Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Félharmadnyi hokisuli elegendőnek bizonyult Kazahsztán javára, hogy megnyerje a magyar válogatott elleni, sorsdöntő mérkőzését a divízió I-es jégkorong-világbajnokság 3. játéknapján. Az ázsiai ország csapata érvényesítve a papírformát 4-1-re győzött, s tovább menetel az A csoport felé.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, 3. forduló:
Magyarország - Kazahsztán 1-4 (1-3, 0-0, 0-1)
Budapest Sportaréna, 8000 néző
vezette: Hanson, Gienke, Lindroos
gól: Sille (16.) ill. Krizajev (3.), Szemjonov (8.), Szemjonov (14.), a. Koreskov (57.)

Képgaléria a hokivébéről/sport/csapat/20030416friss.html

A románok elleni döntetlen után ismét nyolcezer fanatikus hokiszurkoló gondolta úgy, hogy a nagypéntek estéjét a Budapest Sportarénában tölti. Abban az új, impozáns szentélyben, ahol a divízió I-es jégkorong-világbajnokság budapesti csoportjának harmadik fordulóját rendezték, s ahol sorsdöntő mérkőzés várt Jan Jasko kapitány tanítványaira. Az ellenfél ugyanis az a Kazahsztán volt, amely kedden 8-2-re intézte el a románokat, szerdán pedig iskolajátékkal oktatta a litvánokat. A magyar válogatott csak győzelemmel őrizhette volna meg esélyét a továbbjutásra, fogadkoztak is a fiúk, hogy mindent elkövetnek a siker érdekében.

Állás 3 forduló után

1. Kazahsztán 6 pont (25-5)
2. Lengyelország 6 (20-5)
3. Magyarország 3 (9-10)
4. Hollandia 1 (7-12)
5. Románia 1 (6-18)
6. Litvánia 1 (6-23)



Ha hiszi valaki, ha nem, az első magyar lövésre tizenegy és fél percet kellett várni, ekkor Tokaji unta meg a szenvedést, s tesztelte Kolesnyik kapust. Újabb fél perc elteltével Szemjonov megint eredményes volt (0-3). KO.

Tizenkét perc alatt a kazah csapat jószerével bohócot csinált ellenfeléből, pedig játéka egyszerű volt: gyors korcsolyamunka, pontos passzok, kevés hiba. A magyar kapuban Szuper Levente a három kapott gól ellenére parádésan védett, jószerével csak rajta múlott, hogy nem alakult ki kiütéses eredmény a harmad végére. Sőt, négy és fél perccel a vége előtt Sille középre kotort korongját Bisztrjancev korcsolyája a kapuba segítette (1-3). A maradék percekben még Peterdi kihagyott egy nagy helyzetet, de a húsz perc statisztikája így is beszédes volt: a kapura lövések aránya ugyanis 24:7 volt Kazahsztán javára.

A második harmad pozitívumaként azt kell kiemelni, hogy válogatottunk nem kapott gólt, sajnos nem is ütött. Pedig lehetőség adódott rá, ám Ocskayék még kettős előnyből sem tudtak gólt préselni a kapuba. Ráadásul saját magát hozta nehéz helyzetbe a csapat azzal, hogy a támadóharmadban buta szabálytalanságokkal kétperces büntetéseket "szerzett". Amikor egybe volt a gárda, akkor persze adódtak lehetőségek, a 23. percben Ocskay, a 29. percben Gröschl lövését védte a kapus, majd a harmad utolsó 20 másodpercében előbb Ladányi, majd Gröschl hagyta ki a kihagyhatatlant.

A 2002-es vb-n történt/sport/csapat/20030401amia.htmlMagyar hokisikerek/sport/csapat/20030401magyar.htmlKis jégkorong-história/sport/csapat/20030401kisjegkoronghistoria.htmlA vb menetrendje/sport/csapat/20030331adivizio.htmlJéghokis linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/teli_sportok/jeghoki/

A harmadik etapot nagy elánnal kezdte az együttes, amelyet a szünetben átszervezett a Jasko, Kapusta edzőpáros, s az addigi négy sorból hármat eszkábált. A húzás annyiból megtette hatását, hogy ha lehet, még egységesebbé, pörgősebbé vált a játék, de ez sokáig csak Erdősi pazar alakítását követő lövésében és Palkovics egyéni alakításában nyilvánult meg. Szerencsére a kazahok is jócskán visszavettek a tempóból, ám akadt így is elég védenivalója Szupernek.

A kegyelemdöfést a Metallurg Magnitogorszk testvérpárosa adta meg, az 57. percben Jevgenyij Koreskov keresztpasszát bátyja, Alekszander értékesítette. Erdősi még biztos, ami biztos alapon kihagyott egy százszázalékos szólót, így maradt a papírformának mondható, 4-1-es vereség.

A szombati szünnapot követően a csapat vasárnap este 20 órakor Litvániával mérkőzik, előtte 16.30-kor pedig a csoport döntőjének is beillő találkozón, két hibátlan gárda,Kazahsztán és Lengyelország csap össze az elsőségért.

Pincési László

Mindent egy helyen az Eb-ről