Vágólapra másolva!
A nagybetűs Város természetesen New Yorkot jelenti, ahová hetfőn érkezett meg a világ legjobb kosárlabdázója, hogy sokadszor elkápráztassa a Madison Square Garden közönségét. A Washington Wizards 23-asa 1994-ben kezdődött NBA-karrierje során eddig 53 alkalommal játszott a Knicks ellen - mindannyiszor a Chicago Bulls színeiben -, s többnyire nem kegyelmezett.

Mérlege bámulatos: eddigi 53, Knicks elleni merkőzésen 32,6 pont, 5,7 lepattanó, 5 gólpassz, 50,4-es dobószázalék mezőnyből és 84,4 százalek büntetőből. A pálmát természetesen az 1995. március 28-i 55 pontos meccs viszi el ugyanitt, a Madison Square Gardenben. Ha már átlagot hozna ma este Jordan, szerintem mindenki elégedett lenne, ő maga is.

Hétfőn a szeptember 11-i tragédia óta előszőr járt a városban Jordan, és első útja természetesen a Világkereskedelmi Központ romjaihoz vezetett. A helyet Ground Zerónak nevezi a köznyelv. Ezután bezárta a kereskedést a Tőzsdén, majd szépen megvacsorázott - hol máshol, mint a Michael Jordan's Steakhouse nevű étteremben...

A ma esti meccsen - a New York Post prognózisa szerint - valószínűleg Latrell Sprewell és a Utah Jazztől érkezett Shandon Anderson fogja majd Jordant, utóbbinak meg utahi korából vannak élményei mostani ellenfelével szemben, két, elveszített NBA-döntőből.

A napokban jött ki Pat Williams (az Orlando Magic alelnöke) nagy sikerű könyve, Be Like Mike, azaz Légy olyan, mint Mike cimmel. Az interjúgyűjtemény egyik aranyos darabja a kovetkező:

Jim Les, ez a 180 centis, tehát törpe hátvéd egy alkalommal labdát szerzett a Bulls elleni meccsen, egyedül tört kosárra, és éppen értékesíteni akarta a ziccert, amikor egyszer csak Jordan megjelent a semmiből, és hátulról blokkolta a dobást. Egy fotós éppen lencsevégre kapta a jelenetet, és adott egy képet Lesnek, aki dedikáltatta a fotót Jordannel.

Egy év múlva Lesék megint a Bullsszal játszottak, Les megint labdát szerzett, megint ziccert akart dobni, és Jordan megint blokkolta a dobást, miközben ellenfelét a földre is sodorta - de nem szabálytalanul. Les nyafogni kezdett, büntetőt reklamált a bírónál. Jordan kedvesen mosolyogva felsegítette a padlóról a pórul járt ellenfelét, és odasúgta a fülébe: Ha akarod, ezt is dedikálom. Les nem akarta.

Ch. Gáll András (New York)

Korábban:

Jordan a tőzsdét már meghódította