Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Fener elleni kosárcsoda után minden soproninak a csarnokban a helye

- Horizontal
Halcon Avenida's Le'Coe Willingham (L) vies with MKB Sopron's Jelena Milovanovic (R) during their semifinal match of the Euroleague Women's Final Four 2009 basketball match at the Sanchez Paraiso Arena, in Salamanca, on April 3, 2009. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
Vágólapra másolva!
A török Fenerbache női kosárlabdacsapata az elmúlt hat évben mindig szereplője volt az Euroliga négyes döntőjének. Hogy hetedszer is bejutnak-e oda, az egy magyar csapaton, a Sopronon múlik, mert ha március 14-én hazai pályán nyernek Fegyvernekyék, akkor a Fener nagy sorozata megszakad, a Sopron pedig 9 év után jut el ismét oda, ahol története során egyszer, 2009-ben járt. Egy biztos, a magyar klubkosárlabdázás legfontosabb és legnagyobb téttel bíró meccsét rendezik egy hét múlva a dunántúli városban. Amelyen kulcsszerep várhat arra a Jelena Milovanovicsra, aki kedden este újabb egy évvel meghosszabbította soproni szerződését. Ez sem mindennapi "győzelem" a klub életében.

Európában ma az orosz és a török bajnokság jelenti a non plus ultrát, az ottani,

magyar ésszel szinte felfoghahatlan költségvetéssel rendelkező klubok uralják a mezőnyt.

A sportág meglehetősen furcsa és sokszor érthetetlen gumiszabályai azt is lehetővé teszik, hogy a csapatok menet közben igazoljanak le világsztárokat. A Fenerbache az az együttes, ahol a pénz nem számít. Az ő otthonukban ki-ki meccset nyerni egy olyan szituációban, amikor a Sopronnak már csak ez az egy lehetősége maradt olyan bravúr, amelyre nehéz megtalálni a jelzőket.

Mert egy világsportágban született, ahol a konkurencia óriási és ahol elképesztően nehéz a csúcsra, vagy annak közelébe jutni.

A Fenerbahce csapata az elmúlt hat évben mindig ott volt az Euroliga négyes döntőjében Forrás: Sputnik/Pavel Lisitsyn

Citáljunk ide két másik sportágat, hogy megértsük.

Olyan ez, mintha a Telekom Veszprém egy hazai pályán elszenvedett vereséget követően idegenben nyerne és jutna tovább a legjobb négy közé a Paris St. Germain ellen.

Ha a soproni (55-60) és az isztambuli (72-78) meccseket összevetjük, akkor a Sopron egy ponttal jobb, mint a Fener. Sajnos, azonban itt nem ez számít. Olyan ez, mintha labdarúgásban egy rendszeres BL-negyeddöntős csapat otthonában nyerne egy magyar alakulat.

Felfoghatatlan.

Milovanovics Sopronban marad

Fontos mozaik került a helyére az elmúlt napokban, Hosszas egyeztetéseket, tárgyalássorozatokat követően eldőlt, hogy a Sopron Basket népszerű centere, az idei szezonra visszatérő Jelena Milovanovic, újabb egy évre kötelezte el magát a Sopronhoz. Az utolsó kérdőjelek az isztambuli utazás előestéjén egyenesedtek ki, amikor Török Zoltán ügyvezető megkereste a játékost, és végül megegyeztek minden nyitott kérdésben. A Fener elleni mérkőzést megelőző kedden este, már Isztambulban, a szerződés aláírására is sor került. A 2009-es FINAL4-ba jutás egyik emblematikus figurája - aki pár hónapja elsőként kapott hosszabbítási ajánlatot - egy újabb csoda kapujába lépett társaival. Milovanovics kiváló játéka is kellett az elképesztő bravúrhoz. Soproni szíve, kimagasló képességei mellett az sem mellékes, hogy nagyon fiatalon nőtte ki magát klubnál az európai női kosárlabdázás egyik klasszisává, így honi nevelésű státuszúnak számít a magyar bajnokságban. Az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes játékos a hatodik szezonját fogja megkezdeni Sopronban.

Jó, szálljunk vissza a földre, mert a női kosárlabda Euroliga azért nem labdarúgó BL, de ezzel sem szeretnénk csökkenteni a magyar bajnok elképesztő bravúrját.

Fegyverneky Zsófia dob Isztambulban. Csodálatosan játszott a sportág egyik hazai ikonja Forrás: Origo

Amely "csak" azt jelenti, hogy Fegyvernekyék hazai pályán egy aprócska egypontos győzelemmel is kiüthetik azt a Fenerbachét, amely az elmúlt hét szezonban a következő eredményeket érte el ebben a sorozatban.

2016-17: ezüstérem; 2015-16: bronzérem; 2014-15: negyedik helyezés; 2013-14: ezüstérem; 2012-13: ezüstérem; 2011-12: negyedik helyezés.

A Fenerbache nélkül az elmúlt hét évben nem rendeztek Euroliga Final Four-t. A mostani négy negyeddöntő közül ebben az egyben nem született döntés két meccs alatt. Az orosz Jekatyerinburg és Kurszk, valamint a török Yakin Dogu csapata két meccsen lerendezte ellenfelét, ők már bent vannak a legjobb négy között. Ide vágyik a Sopron, amely azt is megakadályozhatja, hogy az Euroliga idei négyes döntője orosz-török párharccá silányuljon.

Az amerikai Le'Coe Willingham (balra) és a soproni Jelena Milovanovic (jobbra) 2009. április 3-án a salamancai Final Four elődöntőjében. Feledhetetlen emlék Forrás: AFP/Miguel Riopa

A sportág és a magyar bajnok legelszántabb drukkerei sem számítottak arra, hogy a magyar csapat ebben a szezonban olyan menetelést mutat be a legrangosabb európai kupasorozatban, mint amit elővezetett.

Sopronban az volt a cél, hogy az együttest újra visszahelyezzék az európai kosárlabdatérképre.

Elképesztő nagy meccs lesz a március 14-i soproni ütközet Fotó: Mudra László - Origo

Ez olyan jól sikerült, hogy

a Sopron Basket - szinte példátlan módon - több idegenbeli meccset nyert meg az Euroliga mostani kiírásában, mint hazait.

A csoportmérkőzések során az orosz Kurszk, valamint a cseh USK Praha, a negyeddöntőben pedig a Fenerbache távozott győztesen Sopronból. Idegenben viszont csak a Kurszk és a francia Bourges nyert a magyarok ellen. Egy újabb hazai diadal nemcsak ezt a statisztikát fényezné, hanem a legjobb négy közé juttatná a magyar csapatot.

A játékosok mellett az eddigi sikersorozat letéteményese az a spanyol edzői stáb, amelyet a baszk Roberto Íñiguez vezényel.

Ez az ember a munka megszállotja.

Az Euroliga alapszakasz második helyezése után kisebb alapozást rendelt el. Februárban, a szezon kellős közepén. Több meccsen meg is döccent a soproni gépezet. Meccs közben sosem mosolyog, még akkor sem engedett fel benne a feszültség, amikor a játékosai már behozhatatlan előnnyel vezettek a Fener otthonában.

A Sopron Basket baszk vezetőedzője, Roberto Íñiguez a siker egyik letéteményese Fotó: Mudra László - Origo

De ez a profi szakember tudja, hogy egy ekkora diadal után meg kell simogatnia a lányok lelkét. "Imádom a játékosaimat" - szakad ki belőle Isztambulban - ez azért mindennél többet mond. Meg az is, hogy a második mondatában már leszállt a földre, amikor azt fejtegette, hogy a történtek ellenére a Fener az esélyesebb arra, hogy eljusson a Final Fourba.

Íñiguez nem réved a múltba (pedig lenne rá oka, hiszen nyert Euroligát a spanyol Valenciával), nem álmodozik a jövőről, hanem a jelent építi és szeretne bekerülni a soproni kosaras históriáskönyvekbe.

Ő is tudja, mi is még egyszer hangsúlyozni szeretnénk: még nem vagyunk a négyes döntőben. Ahhoz, hogy ez az álom megvalósuljon, sokaknak kell a maximumot hoznia. Ne legyen kétségünk, hogy a játékosok mindent meg fognak tenni.

De most már tényleg a drukkereken a sor.

Lapunkban az elmúlt időszakban többször elemeztük, hová tűnt el a Novomatic Arénából a közönség, miért játszik fontos meccseket a magyar bajnok fél, vagy negyedház előtt. Sok-sok érthető és kevésbé érthető indok után eljött az idő, amikor tényleg nem maradhat szék üresen a soproni csarnokban.

Ők ott lesznek, de másoknak is ki kell menni március 14-én a Novomatic Arénába Fotó: Mudra László - Origo

A városból ugyanis nem tűnt el az a lelkes drukkerhad, amely 2009-ben a francia Bourges ellen hajszolta győzelembe és Euroliga Final Four-ba a Sopront.

Március 14-én a drukkereknek is meg kell mutatni, hogy szeretik az ország és Európa egyik legjobb csapatát.

Akkor is, ha már nincs ősellenség (PVSK), akkor is, ha az idény közben nem mentek el szurkolni a kontinens legjobb együttesei ellen. Eljött az idő, hogy bebizonyítsák, mennyire lelkes drukkerek élnek a hűség városában.

Eljönne az az idő is, amikor

a számtalan magyar sporttelevízió közül legalább egy élő közvetítést adna a magyar klubkosárlabda legnagyobb téttel bíró mérkőzéséről.

Hogy azt ne csak a helyszínre kilátogatók, ne csak az internet előtt gubbasztók és ne csak a Kossuth rádió hallgatói lássák-hallják.

Novotny Zoltán 78 évesen rendszeresen jár Sopronba közvetíteni. Lassan a tévés kollégái is példát vehetnének róla Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fenerbache elleni első meccset a Kossuth rádióban a 78 éves Novotny Zoltán kommentálta. A magyar sportújságírás doyenje rendszeresen megy Sopronba meccset közvetíteni, talán róla is példát vehetnének a magyar sporttévék szerkesztői. Egy biztos: az Origo ott lesz március 14-én és élőben számol be a nagy ütközetről. Már alig várjuk.

Mindent egy helyen az Eb-ről