Vágólapra másolva!
Két hónappal a sikeres, magyar szempontból bronzéremmel zárult nőikézilabda-Eb-t követően a Parlament Vadásztermében adott fogadást a válogatott tiszteletére Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az Európa-bajnokság fővédnöke.

"Azt mondhatjuk, az elmúlt esztendő egyik legsikeresebb eseménye volt a decemberi női kézilabda Európa-bajnokság, nem csak hazánkban, de Európában is" - köszöntötte az egybegyűlteket Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön, miután két hónappal a kontinensviadalt követően fogadást adott a magyar együttes és támogatóik tiszteletére.

Az elnök asszony köszönetet mondott mindenkinek a sikeres eseményért, s jelezte, nem véletlen, hogy erre a fogadásra még két alelnöke is elkísérte. "Szeretnék még szót ejteni valakiről, aki akkor még köztünk volt, s velünk együtt osztozott a sikerben. Szavakkal nem lehet kifejezni, mit jelent, hogy Kulcsár Anita már nem lehet közöttünk" - mondta Szili Katalin, akinek kérésre egyperces főhajtással emlékeztek meg a jelenlévők a január 19-én autóbalesetben elhunyt kiváló beállósról.

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára és az Eb-szervezőbizottság elnöke azt mondta, a szervezés és a verseny során sokat tanultak, s ezeket a tapasztalatokat fel lehet majd használni a későbbiekben, amikor Magyarország egy hasonlóan rangos tornának ad majd otthont.

"Tizenhat nemzeti válogatott összesen 48 mérkőzést játszott az Európa-bajnokság során, a helyszíneken 125 ezer néző izgulta végig a találkozókat, ez új Európa-csúcs. A világ 41 országában egyenes adásban közvetítettek mérkőzéseket, de különféle csatornákon összesen mintegy száz országban volt látható a magyarországi esemény. Becslések szerint összesen mintegy 800 millióan látták a világon az Eb-t, s ami szintén elképesztő adat: csak Norvégiában az utolsó két nap eseményei 87 százalékos nézettséget produkáltak, azaz tíz nézőből kilenc a kézilabdára kapcsolt" - mondta Sinka.

A főtitkár hozzátette, a jegybevételekből összesen 179 millió forint folyt be. Az ünnepség végén Kiss István, az MKSZ elnöke egy Eb-bronzérmet adott át Szili Katalinnak.

Pincési László