Vágólapra másolva!
A szombaton kezdődő atlétikai világbajnokság szervezése már a finisben tart, ennek apropóján a szervezők sajtótájékoztató keretein belül ismertették a közlekedési információkat a vb helyszínére.

Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy óriási az érdeklődés Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye iránt, ugyanis 202 ország közel 2200 sportolóján túl több százezer látogató, vendég és szervező érkezik szombattól a Nemzeti Atlétikai Központba. A csütörtöki sajtóesemény főüzenete az volt, hogy

nincsenek parkolóhelyek a környéken, ettől függetlenül tömegközlekedéssel nagyon könnyen megközelíthető lesz a világbajnokság helyszíne,

az augusztus 19-től 27-ig tartó sporteseményre pedig már több mint 300 ezer jegyet értékesítettek.

"Őszintén bevallom, hogy ez nem egyszerű feladat, és pontosan tudjuk, hogy egy teljesen új létesítményben a világ harmadik legnagyobb sporteseményét megszervezni nem könnyű dolog, és az is lehetséges, hogy fennakadásokkal jár majd, főként az első napokban, amíg a szurkolók és az ideérkezők megszokják, hogy hogyan tudják megközelíteni a Nemzeti Atlétikai Központot. Egy biztos, jó helyen van a stadion.

a város minden részéről tömegközlekedési eszközzel könnyedén elérhető. A lényeg, hogy parkolóhely nincs, gyakorlatilag lehetetlen a Nemzeti Atlétikai Központ környékén találni, tehát autóval nem érdemes elindulni a világbajnokságra" - fogalmazott Németh Balázs.

Németh Balázs vezérigazgató ismertette a közlekedési információkat Fotó: Polyák Attila - Origo

Német Balázs hozzátette, hogy nagyon sok szurkolót várnak vidékről, akik kedvezményes, 2023 forintos retúr jeggyel utazhatnak a világbajnokságra. A VB2023 nevű jegy előre megváltható, és menettérti utazást biztosít az ország bármely pontjáról Budapestre és vissza a MÁV-Volán-csoport, valamint a GYSEV járatain.

Mutatjuk a legjobb alternatívákat, hogyan juthat el könnyedén a vb helyszínére:

Akár a budai, akár a pesti oldalról érkezik valaki, az 1-es villamos tökéletes választás lehet, ugyanis a Müpa megállójától mindössze 5 perces sétára található a stadion főbejárata. Emellett a Boráros tér felől a 2-es, míg a Keleti Pályaudvar irányából érkezőknek és a 24-es villamos kitűnő választás lehet, de a H6-os (soroksári) és H7-es (csepeli) HÉV is járni fog. Aki pedig a Nyugi Pályaudvarról érkezik a fővárosba, annak a 4/6-os villamos lehet a legegyszerűbb megoldás, és a Boráros térről némi séta. A Közvágóhíd környékén pedig szintén több olyan buszvonal van (54/55-ös, 223E, 224, 24E, 255E, 179-es buszjáratok), amely jó alternatíva lehet arra, hogy megközelítse valaki a vb helyszínét.

További információk az utazástervezésről, jegyekről vagy a menetrendről megtalálhatók a következő weboldalon: https://bkk.hu

A bicikliseknek sem kell otthon hagyniuk kedvenc járművüket, ugyanis északi és déli irányból, sőt kelet felől is biztonságos kerékpárúton el lehet érni a helyszínt, ráadásul a Nemzeti Atlétikai Központ északi és keleti oldalán a szervezők több mint 200 kerékpár tárolására alkalmas részt is biztosítanak. Emellett a szervezők megállapodást kötöttek a közösségi rollerszolgáltatókkal, amelyekkel egészen a Müpáig közlekedhetnek az érkezők, akárcsak MOL BUBI-val. Az almazöld színű bicikliket városszerte 197 gyűjtőállomáson lehet felvenni és letenni, így jól kombinálható a közösségi közlekedési egyéb formáival, hogy az utazásához mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb módot. Itt találja a térképet, amely segít kiigazodni, hogy a legegyszerűbben közelíthesse meg a Nemzeti Atlétikai Központot.

Az atlétikai vb helyszínének megközelítéséről ismertet részleteket Németh Balázs Fotó: Polyák Attila - Origo

És ha mindez nem volna elég, akár hajóval is érkezhetnek a szurkolók a vb-re, ugyanis a MAHART folyamatos hajójáratokat üzemeltet a Batthyány tér és a MÜPA hajóállomás között, ahonnan rövid sétával elérhető a Nemzeti Atlétikai Központ bejárata. A menetidő mindössze 15 perc. Ugyanakkor a hajózással kapcsolatban fontos információ, hogy

augusztus 20-án délután biztonsági okokból nem fog járni a vb-hajó, ahogy délelőtt is lesz egy rövid időszak a légi-show idején, vagyis 8:50 és 10:20 között.

Németh Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes lesz időben érkezni a helyszínre, legalább két órával az első versenyszámok kezdete előtt.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.