Megtalálták, honnan indulhat a mindent megsemmisítő orosz atomtámadás

Oroszország, ünneplés, parádé, győzelem napja, 2024. 05. 09.
Fotó: Alexander NEMENOV / AFP
Vágólapra másolva!
Műholdképek jelentek meg arról a belarusz katonai bázisról, ahol vélhetően Oroszország fogja tárolni vagy már tárolja a nukleáris fegyvereit. A bázis egészen közel helyezkedik el az ukrán határhoz, kérdés azonban, hogy mindez mekkora előnnyel jár Moszkva számára. Amit azonban már most biztosra lehet venni, az az, hogy a NATO keleti tagállamai számára elrettentésként szolgálnak.
Vágólapra másolva!

Belarusz csatlakozik a taktikai nukleáris fegyvereserők orosz hadgyakorlatának második szakaszához – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, ahogy azt akkor mi is megírtuk. A gyakorlatok célja, hogy a katonákat kiképezzék a taktikai nukleáris fegyverek esetleges alkalmazására, írja a Magyar Nemzet.

oroszország, atombomba, nukleáris fegyver, rakéta
Oroszország a háború kitörését követően döntött a fegyverek telepítéséről
Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP

Mintegy 190 kilométerre az ukrán határtól állomásoztathatja, vagy fogja állomásoztatni Oroszország a szövetségesénél, Belaruszban tárolt fegyvereket. A The New York Times amerikai napilap pénteken tett közzé műholdfelvételeket, melyeken a belarusz Aszipovics város melletti, még a szovjet időkből származó katonai bázis látható, ahol Oroszország olyan újabb létesítményeket épít, melyek alkalmasak a nukleáris robbanófejek tárolására.

A lap szerint árulkodó jel, hogy az új létesítmények meglehetősen hasonlítanak azokra az oroszországi épületekre, melyekben Moszkva nukleáris fegyvereit tárolja saját területén.

Példaként a cikk megemlítette, hogy az érintett területet többrétegű kerítéssel zárták le még tavaly, emellett a felvételeken látni lehet egy fedett rakodóteret, mely egy rejtett szovjet kori földalatti bunkerhez kapcsolódik. Mindezeken felül több új épületet is felhúztak, melyek vélhetően laktanyák, valamint az adminisztratív feladatoknak adnak otthont. A bázis egyébként egy légvédelmi rendszert is kapott. Aszipovics mellett orosz fejlesztésű Iszkander rakétákat is tárolnak.

A lap kiemelte, ha Moszkva fegyvereket szállít, vagy már szállított a bázisra, akkor a Szovjetunió szétesése óta a mostani az első alkalom, hogy külföldre kerülnek az orosz nukleáris katonai eszközök.

Korábban nyugati tisztviselők már úgy számoltak be az üggyel kapcsolatban, hogy a nukleáris fegyverek egy része megérkezett Belaruszba. Hogy miért Aszipovicsra eshetett Minszk és Moszkva választása? Valószínűleg ebben a kérdésben közrejátszott, hogy a város az atomtörténelem részévé vált, már a hidegháború idején is minden bizonnyal tároltak itt nukleáris fegyvereket. Szakértők szerint az 1960-as években jelentek meg Aszipovicsban az első nukleáris fegyverek, amiket a Szovjetunió felbomlása után kivontak Belarusz területéről

NATO elleni támadás vagy elrettentés?

Arról pedig, hogy Európára nézve mindez milyen veszélyeket rejt, a lapnak Hans Kristensen dán szakértő, a washingtoni Amerikai Tudósok Szövetségének munkatársa nyilatkozott.

A NATO legkeletibb tagállamait elriasztják, de nem biztosítanak Oroszországnak jelentős katonai előnyt a térségben

– vélekedett.

Kiemelte továbbá, az utóbbi időben azt látni, a katonai bázison egyre több fejlesztést hajtanak végre, álláspontja szerint „az építkezés új szakaszba lépett”. Elemzők azonban nem zárják ki, hogy Belarusz más területén is megjelenhetnek az orosz nukleáris fegyverek, tekintettel arra, hogy az ilyen projekteket titokban hajtják végre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jelentette be, a taktikai nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos orosz hadgyakorlat második szakaszához Belarusz is csatlakozik – írta az MTI. A gyakorlatok célja, hogy a katonákat kiképezzék a taktikai nukleáris fegyveres esetleges alkalmazására.