Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Függetlenné válása óta a legnagyobb sportrendezvény házigazdája lesz januárban Horvátország, amelynek hét városában kerül sor a férfi kézilabda-világbajnokság turisztikai szempontból is fontos eseményeire - tájékoztott a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete.

A sorrendben 21. vb-n, január 16. és február 1. között összesen 109 mérkőzést rendeznek Zágrábban, Zárában (Zadar), Splitben, Porecben, Pulában, valamint a magyar határhoz közeli Eszéken és Varasdon. A 24 ország közül a magyarok az A csoportban a francia, a szlovák, a román, az argentin és az ausztrál válogatottal találkoznak. A mérkőzések helyszíne a magyar határtól alig 30 kilométerre délre fekvő Eszék (Osijek) lesz.

A B csoport meccseit a dalmáciai Splitben rendezik, itt lép pályára a házigazda Horvátország, valamint Svédország, Spanyolország, Koreai Köztársaság, Kuvait és Kuba. A C csoport küzdelmeit a Magyarország dél-nyugati határától csupán 40 kilométerre található Varasdon tartják, Németország, Lengyelország, Macedónia, Oroszország, Tunézia és Algéria válogatottjai között. A D csoportban Dánia, Norvégia, Egyiptom, Brazília, Szerbia és Szaúd-Arábia együttese lép színre, ezeknek a mérkőzéseknek az Isztriai-félszigeten Porec ad otthont.

Az A és B csoport három-három legjobb csapata Zágrábban, míg a C és D csoport első három válogatottja Zárában mérkőzik egymással a középdöntőben. A világbajnokság végső összecsapásának helyszíne a 15 ezer néző befogadására alkalmas zágrábi Arena lesz.

Azok a csapatok, amelyek nem jutnak tovább a második fordulóba, Porecben és Pulában játszanak a 13-24. helyért az Elnök-kupa keretében.

A házigazda ország a mostani eseményre jelentős beruházásokkal készült. A Zágrábban felépített Arena nemcsak a kézilabda-vb meccseinek ad otthont, de teremlabdarúgó, röplabda, asztalitenisz, tollaslabda-, birkózó-, torna-, ökölvívó-, tenisz- és kosárlabda-eseményeknek is helyet adhat, sőt mozgatható lelátói alkalmassá teszik atlétikapálya kialakítására is.

Splitben 12 ezer férőhelyes csarnokot építettek, a Spaladium Arena szintén többfunkciós, később akár vásárok, kiállítások, koncertek, fesztiválok és más kulturális események helyszíne is lehet.

Eszéken a több funkcióra ugyancsak alkalmas városi sportcsarnok, Porecben a Zatika csarnok, Varasdon egy erdőben épült, sportmúzeumnak is helyet adó létesítmény lesz a helyszíne a világversenynek. Zárában Kresimir Cosic kosarasról elnevezett sportközpont, Pulában pedig az ökölvívó Mate Parlov nevét viselő Sportok Háza lesz a horvátországi kézilabda-vb összecsapásainak helyszíne.

Mindent egy helyen az Eb-ről