Vágólapra másolva!
Korábban hisztisnek tartotta magát, de saját elmondása szerint mostanra megváltozott, és mindent az élsportnak rendel alá. A kecskeméti akadályfutó, a tavalyi év U23-as atlétája, Palkovits István úgy érzi, ha 22 évesen döntőbe juthatna 3000 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon, azzal már elégedett lenne, összességében viszont az a célja, hogy elmondhassa: mindent megtett a jó eredményért.

Nagy Forma-1 rajongó hírében áll. Ha választania kellene, melyik pilótát mondaná, akihez a leginkább tud kapcsolódni sportolóként?
Egyértelműen Charles Leclerc az. Látszik, hogy nagyon tehetséges, minden adottsága megvan ahhoz, hogy világbajnok aspiráns legyen, de valami mindig hiányzik, mindig van valami, ami nem jön össze neki. Ott van a kapu előtt, már csak össze kellene állniuk a körülményeknek. Hasonlóan érzem magam én is. Tavaly, Münchenben az Európa-bajnokságot nagyon elrontottuk a rutintalanságunk miatt, ahogy idén is a fedett pályán. Hiába építettünk ki tökéletes formát a magaslatra, a lejövetel nem sikerült. Szóval jó formában voltam, mégsem tudtuk "kiautózni" azt, amit akartunk.

Ilyenkor és úgy általában is, szigorú magával?
Annak kell lennem, mert ha nem összpontosítok és nem mindent a célért áldozok fel, akkor nem is lehet megcsinálni velem. Az edzőm, Németh Gyula is szigorú velem, amit ő mond, azt meg kell csinálni. A hibázásokkal nem tudok mit kezdeni, amikor már tudom, hogy rossz döntést hoztam, nem tudom visszacsinálni, tovább kell lépni rajta, és legközelebb máshogyan csinálni.

Pont annyira szigorú magával, amennyire kell Forrás: PHOTO:ZSIGMOND LASZLO-HUN/Laszlo.Zsigmond@Outlook.Com

Korábban állítólag előszeretettel hisztizett az edzéseken.
Igen, így volt. Kellett egy kis idő, hogy a fejem kitisztuljon, és megérkezzek oda, hogy a futás a legfontosabb dolog az életemben, amiért rengeteg áldozatot kell hozni. Kellett idő, amíg összecsiszolódtunk Gyuszi bával, most is vannak jobb és rosszabb napok, képesek vagyunk pillanat alatt összeveszni, de már egyre ritkábban fordul elő ez, és gyorsan rendezzük is az esetleges surlódásokat.

Főleg most, hogy közeledik a budapesti világbajnokság, gondolom, nem nagyon lehet vitákra pazarolni az energiát.
Mindent a világbajnoksághoz igazítunk, lassan már az edzésterv is megvan addig. Nagyon várom! Nem voltam még a stadionban, de megmondom őszintén, az üres helyszínnél sokkal izgalmasabb, hogy milyen lesz, amikor pályára lépünk a kvalifikációs futamokon. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mit tudok kihozni magamból, mivel elég meghatározó lesz az a nyolc perc, amire három éve készülünk.

Palkovits István higgadtan készül a vb-re Forrás: Zsigmond Laszlo Hungary(Aips Member)

Mennyire lesz erős a mezőny?
Eléggé felgyorsult a sportág, ugye ez az első olyan év az elmúlt három évből, amikor a covid egyáltalán nem szól bele. Tavaly és tavalyelőtt még erősen meghatározta a szezont a járvány, mert nem versenyeztek annyian, mint most. Egy éve szinte könnyedén jutottam ki az oregoni vb-re, most még a kétszer olyan jó eredményekkel is necces lesz a kijutás. 8.20-ról mindenki lement 8.10-re nemrég döntötték meg a világcsúcsot, brutális volt nézni, de bízom benne, hogy én is tudok javítani.

Milyen eredménnyel lenne elégedett?
Ha ilyen fiatalon döntőbe tudnék jutni, az óriási lenne. Nagyon kevés ebben a sportágban a fiatal versenyző, mert itt még a 22-25 éves is fiatalnak számít. Általában 32 évesen lesz annyi versenytapasztalata valakinek, hogy a javára tudja fordítani. Az én korcsoportomra nézve összesen ketten vagyunk, egy portugál srác és én, nálunk csak idősebbek vannak, szóval mindkettőnknek kaparni kell a pontokért, ha fel akarjuk venni a versenyt a felnőttekkel. De ha ez nem sikerül, akkor se úszott el semmi pontosan a korom miatt. Elég korai nekem ez a világbajnokság, a tavalyi Eb-n is azt éreztem, hogy betettek a sarokba és befordítottak, és az "csak" Európa elitje volt, itt meg a világ legjobbjaival fogunk versenyezni. A legfontosabb mégis az, hogy azt tudjam majd mondani, én mindent megpróbáltam és rajtam nem múlott. Nagyon izgalmas lesz, mert három futamból öt-öt ember jut majd tovább, csak helyezéssel, az időeredmény nem számít, ehhez pedig taktikailag máshogy kell készülni.

Min kell változtatni?
Az elejét kell inkább elpihenni, a végét pedig megnyomni. Meg lehetőség szerint elkerülni a tülekedést. Ha lassú a tempó, felgyűrődik a mezőny, az akadályoknál zsúfolttá válik, a vizes árok például mindent felborít.

Ez azt jelenti, hogy tülekedésre is készülnie kell?
Igen, sok a kontakt az akadályok előtt, ezt a részét nem szeretem annyira a futásnak, jobban szeretem, amikor hullámszerűen megy a mezőny, érezni, hogy mikor jön az akadály. Sokkal jobb ilyen ritmusban versenyezni, mint úgy, hogy egymás fenekét rugdossák, összeakadnak a lábak.

Ehhez azért másfajta erőnlétre is szükség van, tömegelnek is?
A tavalyi évhez képest sokat erősödtem izomzatilag, elég kemény alapozáson vagyunk túl, így idén kicsit erősebb lettem, jobban viselem a lökdösődéseket, mint korábban.

Akkor mondhatjuk, hogy kifejezetten izgalmas 8 percek várnak a nézőkre Budapesten?
Hát persze, ez egy világbajnokság! Aki nem akkora atlétika kedvelő, annak is tudnia kell, hogy ez egész biztosan brutális lesz!

Kozmó egyelőre majdnem nagyobb fejtörést jelent gazdájának, mint a megfelelő taktika kiválasztása Forrás: Palkovits István

Ha jól tudom, akkor nemcsak a pályán, hanem a magánéletben is küzd a jó eredményekért egy négylábú társaságában.
Igen, a kutyám. Egy hét hónapos spániel és uszkár keverék, nagy füle van, de hozza az uszkár vonásait. Amikor legutóbb voltunk kutyaiskolában, hát, eléggé alulmaradtunk. Sokat vagyok távol, így a tesóm vette át a szerepet a tanításban, de én most visszaveszem és megpróbálom gatyába rázni. Mindent játéknak fog fel, egyáltalán nem érdekli a tanulás, igazi szenvedés lesz vele dolgozni, de bízom benne, hogy sikert fogunk elérni ott is.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.