Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nehéz út vezet vissza a Győrnek a trónra

HORIZONTAL
Buducnost Podgorica's Katarina Bulatovic (R) pushes Gyor's Brazilian player Eduarda Amorim (L) during their EHF Champions League final first leg handball match at Veszprem Arena in Gyor on May 5, 2012. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO kézicsapata megnyerte a Bajnokok Ligája selejtezőjét, és a Ferencvároshoz hasonlóan főtáblás, de a tavalyi évet tönkretevő sérüléshullám idén is beleszólhat a tervekbe. A visszatérő klasszis, Eduarda Amorim egyelőre 70 százalékosnak tartja magát, de úgy véli, csapatával hasonlóan hamarosan visszatér oda, ahol két évvel ezelőtt tartott.

Nagyon sok minden történt azóta, hogy a Győr az első alkalommal kiírt budapesti Bajnokok Ligája Fina lFourban úgy ült fel a női kézilabdázás trónjára, hogy nem akadt senki, aki megkérdőjelezte volna az egyeduralmát. A világ legjobb csapata azonban a 2014/15-ös szezon elején olyan pechszériába futott bele, amit a mai napig nyög.

– mondta az Origónak a tavaly kieső játékosok talán legfontosabbja, Eduarda Amorim, aki a hétvégi Bajnokok Ligája-selejtezőben tért vissza 2014 novemberi térdszalag-szakadása után.

Olyan csapatunk lesz, mint két évvel ezelőtt

A győriek a kudarcba fulladt idény után gyakorlatilag lecserélték a fél csapatukat, nagy nevek is érkeztek, de a játék egyelőre döcög, és a szurkolók nem biztosak benne, hogy ez a csapat képes lesz visszaállítani a Győr alaposan megtépázott hírnevét.

Eduarda Amorim a 2014-es BL-döntőben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek


"Az élsportban nehéz türelmet kérni, most mégis ezt kell tennünk. Remek keretünk van, nagyszerű játékosok érkeztek, és velük sokoldalú csapattá vált a Győr.

De persze időre van szükségünk, hogy összeálljunk, és újra olyan ütőképes csapatok alkossunk, mint két évvel ezelőtt” – mondta Amorim, aki szerint lehetetlen megmondani, ki volt a nyár legnagyobb igazolása.

"Én a saját szerepemet nézve Tomori Zsuzsi érkezésének örülök talán a legjobban, úgy gondolom, a mi párosunk a védelem közepén megalapozza a falunk keménységét. Ambros Martin számára a legfontosabb mindig a stabil védekezés, és mi úgy tudunk erős, magas falat kiállítani, hogy ha a helyzet úgy hozza, nem is kerül cserélnünk támadás és védekezés között."

Mi ez a rengeteg sérülés?

A győrieket tavaly sújtó sérüléshullám úgy néz ki, idén sem lankad. Egy éve Orbán Adrienn, Jana Knedlikova, Amorim, majd az állapotos Katrine Lunde helyére szerződtetett Jelena Grubisic szenvedett súlyos sérülést, aztán idén Tóth Gabriellának szakadt el a térdszalagja, Amorim pedig a térdsérüléséből lábadozva szenvedett izomsérülést. Ez öt évre is sok balszerencse, nemhogy egyre.

Amorim idén is találkozhat Stine Jörgensennel és a Midtjyllanddal Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Sportolók vagyunk, minden pillanatban ott van a súlyos sérülés lehetősége. Annyit biztosan mondhatok, hogy ez nem több, mint pechsorozat.

– magyarázta Amorim.

Tóth sérülése a válogatottnak talán még nagyobb csapás, mint a Győrnek, hiszen az ETO-nál a nyáron igazolt Nycke Groot gyorsan felvette a ritmust, Kovacsics Anikó továbbra is kulcsszereplő, és lassan visszatér Görbicz Anita is. A válogatottban Tóth a hazai rendezésű Eb egyik legjobbja volt, és a decemberi világbajnokságon kellene kiharcolnunk az olimpiai szereplést.

Kemény a csúcsra visszavezető út

A mondás szerint a csúcsra jutni könnyebb, mint ott maradni. A Győrnek most vissza kellene jutnia a nemrég még birtokolt trónra, és egyelőre nem tudni, elég jók-e ehhez a BL-győztes Raphaelle Tervel, Katrine Lunde és Katarina Bulatovic helyére szerződtetett játékosok.

A Valcea helyett két másik román csapat van a főtáblán Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Számomra ez nem kérdés. Erős csapatunk van, semmi kétségem afelől, hogy hamarosan összeállunk, és ugyanolyan erősek leszünk, mint két évvel ezelőtt. Pozitívak vagyunk és eltökéltek, ugyanaz a győzni akarás munkál a csapatban, mint mindig is, és elég erősek vagyunk ahhoz, hogy visszatérjünk a csúcsra" – jelentette ki Eduarda Amorim.

Nagy riválisok a C-csoportban

A selejtezőt megnyerő Győr nehéz csoportba került. Ott van a tavalyi KEK-győztes dán Midtjylland, amely akkor az elődöntőben a Fradit ejtette ki. Aztán a BL-döntős Vardar Szkopje, mely a legutóbbi BL-negyeddöntőben elütötte a Győrt a Final Fourban való szereplés lehetőségétől, valamint az osztrák Hypo. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahova viszik magukkal a csoportkörben a továbbjutókkal szembeni eredményeiket.

Mindent egy helyen az Eb-ről