlapjáról vettük át.