Vágólapra másolva!
Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb magyar kosáredző, Rátgéber László 15 év után úgy döntött, elhagyja a Pécs nőikosárlabda-csapatát, és a Szpartak Moszkva trénere lesz. A magyar női válogatott szövetségi kapitányaként is (kiválóan) dolgozó szakember - óriási bravúrral kijuttatta a nemzeti együttest a jövő évi, lettországi Európa-bajnokságra - az [origo]-nak írt nyolcadik blogbejegyzésében a csapat kassai vendégszerepléséről ír.

Bármennyire is próbáltam elbagatellizálni szerdai, kassai kiruccanásunkat, azért a játékosok átérezték a meccs jelentőségét.

Végtére is a szlovák csapat az Euroliga D-csoportjának veretlen éllovasa volt, mi pedig már egyszer "megfáztunk" Vilniusban. Így hát itt volt az ideje, hogy helyre állítsuk megtépázott renoménkat. Szerintem sikerült, amit nem is annyira a biztos győzelem (75-89) mutat, hanem az a féktelen küzdőszellem, amellyel az olimpiai bajnokok meg akarták mutatni, ki az úr a házban. Vagyis hát a kosárlabdázás világában.

Persze senki se higgye, hogy sétagalopp volt. A harmadik negyed közepén még 61-55-re a Maxima Broker vezetett, s akkor Lauren Jackson vezérletével beindultunk. 61-61-nél értük utol a szlovákokat, majd az ausztrál értékesített egy ziccert, közben faultolták, s a büntetőt is beküldte (61-64).

Ezzel el is dőlt a meccs, az utolsó negyedórát 34-14-re nyertük meg, azaz nem lehetett panasz a védekezésünkre sem.

Diana Taurasi, ez a kissé flúgos zseni káprázatosan kosarazott. Ne is én beszéljek, hanem a statisztikai adatok: 25 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, egy labdalopás, 9/10 büntetőből, 38 perc a pályán.

Ennyit a meccsről, amelynek megnyerésével átvettük a vezetést a csoportban - ami persze el is várható ettől a csapattól. Ennél azonban fontosabb, hogy tele volt magyarokkal a nézőtér: Edit húgom, Németh Józsi fotográfus és borász, Hefner Zoli, a "Mérnök úr" - a pécsi honlap szerkesztője -, meg még sokan mások, akiket hónapok óta nem láttam. Megható volt a találkozás, aminél már csak attól a harminc palack villányi bortól hatódtam meg, amit Németh Józsiéktól kaptam. Most joggal kérdezheti az újságíró, hogy az ördögbe vihettem fel a repülőgépre ezt a harminc üveg bort?!

Semmi gond, a Szpartak Moszkva chartergéppel utazik, még ezekben a válságos hónapokban is. A chartergépen pedig nem kell fizetni túlsúlyt, s oda folyadékot is felvihet az ember...

Forrás: [origo]

Kassai randevú

Két órával a meccs lefújása után már Moszkvában is voltunk, ha meg kellene mondanom, mi a legnagyobb haszna annak, hogy gazdag egy klub, akkor ezt említeném. Mármint, hogy nem kell egy teljes napot elpocsékolni az utazgatással.
Mert bizony szoros a menetrend, ennél szorosabb már nem is lehetne. Példának okáért, most öt meccset játszunk idegenben. Zsinórban.

Voltunk ugye Kassán, vasárnap a Dinamo Moszkvához utazunk, az elődöm, Natalia Hejková asszony csapatához. (Igaz, hogy csak a város másik végébe kell átruccannunk.) Aztán megyünk Montpellier-be, utána Schióba - mindkettő Euroliga -, végül az Urálba, Jekatyerinburgba, bajnoki csúcsrangadóra.

Getty Images

Penny Taylor, a 2006-os világbajnokság legjobb játékosa

A világ leggazdagabb, de - remélem - nem a legerősebb csapatához. Szeretném azt hinni, hogy azok mi vagyunk.

De azért csemegézzünk egy kicsit ennek a 22 millió dolláros költségvetéssel dolgozó klubnak a játékosállományából:
Cappie Pondexter (Phoenix Mercury) - amerikai, Peking olimpiai bajnoka.
Asjha Jones (Connecticut Sun) - amerikai, a világ egyik legjobb magasbedobója
Penny Taylor (Phoenix Mercury) - ausztrál, világbajnok, a 2006-os vb MVP-je
Agnieszka Bibrzycka - lengyel, Európa egyik legjobb bedobója, korábban a Szpartak játékosa
Jelena Baranova - orosz, már 36 éves, de legenda
Szvetlana Abroszimova - ő is orosz, ő is legenda - főleg a Connecticut Egyetemen -, de csak 28 éves, és csodaszép
Sandrine Gruda - a legjobb francia center, s még csak 21 éves!
Jelena Leuchanka - fehérorosz, center, a tavalyi Eb felfedezettje
Okszana Rahmatulina - az Európa-bajnok orosz válogatott irányítója
Natalja Vodopjanova - az Európa-bajnok orosz válogatott bedobója
Deanna Nolan (Detroit Shock) - amerikai, 2006-ban WNBA-bajnok

Ez bizony tizenegy világsztár, Marija Sztyepanova nélkül, akit a héten szerződtettek le. Nekünk - ehhez képest - van nyolc jó játékosunk, a többiek csak a bajnoki sereghajtók ellen bevethetők. Azaz: a bőségnek is vannak korlátai.
Viszont pénteken, azaz ma érkezik az édesanyám, a gyerekek - Lacika és Tomcsi - már alig várják.

Remélem, jó időnk lesz. Mert Moszkva eddig a szebbik arcát mutatta...