Hangáék őrült meccsen bukták az Euroliga-döntőt

hanga ádám laboral kutxa vitoria kosárlabda
Lukas Lekavicius(L)of Zalgiris Kaunas vies with Adam Hanga(R)Laboral Kutxa Vitoria during the Euroleague Top 16 Basketball match Zalgiris Kaunas vs Laboral Kutxa Vitoria in Kaunas on December 30, 2015 / AFP / Petras Malukas
Vágólapra másolva!
A Hanga Ádámmal felálló spanyol Laboral Kutxa Vitoria hosszabbítás után kikapott a török Fenerbahcétól a férfi kosárlabda Euroliga berlini négyes döntőjének pénteki elődöntőjében, így vasárnap a bronzmérkőzésen lép pályára.

Kosárlabda Euroliga, elődöntő:
Fenerbahce (török)-Laboral Kutxa Vitoria (spanyol) 88-77 (23-15, 18-25, 14-17, 17-15, 16-5) - hosszabbítás után
CSZKA Moszkva (orosz)-Lokomotiv Kubany Krasznodar (orosz) 88-81 (23-12, 24-25, 21-22, 20-22)

Magyar részről tíz év után szerepelt kosaras az Euroliga végjátékában: Dávid Kornél a 2005-ös moszkvai Final Fourban ezüst-, egy évvel később, Prágában pedig bronzérmet szerzett ugyancsak a vitoriai együttessel, melyet akkor Tau Ceramicának hívtak.

A berlini Mercedes-Benz Arenában telt ház, azaz mintegy 14 ezer néző látta, amint az első elődöntőben a CSZKA Moszkva 88-81-re legyőzi a szintén orosz Lokomotiv Kubanyt.

Hangának volt már jobb napja Forrás: AFP/Petras Malukas

A második meccsen hamar elcsendesült a több mint kétezer spanyol szurkoló, ugyanis a Fenerbahce 13-0-lal kezdett, a baszkok első kosarát a 27 éves magyar légiós zsákolta be. Öt perccel később azonban már 15-13-at mutatott az eredményjelző. A 3-5 pontos török előny végig kitartott az első félidőben, ám a nagyszünetben csak 41-40 volt az állás. Húsz perc elteltével 2 pont és 1 lepattanó állt Hanga neve mellett, aki alig három percet pihent.

Öt ponttal vezettek a vége előtt

Térfélcsere után a meccs során először vezetett a Vitoria a 199 centis magyar kosarával, aki két perccel később triplából is betalált. A harmadik negyed is a spanyoloké lett, akiknél főleg az Európa-bajnok görög Joannisz Buruszisz és az amerikai Darius Adams villogott. Két perccel a vége előtt még 70-65 volt a baszkok javára, a hallatlanul izgalmas hajrában viszont feljavult az ellenfél, 72-72 után jöhetett az ötperces hosszabbítás. A ráadásban Hanga duplájára 9 ponttal válaszoltak az isztambuliak, így végül ők jutottak be a vasárnapi döntőbe.

Hanga 42 perc alatt - az egész mezőnyben a legtöbbet játszva - 10 ponttal és 5 lepattanóval zárt, de volt már jobb napja ennél a magyar játékosnak.

a vasárnapi program, bronzmérkőzés:
Laboral Kutxa Vitoria-Lokomotiv Kubany Krasznodar 17.00
döntő:
Fenerbahce-CSZKA Moszkva 20.00