Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A norvég kapus kuncogott a szélsőinken

Torbjörn Bergerud, kézilabda
Most Valuable Player (MVP) of the match, Norway's goalkeeper Torbjorn Bergerud acknowledges applause after Norway won the 25th IHF Men's World Championship 2017 quarter final handball match Norway vs Hungary on January 24, 2017 at the Halle Olympique in Albertville. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Hétfőn még a magyar szurkolók is csak megmosolyogták a norvég kézilabdázók eltökéltségét és önbizalmát a franciaországi kézilabda-világbajnokság negyeddöntője előtt, de Christian Berge szövetségi kapitány csapata átrohant ellenfelén, és megkérdőjelezhetetlen magabiztossággal 31-28-ra megnyerte a mérkőzést.

A norvég sajtó természetesen ünnepel, a játékosok pedig most már csak az aranyéremmel lennének elégedettek.

A TV2.no szakértője, az Európa-bajnok Randi Gustad úgy nyilatkozott, most jöhet el a férfi szakág azon aranykora, amely a nőkre 20 éve beköszöntött már.

Sander Sagosen Forrás: AFP/Philippe Desmazes

„Ez egy igazi nyerő kultúra, és ne feledjük el, hogy a legjobb játékosaink még csak 21-22 évesek. Torbjörn Bergerud az egyik legjobb kapus, Sander Sagosennél sem találni jobb irányítót. Övék a jövő, ezt a nyerő csapatot kell továbbépíteni. Talán éppen most indul egy olyan kaland, ami a női válogatottat a legjobbak közé emelte."

Bergerud kapus főleg a magyar szélsőknek okozott gondot. „Már majdnem kuncogni kezdtem, és mosolyogtam, amikor láttam, egyik oldalról sem tudtak gólt lőni nekem" – nyilatkozta a kapus a TV2-nek.

Bergerud lett a meccs legjobbja Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Szerinte a mostani norvég válogatotton az őrült nagy önbizalom látszódik. „Egész mérkőzésen harcolunk, futunk, kontrázunk. Igen, most már egyértelmű, hogy ott a helyünk a döntőben, és meg is nyerhetjük a vébét. A franciáktól kikaptunk a csoportkörben, de itt lehet a lehetőség a revánsra" – tette hozzá.

„Volt, aki kapusproblémát emlegetett nálunk az Eb előtt. Nos, Bergerud fantasztikusan véd, ő a világ egyik legjobbja. Pszichésen nagyon erős" – méltatta játékosát Berge kapitány.

„Ez egy hatalmas eredmény, Magyarország kiverte az olimpiai bajnokot, mi pedig őket söpörtük le a pályáról. Már az első félidőben eldőlt minden, őrült büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak a részese lehetek" – mondta Sagosen.

„Szinte nincs is arra szó, mit érzek. Az utolsó néhány perc olyan hosszú volt, szerintem tíz másodpercenként az órát néztem. Hatalmas önbizalmunk van, senki sem állíthat meg minket. Erről álmodtunk, és most itt vagyunk" – tette hozzá Bjarte Myrhol, az egykori veszprémi beállós.

Bjarte Myrhol Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Norvégia pénteken Horvátország ellen folytatja a négy között, és lenne miért revánsot vennie. Tavaly áprilisban a horvátok egy 27-21-es győzelemmel kiharcolták az olimpiai részvételt, és elütötték a riválist a riói szereplés lehetőségétől. Egy éve, 2016 január 31-én a lengyelországi Európa-bajnokság bronzmérkőzésén is a horvátok győztek, Krakkóban 31-24-re bizonyultak jobbnak.

"Norvégia most annyira jó, hogy senkitől sem kell félnie. Horvátország egy fokkal erősebb a magyaroknál, de bennünket fűt a bosszúvágy" – erősítette meg a Tv2.no másik szakértője, Bent Svele.

Mindent egy helyen az Eb-ről