Vágólapra másolva!
Elemi izgalmak után 84-80-ra nyert a török sztárcsapat, a Fenerbahce a női kosárlabda Euroliga B csoportjának 10. fordulójában. A Sopron megnyerhette volna a meccset, de a kulcspillanatokban megremegtek a kezek. A mérkőzés nem nélkülözte a drámai fordulatokat, a soproni lányok mindent kiadtak magukból, de ez is kevésnek bizonyult.

Bár a Sopron Basket csapatát sérülések tizedelik, a Fenerbahce elleni Euroliga-mérkőzés annyira fontos volt, hogy Határ Bernadett kivételével mindenki harcra készen állt.

Pedig sem Dupree, sem Fegyverneky Zsófia, sem Amanda Zahui nem volt teljesen egészséges a nagy rangadó előtt.

Lassan kimondhattuk azt is, hogy a két csapat csatája az Euroliga klasszikusai közé emelkedett, mert a tavalyi szezonban a negyeddöntőben háromszor is találkoztak egymással a felek (akkor 2-1-re a Sopron nyert),

tavaly ősszel viszont a Fener győzött Isztambulban 3 ponttal.

A B csoportban óriási körbeverések történtek már eddig is, éppen ezért ennek a 3 pontnak is nagy jelentősége volt, mert egy esetleges 4 pontos soproni győzelemnél a két együttes összesítésbeli mérlege a magyar oldalra billent volna.

Óriási harcot hozott a két remek együttes csatája Forrás: Tóth Zsombor/FIBA

Elképesztő iramban estek egymásnak a csapatok.

Az első hét támadás mindegyike kosarat hozott, ekkor 9-6-ra vezetett a Sopron.

Különösen a feldobás utáni első kosár volt szenzációs, mert Crvendakics 2 másodperc alatt talált a gyűrűbe. 9-6 után egy 8-0-s szériával rukkolt ki a Fener, mert a Sopron játéka sokkal pontatlanabbá vált. 9-14, Roberto Inigueznek időt kellett kérnie.

Zahui hármasa már egy 10-0-s Fener-széria után törte meg a hosszú ideje tartó soproni kosárcsendet. 12-16-nál Turnert dobás közben leütötték, az ellentámadásnál Veramejenka triplájával 12-19 lett az állás, amely az első negyed utáni eredményt is jelentette. Amilyen jól kezdett tehát a magyar csapat, olyannyira esett vissza, nem mentek be a dobások, és a törökök minden hibát kíméletlenül kihasználtak.

A svéd Amanda Zahui (sárga mezben) az első negyedben a legjobb soproni teljesítményt nyújtotta Forrás: Tóth Zsombor/FIBA

Hartley hármasával indult a második 10 perc (12-22), erre Dupree dudaszós kettessel válaszolt. A magyarok legjobbja ekkor a svéd Zahui volt, aki már 9 pontnál tartott, az ő hármasa csökkentette a túlságosan nagynak tűnő különbséget. Aztán Crvendakics dudaszós hármasa után már a törökök kértek időt,

felforrósodott minden, 20-24 volt az állás.

Egészen extra soproni kosarak is estek ekkor, a 16. percben már csak 1 ponttal vezettek a törökök (29-30.) Egy perc múlva pedig Dubei két büntetőjével ismét a Sopron vezetett (31-30.)

Nem sokáig, mert a törökök ezután egy 6-0-s szériával robogtak el. A nagyszünetben 34-40 volt az állás, semmi sem veszett el, de pontosabb dobásokra volt szükség a második félidőben.

Zahui (sárga mezben) és Vaughn (fekete mezben) csatája Forrás: Tóth Zsombor/FIBA

Az olasz Cecilia Zandalasini triplájával nyitotta a második félidőt a Fener, amely ismét hamar elhúzott 9 ponttal.

Ez volt a meccs harmadik olyan szakasza, amikor a Sopronnak meg kellett próbálni ledolgozni egy ekkora hátrányt.

Várható volt, hogy ezt nem lehet végig bírni, de szó nem érhette a ház elejét, mert a Sopron összeszorított fogakkal küzdött.

A 27. percben megint visszajött két pontra a magyar bajnokcsapat (53-55), mert Zahui és Crvendakics tartotta a lelket a zöld-sárgákban. Majd a 29. percben hangrobbanás rázta meg a csarnokot, Turner Yvonne triplája az egyenlítést hozta el (60-60.)

Fél perccel a harmadik negyed vége előtt

a törökök amerikai légiósa, Kia Vaughn szándékosan odarúgott Fegyverneky Zsófiának.

A bírók csak sportszerűtlent ítéltek, de nyugodtan kiállíthatták volna az amerikait. Ebből a helyzetből nagyon jól jött ki a Sopron, mert Fegyverneky bedobta mindkét büntetőjét, és az oldalbedobás után is kosarat szerzett a magyar csapat, amely 64-60-ra vezetett.

Fegyverneky Zsófia (a labdával) kulcsszereplő lett a harmadik negyed végén Forrás: Tóth Zsombor / FIBA

Gyilkos csatát ígért a negyedik negyed.

A Dupree-Zahui-Crvendakics hármas mellé zárkózó Turner triplái élményszámba mentek,

de 7 perccel a vége előtt a Fener mégis újra átvette a vezetést. 68-70-nél Roberto Iniguez edzőnek időt kellett kérnie.

A meccs addigi legjobb soproni játékosa, Zahui három büntetőből csak egyet dobott be, a túloldalon Vardarli hármassal büntetett. 69-73-nál Hartley ellen fújtak támadót, ez egy nagyon fontos pillanat volt, de kosarat kellett dobni. A faultarány 5-1 volt a Fenernek, tehát minden egyes szabálytalanság után büntetőzhetett a Sopron.

De a kulcspillanatokban megremegni látszott a kéz. 3 perccel a vége előtt a Fener 77-72-re vezetett. 24 másodperccel a vége előtt a 22 éves olasz Zandalasini a támadóidő lejárta pillanatában bedobta, 77-80.

Csak hármassal tudta volna hosszabbításra menteni a meccset a Sopron.

Helyette Turner dobott villámkosarat, 79-80, majd Iniguez, a soproni edző időt kért. 14,6 másodperc volt ekkor hátra. A végén büntetőpárbajba fordult a meccs, elemi izgalmak után 84-80-ra megnyerte a meccset a Fener.

A Sopron ezzel egymás után két meccset vesztett el a legrangosabb európai kupasorozatban. Egy hét múlva hazai pályán a spanyol Salamanca ellen lehet javítani.

Női kosárlabda Euroliga B csoport, 10. forduló: Sopron Basket - Fenerbahce 80-84 (12-19, 22-21, 30-21, 16-23.)
A Sopron legjobb dobói: Zahui, Turner 19-19, Crvendakics 18.
A Fenerbahce legjobb dobói: Zandalasini 24, Vermamejenka 13.

*

A DVTK szoros csata után egy ponttal kikapott a címvédő török Galatasaray vendégeként a női kosárlabda Európa Kupa nyolcaddöntőjében, a párharc csütörtöki első mérkőzésén.

Női kosárlabda EK, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: Galatasaray (török)-Aluinvent DVTK 77-76 (21-15, 20-18, 17-16, 19-27)

Cziczás László együttese 5 győzelemmel és 1 vereséggel zárta a csoportkört, azóta a megsérült litván Egle Sulciute helyére a lett Aija Putnina érkezett, a múlt héten pedig Katona Szidónia szenvedett súlyos sérülést. A törökök szintén 5/1-es mérleget produkáltak az alapszakaszban.

A csütörtöki meccsen az első három negyedet a hazai csapat nyerte, de a DVTK nem szakadt le nagyon. A nagyszünet után már csak minimálisan nőtt a különbség, majd a negyedik szakaszban a magyar együttes felzárkózott, a hajrához közeledve pedig át is vette a vezetést, a végén viszont a törökök játszottak pontosabban.

A nap másik mérkőzésén a lengyel Artego Bydgoszcz 77-60-ra nyert a Szekszárd ellen.