Vágólapra másolva!
Megtörtént, amire senki sem számított. A Sopron Basket idegenben, hosszabbításos kosárdrámában 93-83-ra nyert Kurszkban a világ második legjobb csapatának, a Dinamo Kurszknak az otthonában. A Kurszk eddig valamennyi meccsét megnyerte az idei sorozatban. Fantasztikus, világraszóló diadal ez.

Munkatársunk helyszíni jelentése Kurszkból.

Viszontagságos utazás után érkezett meg az oroszországi Kurszkba a Sopron Basket kosárlabdacsapata. Mivel a kurszki repülőtér - a hivatalos közlés szerint - felújítás miatt zárva van,

a magyar bajnok a 149 km-re fekvő Belgorodban landolt helyi idő szerint szerdán hajnali 1.40-kor.

A Bécs-Moszkva-Belgorod repülés kissé törődötté tette a társaságot, a homlokráncolás akkor fokozódott, amikor kiderült, hogy az Aeroflot elhagyta a szakvezetés egyik csomagját. Hajnali kettőkor (meccsnapon!) már nem vágott neki a Sopron a 149 km-es buszútnak, hanem Belgorodban a Hotel Voyage-ben próbált meg pihenni. A kényelmes szálloda erre minden lehetőséget megadott. Szerdán délelőtt nyújtás és videózás volt műsoron, majd ebéd után indultak neki a lányok a Kurszk autóbuszával a még hátralévő útnak. Mire Kurszkba ért a csapat a hó is szakadni kezdett, de a hőmérséklet 0 fok körül volt.

A meccs előtti szokásos uzsonnát a Kurszk nem aprózta el, a vendéglátásra a fejedelmi jelző talán nem is elég.

A csarnok VIP-szobájában megterített terülj-terülj asztalkám láttán a legharcedzettebb gourmandok is hátrahőköltek volna.

Az már csak hab volt a tortán, akarom mondani a sajton, hogy a kurszki vendéglátók műdarazsat tettek az egyik tálba. Ehol ni.

Műdarázs a sajton Kurszkban Forrás: Lantos Gábor

A kedélyes hangulat közepette sem lehetett azonban elfelejteni, hogy

a női kosárlabda Euroliga egyetlen veretlen csapata látta vendégül a Sopron Basketet.

Ez pedig a Dinamo Kurszk, amely a soproni összecsapáson is nyerni tudott 7 ponttal. Az akkor 31 pontot szóró Tina Charles azóta Kínában keni a vajat a kenyérre, ezzel együtt sem gyengült semmit a végső győzelemre is esélyes kurszki alakulat. A meccs nagy kérdése az volt, hogy a világ legjobb játékosának tartott Breanna Stewartot sikerül-e újra kikapcsolni a játékból (Sopronban sikerült) - ez ugyanis kulcskérdése volt ennek a meccsnek. Ezzel együtt a Sopron Kurszkban tényleg az esélytelenek nyugalmával játszhatott, hiszen itt nyerni ebben a szezonban senkinek sem sikerült.

A svéd Amanda Zahui elképesztőt játszott Kurszkban Forrás: Origo

Stewart kosarával indult, de Crvendakics triplával kezdett, 3-2-re a Sopron vezetett az első percben. Sőt, Dupree sem akart lemaradni, már 5-2 volt ide. Bátran kezdett a magyar bajnok, jó védekezéssel leptük meg az oroszokat. 9-4-es magyar vezetésénél Stewart hármasa hozta vissza a Kurszkot, miközben

az oldalvonal mellett hallatlanul idegesítő szalonzenekar akár meccs közben is rágyújtott egy nótára.

A felvétel még a bemelegítés alatt készült.

A 6. percben már 12-7-re vezetett a Sopron, mert Zahui kapott egy álomindítást, amelyet be is vert szépen.

Óriási tempójú volt a meccs, a Kurszk nem mindig találta ekkor a ritmust.

Prince hármasával jöttek vissza 12-10-re, majd Howard egyenlített. Aztán megint Prince érkezett, Roberto Iniguez pedig 14-12-es hazai vezetésnél időt kért. Ekkor Kurszk legszebb lányai vették birtokba a sportpalota játékterét.

Időkérés Kurszkban Forrás: Lantos Gábor

Három kihagyott soproni ziccer jött ekkor, ez pedig egy ilyen minőségű ellenféllel szemben végzetes. 17-12-es állásnál pályára lépett a soproniak legendája, Honti Kata, aki az első negyed lefújásának pillanatában harcolt ki két büntetőt.

Az ő visszatérése és pályára kerülése külön sztori, csak kalaplengetés jár azért, amit vállalt az egyszer már visszavonult játékos.

17-13-as kurszki vezetéssel indult a második negyed, de egy perc alatt a Sopron kiegyenlített. Dubei Debóra a kispadról két szép tempóval szállt be a meccsbe (19-21), a palánk alatt nagyot védekezett a magyar együttes. A 16. percben a Kurszk elérte az öt csapatszemélyit, innentől minden szabálytalanság után dobhatott a Sopron. 22-25-nél Turner laza hármasa érkezett, 22-28, ennyivel még nem vezetett a magyar bajnok ezen a meccsen.

Ezt a mondatot újra leírhattam volna ugyanígy, 24-33, néma csend ülte meg a sportpalotát, csak a zenekar nyomta rendületlenül.

A soproni védekezés különösen az első félidőben fojtotta meg a Kurszkot Forrás: Origo

Epiphanny Prince volt az első félidőben a Kurszk megmentője, őt nehezen tartottuk. Fél perc alatt kaptunk 3+2-őt (nem ezt nyomták a muzsikusok), az amúgy kulcsembernek nehezen nevezhető, orosz útlevéllel rendelkező amerikai 14 ponttal terhelte meg a kosarunkat. Az első félidő hajrája azonban nem sikerült jól, mert

a dudaszó pillanatában Cruz egyenlített, így 20 percnyi játék után 35-35 volt az állás.

Azért volt mindez bosszantó, mert a Sopron remek játékkal épített fel 9 pontos előnyt, amelyet azonban a világsztárokkal harcba szálló oroszok pillanatok alatt ledolgoztak.

Tina Jovanovics kosarával indult a második félidő. Jovanovics az első húsz percben is rengeteget dolgozott a palánk alatti húsdarálóban. Két kisakkozott kurszki támadás után Dupree kosara már nagyon kellett (40-39), meg az is, hogy a Sopron jól szedje a védőlepattanókat. Ami ennél nagyobb gond volt, hogy a Sopron 2 és fél perc alatt eljutott az 5 csapathibáig, azaz a Kurszk minden szabálytalanság után büntetőzhetett. Mondjuk az is vicces volt valahol, hogy a három bíró a harmadik negyed első három percében egyetlen orosz szabálytalanságot sem látott (pedig akadt ebből nem is egy).

Ilyen körülmények között csoda volt, Duprre a 25. percben egyenlített,

majd a bírók (végre) sportszerűtlent fújtak. Turner a két büntetőt bedobta, majd Zahui ellen ütöttek oda dobás közben. A svéd sem hibázott, így a Sopron a 26. percben 47-43-ra vezetett, a Kurszknak pedig időt kellett kérnie.

Jovanovics nagyon keményen dolgozott palánk alatt Forrás: Origo

Crvendakics csodás hármassal jelentkezett, majd

Amanda Zahui úgy bebúrázta (leblokkolta) a világ legjobbját, Stewartot, hogy öröm volt nézni.

Sajnos, Prince nagyon egyedül maradt a hárompontos vonal mögött, és az ihletett állapotban játszó orosz-amerikai nem hibázott. 53-54, még mindig a Sopron vezetett. Ez az állapot megmaradt az utolsó kisszünetig.

Ekkor futott át az agyamon, hogy bármi lesz is itt a történet vége, le a kalappal a magyar bajnokcsapat előtt. De még hátra volt egy negyed.

Jovanovics két büntetőjével kezdődött, egy sajnos kimaradt. Egy perc alatt három szabálytalanságot fújtak be a Kurszk ellen - ez fontos dolog volt. Az viszont baljós előjel, hogy Crvendakics ekkor négy személyinél tartott. Dubei remekül védekezett Howard ellen, de a soproni támadásokba ekkor sok hiba csúszott. A bírók ekkor egy szabályos soproni védekezést fújtak le szabálytalannak - 35. perc, egyetlen ponttal vezetett a magyar csapat.

Casas duplája nagyon kellett (58-61), majd az addig hiba nélkül játszó Prince kidobta a labdát a vonalon.

Megint jött Casas (58-63) - öt perc volt hátra a meccsből. Turner megiramodott, Cruz elkapta, sportszerűtlen. Egy pontot csináltunk belőle. Okosan lassította a játékot a magyar csapat, Dupree a dudaszó pillanatában dobott duplájával 58-66, 4 perc 15 másodperc volt hátra.

Világraszóló diadalt aratott a Sopron Kurszkban Forrás: Origo

A meccs folyamán először vezetett 10 ponttal a Sopron

és már csak 197 másodperc volt hátra. Az ember nem hitte el, amit látott. A kurszki kosáristeneket sürgette az idő, Dupree 2.46-al a vége előtt 12-re hizlalta azt előnyt (58-70.)

Kettő perc volt hátra, ekkor nézett be újra 10 pont alá a Kurszk (61-70), ezt már nem lehetett ülve nézni. Már csak azért sem, mert Turner és Prince is bevágott egyet-egyet 64-72, már csak 73 másodperc volt hátra.

Prince dupla: 66-72. Egy percen belül voltunk, amikor eladtuk a labdát. Fél perccel a vége előtt kaptunk egy kosarat 68-72. Roberto Iniguez időt kért. Mi jöttünk, nem tudtuk elvégezni a bedobást, Turner ellen fújtak. Prince egyet bedobott, egy kimaradt, a lepattanóból Stewart dupla 71-72.

23 másodperc volt ekkor hátra.

A Kurszknak szabálytalankodnia kellett, amit meg is tettek. Prince ütött oda Turnernek, két dobás. Bement mindkettő, 71-74. Jöhettek az oroszok, de nem ütöttünk oda, pedig akkor ők dobtak volna kettőt.

Iniguez: nem az én filozófiám

Erről a jelenetről a meccs után megkérdeztem Robert Iniguez vezetőedzőt. "Tudom, hog sokan felvetik, hogy miért nem ütöttünk oda, hiszen akkor kettőt dobott volna a Kurszk és azzal is mi vezetünk, ha mindkettő bemegy. Én nem kértem a csapatot, hogy szabálytalankodjon. Ekkor nagyon sok idő volt még hátra, az volt a terv, hogy Dubei tartsa az emberét és csak akkor szabálytalankodjon, ha már nagyon kevés az idő, de akkor sem mindenképpen."
Dubei végül nem faultolt, Prince triplája az egyenlítést hozta meg a Kurszknak. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az oroszok kezében még az a lehetőség is ott volt, hogy a második büntetőt szándékosan kihagyják, a lepattanót megszerzik és kosarat dobnak.
Mindez azonban már csak felesleges és utólagos okoskodás.

Csak néztük, hogy öt másodperccel a vége előtt Prince beleállt a hármasba és egyenlített.

Hosszabbítás következett.

Dupree lett a Sopron Basket pontkirálynője, 24 pontot dobott Forrás: Origo

Lélektanilag mindenképp a Kurszknál volt már ekkor az előny.

A Sopron két kosárral kezdett (74-78), Stewart triplával jött, Crvendakics ugyanezzel felelt. Pergett az óra, 2 perccel a vége előtt a finn bíró meglátta, hogy a Sopron edzője átlépte a vonalat. Befújt egy technikait. Mi volt a válasz? Dupree-kosár (80-85) másfél perccel a vége előtt.

Egy csodás magyar labdaszerzés jött, és Turner egyedül futhatott. 80-87, hétpontos előny, de láttuk a negyedik negyed végén, mire képes a Kurszk. Úgyhogy csak visszafogottan örült mindenki.

Breanna Stewart, a világ legjobb játékosa hiába dobott 18 pontot, a Sopron nyert Kurszkban Forrás: Origo

Stewart távolija kimaradt, de a lepattanóból Cruz vágott be egy hármast. A túloldalon Zahui ellen szabálytalankodtak, bement mindkettő. 46 másodperc 83-89. Cruz odavert,

de ez már a veszett fejsze nyele volt az oroszoknak.

Turner 27 másodperccel a vége előtt mindkettőt bedobta, 83-91, innen nem lehetett veszteni. A végén még Turner elszaladt, ezt már nem lehetett könnyek nélkül kibírni.

Nem is lehetett.

A hosszabbítást 19-9-re nyerte meg a Sopron.

A jelzők elfogytak, jöjjön a végeredmény: Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 12. forduló: Dinamo Kurszk - Sopron Basket 83-93 (17-13, 18-22, 18-21, 21-18, 9-19.)

A Dinamo legjobb dobói: Prince 30, Stewart 18, Howard 17.
A Sopron legjobb dobói: Dupree 24, Turner 21, Zahui 14, Crvendakics 11.

Roberto Iniguez, a Sopron vezető edzője: Minden tiszteletünk a Kurszk csapatáé. Veretlenül meneteltek, de tudjuk, nem egyszerű minden meccset megnyerni. Ha nagyon erős vagy, mindenki azt gondolja, hogy mindenkit legyőzöl. Ez azonban nem olyan egyszerű.

Különösen, ahogy a negyedik negyed elveszített hajrája után visszajöttünk a hosszabbításban. Folytatjuk a munkát! Értékes győzelem a mai, de leginkább az érzés, amit a mutatott játék okoz. Sok fiatallal dolgozunk, akik követnek el természetesen hibákat, de rengeteget tanulnak ezekből a mérkőzésekből! Büszke vagyok rájuk!

Candice Dupree: Nagyon jó meccset játszottunk! A veretlenhez érkeztünk, felszabadultan, teher nélkül. A negyedik negyed hajrájában nagy nyomás nehezedett ránk, de remek csapatmunkával erősek maradtunk a hosszabbításra is.

Egy hét múlva, február 14-én a Sopron hazai pályán játszik a török Hatay ellen.