Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO sorra veszíti el a kulcsjátékosait, lassan valóban egy BL-esélyes csapatot lehet kiállítani a csapat harcképtelen játékosaiból. Kelecsényi Ernő elnök szerint a helyzet valóban komoly, de felesleges drámázni rajta, inkább a megoldást kell keresni.

"Nem szeretném túldramatizálni a helyzetet. Tisztában vagyunk vele, hogy igen nehéz szituációba kerültünk, hiszen a világ legjobb játékosai közül estek ki többen is a Győrből, de ezen már kár lamentálni, sokkal fontosabb, hogy a megoldást keressük" - mondta az Origónak Kelecsényi Ernő elnök.

A győriek a nyáron már számítottak rá, hogy Görbicz Anitával nem számolhatnak az egész idényben, ezért igazolták le a spanyol irányítót, Macarena Aguliart, de a szintén gyermeket váró Katrine Lunde helyére már pánikszerű sebességgel kellett kapust hozni. Orbán Adrienn és a nyáron igazolt német klasszis, Susan Müller sérülése fájó, de még az elviselhető kategóriába sorolható, Eduarda Amorim kiesése azonban alapjaiban rendítheti meg a BL-címvédőt.

Minek játszott egyáltalán?

"Duda [Amorim] támadásban és védekezésben is kulcsszereplője Ambros Martin játékának, kár lenne tagadni, hogy óriási veszteség a brazil klasszis kiesése. Azt viszont nem értem, hogy az a brazil válogatott, amely világbajnokként már eleve résztvevője az összes leendő komoly tornának, és a közeljövőben nem lesz fontos tétmeccse, miért játszatja egy 20 gólos győzelmet ígérő barátságos meccsen a legjobb játékosát, akiről pontosan lehet tudni, hogy nem teljesen egészséges.”

A 2013-14-es Bajnokok Ligája All Star-csapata Eduarda Amorimmal (felső sor, J2) Forrás: Gyorietokc.hu

Kelecsényi elmondta, a játékos vitte magával a válogatott összetartásra a klub orvosai által kiadott igazolást a kisebb-nagyobb sérüléseiről, így a brazilok is tisztában lehettek vele, hogy felelőtlenség egy lényegtelen felkészülési meccsen pályára küldeni. "Bár a játékos nem rásérült a korábbi sérülésére, hanem szerencsétlenül fogott talajt, mindez nem történik meg, ha a javaslatunknak megfelelően pihentetik.”

A győriek elnökétől tudtuk meg, hogy az eredeti diagnózissal ellentétben a brazil balátlövőnek nemcsak az elülső, hanem az oldalsó keresztszalagjai is elszakadtak, ami szinte feleslegessé tette a kérdésünket: van-e bármennyi esély arra, hogy Amorim visszatérjen a budapesti Final Fourra. "A világon semmi. Letettünk róla, hogy ebben az idényben pályára léphet, nem fogunk ábrándokat kergetni" - mondta Kelecsényi.

Még nem biztos, hogy igazolni fog a klub

A Győrnek komoly gondot okoz, hogy szezon közben pótolja a klasszist, hiszen kevés olyan játékos van, aki mozdítható és megüti a győriek szintjét. Néhány héttel ezelőtt még kínálkozott volna egy jó lehetőség: a 2009-ben a világ legjobbjának választott Allison Pineau meglepetésre a Vardartól a Krim Ljubljanába igazolt, és még a BL-ben is játszhatna. Kelecsényi szerint azonban a francia játékosnak most már újra élő szerződése van.

Amorim védekezésben is kulcsember Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Azon vagyunk, hogy megoldjuk a problémát. Egyelőre korai lenne igazolásokról beszélni, a szakmai stábbal kiértékeljük a kialakult helyzetet, aztán megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Azért is mondtam, hogy ne dramatizáljuk túl a helyzetet, mert a Győr még most is erős, egységes csapat, a világ egyik legjobb edzője irányítja, aki eddig is megoldotta a felmerülő problémákat. Bízom benne, hogy felül tudunk kerekedni a gondjainkon" - mondta Kelecsényi.

A Győr a január 30-án induló BL-középdöntőt a maximális (8) ponttal kezdi. Az első körben rögtön rangadót játszik a Larvikkal. A norvégokon kívül a francia Metzcel és a román Nagybányával (Baia Mare) találkozik, és ha a hazai meccseit megnyeri, már nem végezhet a második helynél lejjebb, azaz jó pozícióból várhatja a Final Fourért zajló negyeddöntőt.

A három legnagyobb hiányzó Forrás: MTI