Vágólapra másolva!
Elképesztő hétvégén van túl a magyar férfi vízilabda-válogatott. A Volvo-kupa második napján, szombaton 7-0-s hátrányból feljött 9-4-re Montenegró ellen, vasárnap pedig a horvátokat úgy győzte le 9-7-re, hogy az ellenfél 6-1-re is vezetett, és a második félidőben egyetlen gólt sem szerzett. A lehetséges okokról Kenyeres Andrást, a válogatott mentál trénerét kérdeztük.

Kenyeres András szerint egy rendkívül vegyes összeállítású magyar csapatról van szó, amelynél még összeszokottságról nem beszélhetünk, ami nem meglepő, hiszen eddig összesen néhány napot tölthettek együtt. "Amit a kapitány várt tőlük, azt az első meccsen körülbelül a felétől tudták megvalósítani, vasárnap viszont már a második negyedtől sikerült felvenni a sebességet" - nyilatkozta az Origónak a szakember.

Kenyeres kiemelte, a vasárnapi meccsen bemutatott pálfordulás is jelzi, hogy

a játékosok még tapasztalatlanok, de értik, hogy mi az, amit a kapitány elvár tőlük.

"A fordításban az odaadás, az akarat, sőt néha a túlakarat is benne volt."

Märcz Tamás mérlege a Volvo-kupán: két győzelem, egy vereség Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A csapat teljesítménye fokozatosan javult, és ez az összeszokottság előremenetelének köszönhető.

A védekezés megfelelően fel lett állítva, jól védett a kapus, és mindenki tette a dolgát, mint a katonák a hadseregben. A 6-1-re elveszített első negyed után a magyarok feltámadtak, a horvátok pedig olyannyira nem tudtak a csapattal mit kezdeni, hogy az utolsó két negyedben gólt sem szereztek."

Elárulta, hogy a csapaton belül a hangulat összességében nagyon jó volt, és a szombati vereség után sem lett "leszúrós", negatív. "Érződött a bizalom a felek részéről. Nem véletlen, hogy kik alkották a mostani keretet."

Végül második lett a csapat

A magyar vízilabda-válogatott a Volvo-kupa nyitónapján 20-5-re legyőzte a szlovák együttest, majd másnap azzal a Montenegróval találkozott, amely a riói olimpián elütötte az elődöntőtől Benedek Tibor csapatát. Az ellenfél 7-0-ra is vezetett, végül a magyarok megnyerték a második félidőt, így 9-4 lett a vége. A zárónapon a horvátok az első negyed után 6-1-re elhúztak, de Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese 9-7-re fordítani tudott - úgy, hogy az utolsó két negyedben nem kapott gólt.

Ahhoz, hogy a vb-n jobban teljesíthessen a csapat, több időt kell együtt tölteni. "Nagyon fontos, hogy kialakuljon a végleges keret, ehhez mihamarabb tudni kell, hogy ki az, aki visszatér a csapatba, és ki az, aki most még nem. Amint lehet, meg kell, hogy legyen a válogatott magja" - fogalmazott a mentál tréner, hozzátéve, hogy ez a csapategység szempontjából is rendkívül fontos kérdés..

Kenyeres András, a válogatott mentál trénere Forrás: Kenyeres András / Facebook

A magyar válogatott legutóbb 2013-ban nyert aranyérmet, akkor Barcelonában lett világbajnok, azóta egy döntőt játszott, a 2014-es Eb-döntőben 12-7-re kikapott Szerbiától a Margitszigeten.

"Magasra kell tenni a lécet.

Ha a pólóválogatott beugrik a medencébe, csak a győzelem lehet az elfogadható, nem a döntetlen, nem a negyedik hely. Ez elérhető, ha mindenki a maximumot kihozza magából" - jelentette ki Kenyeres András.