Vágólapra másolva!
Hatalmasat téved, aki azt hiszi, Dávid Kornél összetörten érkezett haza Washingtonból, ahol egy hónapot gyakorolt a Wizards NBA-csapatának edzőtáborában. Mert bár valóban nem tartottak rá igényt a fővárosi együttesnél, a Michael Jordan közvetlen környezetében eltöltött időszakot élete legfeledhetetlenebb élményei között raktározza el.

Dávid pénteken délelőtt érkezett meg Budapestre, még mindig a washingtoni élmények hatása alatt.

- Csöppet sem csalódott?
- Természetesen szerettem volna megragadni a csapatnál, de sajnos ahogy peregtek a napok, a mérkőzések, egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nem kapok helyet a bajnoki tizenötös keretben. Nem ért tehát meglepetésként, hogy elküldtek

- Ezzel együtt hogyan vonná meg az elmúlt egy hónap mérlegét?
- A mérleg egyértelműen és toronymagasan pozitív, és hogy ezt így kimondhatom, az Michael Jordan érdeme. Tovább megyek: ha visszapörgethetném az időt, s tudnám, hogy nem szerződtetnek a szezonra, akkor is végigcsinálnám ezt az edzőtábort.

- Akkora élmény Jordan közelében élni?
- Akkora. A New Jersey Nets elleni meccsen - amelyiken Michael 41 pontot dobott - a nézők, a vezetők, s persze mi, játékosok is végig extázisban voltunk. Félreértés ne essék: maga Jordan is. Akkorát játszott, hogy fénykora legjobb meccsei közé is befért volna ez a teljesítménye.

- Beszélt vele?
- Hogyne, elvégre a játékostársa voltam. Civilben is óriási fazon. Számomra az volt a legnagyobb élmény, hogy lesírt róla: minden percét élvezi annak, hogy újra játékos, nem pedig tulajdonos vagy szakmai alelnök. Pezsgett az öltözőben, szórta a vicceket, a poénokat, velünk kártyázott a repülőgépen vagy a buszban, rágyújtott egy szivarra, ha úgy tartotta úri kedve. Számomra egy pillanatig sem kétséges, hogy egyvalami motiválja visszatérését: elviselhetetlenül hiányzott neki a játék.

- Szakmailag hogyan értékelné?
- Már most szédületes formában van, de még csak közelít a csúcs felé. A fizikai kondíciója az alatt az egy hónap alatt is szemmel láthatóan fejlődött, amíg ott voltam. Érdekes, az a benyomásom, hogy még spórol az erejével, egyelőre feltérképezi, ki mire képes az ellenfelek közül, s az ő tudása mennyit ér.

- És? Mennyit?
- Nagyon sokat, a kisujjában van a játék. Azt is teszteli, hogy mennyit fejlődött a liga három év alatt, amíg ő "nyugdíjban" volt. Nyugodt lélekkel kijelenthetem: most is szupersztár, de hogy még mindig a legnagyobb-e, azt csak az idő dönti el. Kedden kezdődik a bajnokság, és az előszezon meccseit nem lehet hasonlítani az éles, alapszakaszbeli derbikhez.

- Mit jelent ma Amerikában NBA-játékosnak lenni? Komoly biztonsági intézkedéseket léptettek életbe szeptember 11. óta?
- Mindenhová rendőri felvezetéssel utaztunk, testőrkordon vette körül a csapatot. Szigorú szabályok tiltják, hogy a szurkolókkal bármilyen formában érintkezzünk, nem adhattunk autogramot, nem fogadhatunk el semmit tőlük, még beszélgetni is tilos a drukkerekkel! A csomagjainkat mindenhová magunknak kell vinnünk, az már nincs, ami eddig volt, hogy leraktuk a szálloda halljában a sporttáskáinkat, és attól kezdve mindent a hordárok cipeltek. A nézők semmiféle táskát, csomagot nem vihetnek be a sportcsarnokba.

- Melyik csapat mezében láthatjuk legközelebb?
- Remélem, egy spanyoléban. Kapcsolatban állunk, de hogy melyik együttessel, azt még hadd ne áruljam el.

Ch. Gáll András

Korábban: