Miért van ennyi spanyol edző a kézi-BL-ben?

Talant Dujsebajev, kézilabda
Miskolc, 2014. október 27. Talant Dujsebajev kirgiz származású edző, a magyar kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya (k) a csapat edzésén a miskolci Generali Arénában 2014. október 23-án. Mögötte Szöllősi Szabolcs (b), Bánhidi Bence (j2) és Schuch Timuzsin (j). MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közül hétnek - köztük a Veszprém és a Szeged együttesének is - spanyol edzője van, de az ibériai szakemberek már Európán kívül is értek el sikereket.

A Naturhouse La Rioja és a Barcelona esetében nem meglepő a spanyol edző, de spanyol szakember irányítja a Veszprémet (Carlos Ortega), a Szegedet (Juan Carlos Pastor), a Kielcét (Talant Dujshebaev), a Plockot (Manuel Cadenas) és a Vardart (Raúl Conzales) is.

"Akik elhagyják Spanyolországot, azok a legjobb tudásukat és az ambícióikat is magukkal viszik. Szellemiségüket, taktikai és stratégiai tudásukat egy másik országban igyekeznek kamatoztatni, és ezzel akaratlanul a saját hazájuk sportját hozzák nehéz helyzetbe" - mondta Dujshebaev, aki a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozik.

Talant Dujsebajev tavaly lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Vajda János

A gazdasági válság hatása

"A helyi edzők elvándorlása akkor erősödött fel, amikor a spanyolországi gazdasági válság a sport berkeibe is begyűrűzött. Ha ez nem következett volna be, a legjobb edzők valószínűleg nem egy másik országban keresnék a kenyerüket. Évről évre magasabb azoknak a férfi és női topcsapatoknak és válogatottaknak a száma, ahol a fejlődés irányát spanyol szakember jelöli ki, és ez a megállapítás már nem csak Európára vonatkozik" - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak Nagy László, a Veszprém válogatott jobbátlövője.

A világbajnok Valero Rivera például Katar csapatával szerzett ezüstérmet a januári vébén.

Carlos Ortega Forrás: MTI/EPA/DPA/Carsten Rehder

A 34 éves Nagy három éve igazolt haza, de vele együtt jött a jelenlegi edző, Carlos Ortega is.

"Ortega a taktika kidolgozásánál a legapróbb részletekre is nagy súlyt helyez, hihetetlenül precíz, lépéseit magas fokú tudatosság vezéreli. Az elemzések elmaradhatatlan eszköze a videózás, az ellenfelek játékának aprólékos tanulmányozása, amelyhez korábbi meccseinket visszanézve a saját produkciónk kivesézése kapcsolódik. Mindez együtt raktározódik bennünk."

A labdacsapdától a sakk-matt helyzetig

Nagy szerint a spanyol iskolát úgy lehet megkülönböztetni, ha azt összehasonlítják a német Bundesligára jellemző játékkal. "A spanyol játékosok közül sokan nem olyan robosztus termetűek, mint a német bajnokságban meghatározó szerepet játszó kézilabdázók többsége. Ezzel is magyarázható, hogy a beállós kivételével szinte minden játékos, amikor csak teheti, igyekszik elkerülni a test-test elleni csatát, ehelyett inkább támadófaultot igyekeznek kierőszakolni, vagy labdacsapdát állítani, hogy aztán gyors ellentámadással tudják az ellenfelet sakk-matt helyzetbe állítani."

A csapatkapitány egyetért Ortegával abban, hogy a mai kézilabdázásban egyre inkább az erő és az állóképesség dominál, aki viszont azt is állítja, hogy azok a csapatok tudnak kiemelkedni a jók közül és így a legjobbak közé kerülni, amelyek a képességfejlesztés mellett a különféle taktikák elsajátítására is nagy súlyt helyeznek.