Vágólapra másolva!
Édesanyja jó helyen dolgozott, ezért választotta a jégkorongsportot Palkovics Krisztián. Az aktív játékosok között válogatottsági csúcstartó fehérvári csatár 37 évesen döntött a visszavonulás mellett, ősztől már Kevin Primeau vezetőedző munkáját fogja segíteni. Pályafutása legnagyobb sikereként játszhatott A csoportos világbajnokságon, divízió I-es vébé gólkirálya is volt, bár csábították sok helyről, mindig hű maradt klubjához.

Palkovics Krisztián 1975. július 10-én született Székesfehérváron, nyolcévesen lett a fehérvári jégkorongcsapat igazolt játékosa, és pályafutása során végig hű maradt klubjához. Pedig ha az anyukája nem az Alba Volán Sportirodánál dolgozik, és ennek köszönhetően nem ismerkedik meg Ocskay Gáborral, valószínűleg a magyar jégkorong ma szegényebb lenne a 221-szeres válogatott, és ezzel az aktívak között mostanáig csúcstartó játékossal - árulta el négy éve az [origo]-nak.

Az 1983-84-es idényben már szerepelt az előkészítő- és úttörőbajnokságokban, 1987-ben a serdülő, 1991-ben az ifjúsági bajnokságban is bemutatkozott, az ob I-ben pedig 1993-94-ben debütált. Pályafutása teljesen összeforrt ifjabb Ocskay Gáboréval, akivel végig egy sorban játszott Ocskay 2009 márciusában bekövetkezett tragikus haláláig.

Tizenkilenc vb-szereplés, egy feljutás

1993-ben az év junior játékosa lett, 1994-ben az élvonalbeli bajnokság legjobb fiatal játékosának választották. 1992-ben még a C csoportos junior Európa bajnokságon vitézkedett, a következő szezonban azonban már a B csoportos Eb mellett ott lehetett az U20-asok C csoportos világbajnokságán, sőt, a felnőttek szintén C csoportos ljubljanai vébéjén öt meccsen három gólt lőtt és négy asszisztot jegyzett.

Pályafutása során összesen 19 világbajnokságon vett részt, részese volt a 2008-as szapporói diadalnak, ahol gólkirály lett - öt meccsen hat gól, két gólpassz volt a mérlege - a kanadai táblázaton csak Ladányi Balázs előzte meg.

Karrierje csúcsaként játszhatott a 2009-es svájci A csoportos világbajnokságon, ahol hat mérkőzésen egyszer talált be. A divízió I-es vébéken négyszer nyert ezüstöt (2002, 2007, 2010, 2011), kétszer bronzot (2003, 2005). A tavalyi, budapesti vébén búcsúzott a válogatott meztől.

"Most az van bennem, hogy az utolsó vébém volt ez. Jöjjenek a fiatalok, voltam már tizenkilenc vb-n, harmincöt éves vagyok. Van sok fiatal, nekünk lassan át kell adni a stafétabotot. Ez az élet rendje, hogy a fiatalok jönnek. Generációváltás kell" - nyilatkozta akkor.

"Nagyon szeretek Fehérváron élni"

Összesen tizenkilenc szezonban lépett jégre a magyar bajnokságban, tizenkét aranyat nyert (1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012), négyszer választották az év játékosának (1998, 2001, 2005, 2008) és a legtechnikásabb jégkorongozónak (1998, 2001, 2003, 2007), háromszor a legjobb csatárnak (1996, 1999, 2008).

2007 és 2012 között szerepelt az osztrák ligában is (EBEL), a fehérváriakkal kétszer jutott el a negyeddöntőig. "Eddig az ob I mellett jó esetben az Interligában bohóckodtunk, pedig tíz éve itt lenne a helyünk" - mondta az EBEL jelentette új kihívásról.

2008-ban két másodperccel a vége előtt ütött győztes gólt az EBEL-ben:


Többször hívták külföldre, csábította a Red Bull Salzburg, a Vienna Capitals és a Csíkszereda is. "Ahhoz, hogy elhagyjam a csapatot, egy nagyon hízelgő ajánlat kell az ittenihez képest. Amúgy pedig nagyon szeretek Fehérváron élni és jégkorongozni" - indokolta, hogy miért maradt végül mindig a Volánnál.

Utolsó szezonjában az osztrák bajnokságban 56 mérkőzésen 16-szor volt eredményes és 36 gólpasszt adott, a bajnokságban 7 mérkőzésen 3 gólt ütött és 8 asszisztot jegyzett.

"Nem tudom, meddig folytatom még a játékot, addig biztosan, amíg nem érzem azt, hogy nem tudok kellően segíteni. Egyelőre még jönnek a gólok és a pontok, szeretném, ha ez még sokáig így lenne" - nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlapnak 2010 februárjában.

"Hogy mi lesz, ha befejezem a játékot? Az elmúlt három évtizedet a jégpályán töltöttem, el tudom képzelni, hogy a következő hármat is ott fogom. Az edzőség egyelőre nem vonz, azt hiszem, ahhoz a pályához különleges egyéniség, fellépés, habitus kell. Ezt még nem érzem magamban. Esetleg amolyan kapcsolattartóként dolgozhatnék a játékosok és a vezetőség között, valamint érdekelne a menedzseri pálya is" - tette hozzá.

Rabja a hajóknak és a víznek

Vágya valósággá vált: a következő szezonban Kevin Primeau vezetőedző munkáját fogja segíteni, és egyre nagyobb szerepet vállal az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiánál is. "Egy olyan lehetőséget kaptam, hogy dönthettem, merre megyek tovább. A családommal úgy határoztunk, hogy a sportolói életem helyett inkább a civil élet felé megyek" - mondta.

Id. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató már nagyon várja, hogy a menedzsmentben is együtt dolgozhasson egykori játékosával. "Krisztián meghatározó szerepet játszott mindazon sikerekben, amelyeket a klubunk és a válogatott az elmúlt évtizedekben elért. Örökre a Fehérvár családjának tagja marad."

2009-ben az MTV készített vele egy hosszabb interjút:

Palkovics egyik nagy hobbija a vitorlázás. Több balatoni versenyen nyert már csapatával, de büszke az Adriatic Race vitorlásversenyen, a legendás Wild Joe fedélzetén elért sikerre is. Állandó résztvevője a Kékszalagnak, amelyen egyszer harmadik helyen végzett.

"Az első pillanattól rabja vagyok a hajóknak és a víznek. Azt hiszem, pont egy évtizede, hogy egy barátom meghívott a vitorlására, Balatonra. Megragadott a hangulat, majd hamarosan megvásároltam az első hajómat, és lassan beletanultam a vitorlázás rejtelmeibe" - mondta.

Feleségével, Adriennel 2005-ben ismerkedett meg, 2009 nyarán született meg kisfia, Krisztián.

"Ha kedve lesz a hokihoz, akkor segíteni fogom a pályafutását. Miért is ne támogatnám? Az én családom is büszke volt rám, én is különösen az lennék a fiamra" - jegyezte meg.

A klub a 2012/13-as EBEL-szezon első hazai mérkőzésén ünnepélyes keretek között visszavonultatja 24-es számú mezét.