Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Sopron Basket női kosárlabdacsapata folytatta fantasztikus szereplését a legrangosabb európai kupasorozatban, az Euroligában. A lengyel Polkowice ellen nagyon meg kellett küzdeni a győzelemért, de a hatodik magyar sikert így is behúzták a soproniak (70-53), akik ismét jelentős tényezők szeretnének lenni a kontinens női kosárlabdasportjában. Ha így folytatják, ez hamar sikerülhet nekik. Nem mellesleg, ez volt a soproni csapat századik alapszakasz-győzelme a női kosárlabda Euroligában.

Nem felesleges felidézni azt a pillanatot, amikor a magyar bajnok Sopron női kosárlabdacsapatának vezetősége menesztette azt az edzői stábot, amely a 2016-17-es szezonban aranyérmet nyert az együttessel az NB I-ben és a Magyar Kupában is.

Akkor mindenki elképedve figyelte, mi történik a városban, pedig mára már világossá váltak az okok.

Sopronban ugyanis azt tűzték ki célul, hogy a csapat kerüljön vissza Európa kosárlabdatérképére.

Roberto Iniguez soproni vezetőedző. Nem akárki ül a padon, 2012-ben Euroligát nyert a Valenciával.
A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

Ehhez pedig az kellett, hogy egy teljesen új edzői csapat vegye át a szakmai munkát. Így került a hűség városába Roberto Iniguez vezetőedző, Carlos Cantero, Angel Lopez és Alberto Pacheco. Valamennyien spanyolok.

Pontosabban Iniguez baszk.

Ő az Euroliga 2011-12-es szezonjában a spanyol Ros Casares Valencia együttesével aranyérmes lett. Utána elment a török Fenerbache csapatához, ahol a soron követlező két Euroliga döntőjét elvesztette, vagy ha úgy jobban tetszik, ezüstérmes lett. Nem akárki a szakmában.

Ami azt illeti, eddig tényleg csodálatos az, amit a Sopron a legerősebb női európai kupasorozatban produkált. A lengyel Polkowice elleni mérkőzés előtt a magyar együttes a csoportot hibátlan mérleggel vezető ororsz Kurszk együttese mögött a második helyen állt, amely gyönyörű eredmény. A Sopron öt győzelem mellett három vereséget szenvedett, amelyből az igazán fájó az USK Praha ellen hazai pályán elveszített meccs volt.

Kemény küzdelemben aratta századik győzelmét a női kosárlabda Euroliga alapszakaszában a Sopron Forrás: Polyák Attila - Origo

A Kurszk ma még más szint - az oroszok úgy nyertek Sopronban, hogy három negyedig tartotta velük a lépést a magyar csapat. A harmadik vereséget a francia Bourges otthonában szenvedték el Fegyvernekyék - ahogy szokták mondani, ott ki lehet kapni.

A török Galatasaray oda-vissza legyőzése viszont igazán bravúrszámba ment.

A Polkowice elleni idegenbeli mérkőzésen 73-70-re nyert a magyar bajnok, így a soproni találkozónak is a mieink voltak az esélyesei. A Sopron jubileumra készült, ugyanis 1999-es bemutatkozása óta 99 meccset nyert az Euroliga alapszakaszában.

A tévéket nem érdekli

Szinte hihetetlen, de egyetlen magyarországi sportcsatorna sem tűzte műsorára a soproni Euroliga-találkozót. Nemcsak a Polkowice elleniről beszélünk, mivel az egész sorozatot negligálták a hazai tévétársaságok. Pedig a Sopron kiválóan szerepel, miközben Európa és a világ legjobb játékosai fordulnak meg ezeken a mérkőzéseken. Az ember csak hüledezik, valószínűleg arról lehet szó, hogy senki nem bízott abban, hogy a magyar bajnok ilyen remekül helytáll az idei sorozatban. Persze, igazán akkor lesz érdekes a történet, ha a menetelés tovább folytatódik.

A Sopron szempontjából nem indult jól a meccs, az 5. percben 5-10-es állásnál a hazaiak edzője máris kikérte az első idejét. A Polkowice az esélytelenek nyugalmával elég jól dobta bele magát a meccsbe, Fagbenle az elején tarthatatlan volt.

Az időkérés csak időlegesen segített.

Bár egy pillanatra - 11-10-nél - a Sopron átvette a vezetést, a lengyel együttes innen is ellépett és az első negyedet négypontos (16-20-as) vezetéssel zárta.

A hatodik győzelmét aratta a Sopron az Euroligában Forrás: Polyák Attila - Origo

Keményebb soproni védőmunkát hozott a második negyed, amelyből másfél perc telt el, amikor a Sopron újra visszavette a vezetést. Angela Salvadores dühöngött egy sort, amikor kihagyta a ziccert, majd a távoli dobása sem ment be.

Szerencsére ott volt a pályán Aleksandra Crvendakics, aki a mérkőzés elején a legjobb játékosnak bizonyult a soproni oldalon.

13 perc alatt 10 pontot termelt, gyakorlatilag ő vitte a hátán a magyar bajnokot.

Hatalmas csatát hozott a Polkowice elleni meccs első félideje Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem ment viszont az amerikai Crystal Langhorne-nak a játék, pedig nem akárki ő. A 31 éves tengerentúli kosaras olyan tudású sportoló, akiből nagyon kevés pattogtatja a labdát Magyarországon.

A WNBA-ben szereplő Seattle Storm kezdőjátékosa, korábban Kassán játszott, most Sopronban varázsol.

Mondjuk a Polkowice elleni meccs első fele nem róla szólt, a 16. percben le is ültette őt edzője.

Az amerikai Crystal Langhorne fantasztikus képességű kosaras Fotó: Polyák Attila - Origo

A távoli soproni dobások bejöttek, a nagyszünet előtt ezzel tartotta magát a zöld-sárga mezben játszó csapat. Amikor három gyors hazai támadás kosárral fejeződött be, mindjárt jobb lett a hangulat, a 17. percben 33-28 volt az állás. Majd újabb két hazai kosár, már 37-28, közte a második,

Dubei Debóra kiszorított helyzetből értékesített kosara tényleg élményszámba ment.

Már-már úgy tűnt, megrogynak a lengyel csapat játékosai, de nem. Most az ő 4-0-juk következett, na meg újabb soproni időkérés - mielőtt túlságosan közel kerültek volna hozzánk. Így jutottunk el a nagyszünetig, amikor 39-33-ra vezetett a Sopron.

Hol vannak a nézők?

A soproni közönség lélektana tényleg megfejthetetlen. Bár a csapat erején felül teljesít az Euroligában, ez sem elég vonzó a szurkolók számára. Akik kijöttek, azok persze ordítottak becsülettel (néha kijutott a jóból a bíróknak is), de több szék maradt üresen, mint amennyin ültek. Megtippelhetetlen, mi kellene ahhoz, hogy telt ház legyen, mert a soproni lányok ennél többet tényleg nem tudnak kipréselni magukból.

Langhorne a második félidőre visszajött - elképesztő keze van - hintett is egy duplát, majd Salvadores triplája is bement. 44-35 volt az állás, csak

Fegyverneky Zsófia hiányzott a táncból, akit egy csúnya szabálytalanság után gyakorlatilag kipofoztak a pályáról.

A bírók persze éppen másfelé néztek, mert amúgy felfoghatatlan, hogy maradhatott megtorlatlan ez a szabálytalanság. A 26. percben először lépte át a tízpontos határt a magyar csapat, ekkor 46-35 volt az állás. A Polkowice kezdte elveszteni a fonalat, Milovanovics ellen sportszerűtlen szabálytalanságot követtek el, ebből pedig jól jött ki a Sopron, hiszen a 28. percben már 50-37-re vezetett.

Langhorne a harmadik negyedben nagyon sokat tett hozzá a soproniak jó játékához Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik negyed utolsó két percében azonban megint csikorgott egy kicsit a soproni gépezet. A Polkowice 52-45-re jött fel, már-már olybá tűnt, hogy szoros lesz az utolsó 10 perc előtt az állás, amikor

Crvendakics az utolsó másodpercben elengedett egy triplát - a nap legszebb kosara volt. 55-45-ös állásnál kezdődhetett az utolsó negyed.

Gajda nem adta fel, a Polkowice dobta a negyedik negyed első kosarát. Majd újabb vendéggól, máris 55-49 volt az állás. A Sopron újra elővette az este legjobb fegyverét, a tripladobásokat, de nem tudott jelentős előnyt kicsikarni. Mielőtt túlságosan izgalmassá vált volna a történet, Turner lopott el egy labdát, majd gólig szaladt vele - öt perccel a vége előtt 62-53 volt az állás.

Kemény ellenfél volt a lengyel Polkowice.
A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

Brusztos utolsó öt perc kerekedett, mert a lengyel csapat egyetlen pillanatra sem akarta feladni.

Turner újabb triplája viszont 67-53-nál 160 másodperccel a befejezés előtt minden fontos kérdésre pontot tett.

A vége 17 pontos hazai siker, 70-53, amely után a csapat és a közönsége pillanatok alatt egymásra talált.

Női kosárlabda Euroliga, A-csoport, 9. forduló: Sopron Basket - CCC Polkowice (lengyel) 70-53 (16-20, 23-13, 16-12, 15-8) A Sopron legjobb dobói: Turner 16, Crvendakics 15, Jovanovics 12. A Polkowice legjobb dobója: Homes 12.

Ezzel a győzelemmel a Sopron Basket továbbra is a második helyen áll a csoportban. A magyar bajnok legközelebb 2018. január 4-én az oroszországi Kurszkban szerepel.