Németország döntött: bevezeti az általános hadkötelezettséget

Vágólapra másolva!
Németország azt fontolgatja, hogy minden 18 éves számára bevezeti a sorkötelezettséget, mivel az orosz katonai agresszióval szemben növelni kívánja csapatainak létszámát.
Vágólapra másolva!

A berlini katonai tervezők a német médiában kiszivárgott tervek szerint három lehetőség megvitatásának végső fázisában vannak, amelyek közül kettő a sorkötelezettség egy formáját foglalja magában. Boris Pistorius védelmi miniszter júniusra tervezi a hivatalos tervek nyilvánosságra hozatalát.

Az egyik megvitatott lehetőség szerint Németország a 18. életévük betöltése után visszaállítaná a fiatalok számára a 2011-ben felfüggesztett kötelező katonaságot, és ezt a férfiak és nőkre egyaránt alkalmazná. Ehhez a német alkotmány módosítására lenne szükség, de a minisztériumban úgy látják, hogy valószínű, hogy megkapja a társadalmi jóváhagyást.

Egy másik lehetőség csak a 18 éves férfiakra vonatkozna, de nem mindenkire. A Die Welt című lap kiszivárgott részletek alapján azt közölte, hogy a katonaságra jelentkezőknek egy online űrlapot kellene kitölteniük, és ezután lehetne őket kiválasztani a szolgálatra. 

A harmadik lehetőség elkerülné a kötelező szolgálatot, ehelyett a jelenlegi rendszer "optimalizálására" összpontosítana, proaktívabb toborzási kampányokkal.

Pistorious azonban vélhetően ellenzi ezt a lehetőséget. Egy e heti washingtoni útja során azt mondta: 

Meggyőződésem, hogy Németországnak szüksége van a sorkötelezettség egy formájára.

Eközben Berlin azt is célul tűzte ki, hogy a fegyveres erők létszámát a jelenlegi mintegy 180 ezerről több mint 200 ezerre növeli - írja a Telegraph.