34 ember halt meg egy hajótűzben Tenerifén, döntött a bíróság a kapitány sorsáról

Vágólapra másolva!
Egy búvárhajó kapitányát négy évre börtönbe zárták gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt, amelyben 34 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

A Conception hajó 2019-ben a Santa Barbarától 40 kilométerre délre fekvő Santa Cruz-szigetnél horgonyzott, amikor a háromnapos útja utolsó napján hajnal előtt kigyulladt, és kevesebb mint 30 méterre a parttól elsüllyedt - írja a Guardian.

Harminchárom utas és a legénység egy tagja a fedélzet alatt rekedt és meghalt. A balesetet a leghalálosabb tengeri katasztrófaként tartják számon Amerikában.

A tűz keletkezését bírói megítélés szerint gondatlanság okozta.

Az ügyészek szerint Boylan elmulasztott éjszakai őrjáratot és tűzvédelmi gyakorlatokat tartani, ahogy azt a törvény előírja. Az ügyészek szerint a kapitány a legénység négy tagjával együtt elmenekült anélkül, hogy megpróbált volna segíteni a bajba jutott utasoknak.

Martin Estrada amerikai ügyész azt mondta, hogy a haláleseteket a hajó kapitányának "megbocsáthatatlan gyávasága" okozta - írja a BBC.

Azt mondta, Boylan elhanyagolta kötelességei teljesítését, mivel "a tűz idején semmilyen életmentő vagy tűzoltó tevékenységet nem végzett, noha nem sérült meg".

A kapitányt tavaly bűnösnek találták a hajóbaleset kapcsán.

A férfit többek között hanyagság miatt, 34 rendbeli gyilkossággal vádolták meg,

 ami azt jelenti, hogy összesen 340 évet tölthetett volna börtönben.

Ügyvédei azzal érveltek, hogy a halálesetek egyetlen incidens és nem különálló bűncselekmények következményei voltak, így az ügyészek ehelyett csak egy vádpontban emeltek vádat a 69 éves férfi ellen.

Jelenleg az ügyben több per is folyamatban van - írj a Sky News.